Plan: | Donckse Velden |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0597.BPSLIK2010DoncVeld-OH01 |
Karakteristiek voor het ruimtelijk beeld van het plangebied is de afwisseling van besloten en open gebieden, het gevarieerde bodemgebruik en de doorsnijding van het gebied door de dijk en de Blaakwetering. Door de dijk wordt het meest noordelijke (buitendijks gelegen) gebied gescheiden van het binnendijks gelegen gebied. Het binnendijks gelegen gebied ligt tussen de bebouwde woonkernen van Bolnes en Ridderkerk; het buitendijks gelegen gebied tussen twee aan de oost- en westzijde gelegen bedrijvenlocaties waarvan de westelijke deels gesaneerd is en ontwikkeld zal worden tot woningbouw. De woonbebouwing van de aangrenzende wijken oriënteert zich sterk op het tussengelegen groene plangebied.
De buitendijkse gronden kenmerken zich duidelijk door de ruige begroeiing en de deels relatief hoge ligging als gevolg van natuurlijke opslibbing en kunstmatige ophoging.
Het plangebied omvat het parkgebied van het Huys ten Donck, enkele grasland- en tuinbouwpercelen, houtopstanden (waaronder buitendijks gelegen grienden en productiebos van populieren), twee recreatiegebieden aan de west- en oostzijde van het plangebied, een volkstuinencomplex, een tuincentrum en enkele agrarische en niet-agrarische bedrijven, zuiveringsstation Reijerwaard en woonbebouwing.
De Donckselaan loopt in noord-zuidrichting door het plangebied. Direct ten oosten hiervan ligt centraal de buitenplaats Huys ten Donck. Langs de westzijde van de Donckselaan is lintbebouwing en een kleinschalig woonbuurtje aanwezig.
Woonbebouwing komt voor langs de Donckselaan en de Kievitsweg. Bij de Benedenrijweg komt slechts spaarzaam bebouwing voor waaronder de bebouwing van het Huys ten Donck en de bebouwing van een tuincentrum en tuinbouwbedrijf. De woonbebouwing aan de Donckselaan bestaat uit een kleinschalig in een rechthoekachtige plattegrond ontworpen woonbuurtje (Doncksestraat en omgeving) en uit enkele clusters (half)vrijstaande woningen. Tussen het woonbuurtje en de clusters door is een open zicht mogelijk naar de omgeving van de oude Blaakwetering, het volkstuinencomplex, kassen en de grotendeels uit forse appartementengebouwen bestaande bebouwingsrand van Bolnes. Door de plaatselijke openheid van het plangebied is op een aantal plaatsen zicht mogelijk naar zowel bijzondere objecten en gebieden als naar weinig tot de verbeelding sprekende gebieden en bebouwing. Zo wordt vanaf de dijk de zuidelijke horizon gedomineerd door de hoge bedrijfsbebouwing van het (drinkwater)zuiveringsstation aan de Kievitsweg en door de hoge woonflats aan het Prunusplantsoen.
De Blaakwetering vormt een oude watergang die diagonaal door het plangebied slingert. De Blaakwetering liep ter hoogte van de oude kern van Ridderkerk in noordwestelijke richting door het plangebied in de richting van de Nieuwe Maas naar het punt waar de Bolnessekade aansloot op de dijk. In zuidwestelijke richting liep de Blaakwetering via de Blaak naar de Waal.
Een groot deel van het westelijk van de wetering gelegen gebied bestaat uit een wandelgebied (langs de oostrand van Bolnes) en een volkstuinencomplex. De routes in het wandelgebied vormen een directe verbinding tussen de Kievitsweg en de Benedenrijweg en sluiten met bruggen aan op de Spuistraat in Bolnes.
Tot slot voert in min of meer noord-zuidrichting een bovengrondse hoogspanningslijn over het plangebied.
Linten
Donckselaan
De Donckselaan vormt de verbinding tussen de Kievitsweg en de Benedenrijweg. Aan de oostzijde van de straat ligt de buitenplaats Huys ten Donck, aan de westzijde komt in clusters verspreide veelal cultuurhistorisch waardevolle woonbebouwing voor. Bijzondere elementen langs de Donckselaan zijn verder de Theresiakapel (gemeentelijk monument) en het oorlogsmonument. Het ruimtelijk profiel van de Donckselaan, bestaande uit een klinkerweg, een vrijliggend voetpad en een tussengelegen groenstrook met gras, haagblokken en laanbomen (alleen aan de westzijde van de weg), draagt bij aan een sterke ruimtelijke samenhang van het straatbeeld.
Kievitsweg
Aan de noordzijde van de Kievitsweg komen naast twee recent gerealiseerde woonhuizen ook enkele bedrijven voor. De woningen bestaan uit één of twee bouwlagen onder kap (zadel- en schilddaken). Eén van de panden betreft een oorspronkelijke grote boerderij met statig voorhuis en een grote hoge aangebouwde stal (meubelboerderij 'De Ridderhoeve'). De aanwezigheid van met name de caravanstallingen draagt plaatselijk minder goed bij aan de uitstraling van deze extensief bebouwde Kievitsweg. Het tevens vanaf deze weg ontsloten volkstuinencomplex geeft vooral een wat rommelig beeld naar de open binnenruimte met de Blaakwetering.
Aan de zuidzijde van de Kievitsweg, ligt ter hoogte van de aansluiting van de Randweg op de Rotterdamseweg, het terrein met de bebouwing van het drinkwaterzuiveringsstation Reijerwaard. De bebouwing bestaat uit forse bedrijfsbebouwing en uit twee aaneen gebouwde bedrijfswoningen in twee bouwlagen onder plat dak. De twee woningen zijn met de voorzijde op de Kievitsweg georiënteerd. De bedrijfbebouwing ligt grotendeels achter deze twee woningen en is vooral gesitueerd aan de zijde van de Randweg en de Rotterdamseweg. De (dubbele) ontsluiting van het terrein ligt echter aan de zijde van de Kievitsweg. De bedrijfsbebouwing varieert in hoogte van circa 3 m tot - aan de zijde van de Rotterdamseweg - 15 m. Het bebouwde terreingedeelte wordt aan drie zijden omgeven door een in omvang en samenstelling variërende beplantingsstrook. Aan de zijde van de Kievitsweg en de Randweg is deze beplanting echter te bescheiden om te voorzien in een passende afscherming/inpassing van de bedrijfsbebouwing.
Het onbebouwde terreingedeelte van het zuiveringsstation strekt zich westwaarts uit tot aan de Donckselaan. Dit deel wordt door een goed ontwikkelde beplantingssingel grotendeel aan het oog onttrokken.
Benedenrijweg
Aan de zuidzijde van de Benedenrijweg komt op twee plaatsen bebouwing voor in één bouwlaag onder een kap, behorende bij een tuinbouwbedrijf en een tuincentrum. De bedrijfsbebouwing bestaat voornamelijk uit kassen. De bedrijfswoning behorende bij het tuinbouwbedrijf betreft een eenvoudig langgerekt woonhuis met een zeer flauwe kap (zadeldak) met een aangebouwde bedrijfsruimte. De bedrijfswoning behorende bij het tuincentrum is van recente datum.
Aan de noordzijde van de Benedenrijweg bevindt zich - buiten het plangebied - een aantal bedrijven. Deze bedrijven vormen het oostelijke deel van het zich voorheen langs de gehele noordrand van Bolnes uitstrekkende bedrijventerrein van de Benedenrijweg en de Ringdijk.
De aanwezige bedrijven betreffen onder andere een expeditiebedrijf, een kampeerautoverhuurbedrijf, een emballagefabriek en houthandel, een fabriek voor houten kisten en pallets en een loodgieters- en installatiebedrijf.
Het merendeel van de bedrijfsbebouwing bestaat uit oudere tot maximaal 10 m hoge bedrijfshallen, bijbehorende kantoorpanden in een of twee bouwlagen en enkele bedrijfswoningen.
De bedrijven worden direct ontsloten vanaf de Benedenrijweg. Doordat langs de weg een brede groenstrook met bomen aanwezig is, is sprake van een relatief groen ruimtelijk beeld van de Benedenrijweg.