direct naar inhoud van 5.4 Wateropgave
Plan: Terbregsehof
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1002Terbregshof-oh02

5.4 Wateropgave

Deze paragraaf beschrijft de invloeden van het ruimtelijk plan op het watersysteem, de wateropgave in relatie tot de plankaart en regels.

De in het plangebied aanwezige watergangen en -partijen hebben de bestemming Water gekregen. De onderhoudstroken langs de hoofdwatergangen, waarop de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing is, zijn met een aanduiding op de plankaart aangegeven.

Op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (artikel 67 lid 11) is het verboden (behoudens ontheffing) bouwwerken op te richten of houtgewassen te planten binnen een strook van 5 meter (gemeten vanuit de insteek van het talud) langs hoofdwatergangen respectievelijk boezemwatergangen, ten behoeve van het onderhoud van genoemde watergangen.

Een belanghebbende met bouwvoornemens in een keurstrook (zoals aangegeven op de plankaart) wordt geadviseerd om contact op te nemen met genoemd hoogheemraadschap over antwoord op de vraag of voor het bouwproject in kwestie ontheffing verleend kan worden van het bouwverbod in de Keur.

5.4.1 Waterberging

Conform de Nota Regels voor Ruimte en het beleid van het hoogheemraadschap moet uitbreiding van het verharde oppervlak bij voorkeur worden gecompenseerd in de vorm van nieuw oppervlaktewater.

Toekomstige situatie

Op basis van het tijdens de vaststellingsfase teruggedraaide bouwplan zal het verhard oppervlak met maximaal 8.190 m2 toenemen.

Compensatie

Conform het beleid van HHSK dient 717 m3 (0,8190 ha * 875 m3/ha) waterberging te worden gerealiseerd. Bij de minimale drooglegging van 1 meter in dit gebied dient dus 717 m2 nieuw oppervlaktewater te worden aangelegd.

Voorwaarden die aan dit nieuwe oppervlaktewater worden gesteld zijn:

  • het dient binnen het desbetreffende peilgebied te worden aangelegd;
  • het dient aangesloten te worden op het bestaande watersysteem;
  • het dient binnen het desbetreffende plot te worden aangelegd.

In plaats van aanleg van nieuw oppervlaktewater kan ook bestaand oppervlaktewater (binnen het peilgebied) worden verruimd of verbreed.

5.4.2 Afvalwater en regenwater

Op basis van eerdere plannen is een rioleringsadvies afgegeven voor de ontwikkelingen binnen het plangebied (IGWR, 5 juli 2005). Voor de vuilwaterproductie is in het advies uitgegaan van debiet van 1,4 m3/uur (op basis van 4.715 m2 aan vloeroppervlak, 20 m2/persoon en 6 liter/uur). Deze afvoer kan worden aangesloten op gemaal Terbregsehof (172). Op basis van de huidige plannen wordt een zelfde afvoer verwacht. In het rioleringsplan dient hier verder uitwerking aan worden gegeven.

Het regenwater kan volgens de beslisboom afkoppelen zonder zuiverende voorziening worden geloosd op het oppervlaktewater.

Functioneel advies en vergunningen

Bij nieuwbouw of herstructurering dient de ontwikkelaar een rioleringsplan ter goedkeuring in te dienen bij de afdeling Watermanagement van de dienst Gemeentewerken Rotterdam.

5.4.3 Vernatten / verdrogen

Ter plaatse van de nieuw te ontwikkelen kantoorvilla's is voldoende oppervlaktewater aanwezig. De afstand tussen maaiveld en singelpeil is 1,5 à 2,0 meter. Door deze grote drooglegging worden geen problemen verwacht voor de bebouwing. De realisatie van de kantoorvilla's heeft geen gevolgen voor de aspecten vernatten en verdrogen.

5.4.4 Waterkeringen

Terbregsehof ligt op ruime afstand van waterkeringen. Vanuit het aspect waterkeringen gelden dan ook geen beperkingen in de graafdiepte en de locatie van de bebouwing.

5.4.5 Overige aandachtspunten

Groene daken

Waterplan 2 heeft als speerpunt de aanleg van groene daken. Een groen dak is een dak dat bedekt is met bijvoorbeeld mos/sedum of zelfs grassen/kruiden. Een van de voordelen van groene daken is dat ze regenwater opvangen en het vertraagd afvoeren, waardoor het riool minder belast wordt als het hard regent. Bovendien dragen groene daken, wanneer op grote schaal worden toegepast, bij aan een duurzame stad en levert het door de jaren heen financiële voordelen op. Het verdient de aanbeveling om de mogelijkheden te verkennen voor het toepassen van groene daken binnen het bestemmingsplangebied.