direct naar inhoud van 5.2 Functionele opbouw
Plan: Reeuwijk-Brug
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0595.ReeuwijkBrug10-BP80

5.2 Functionele opbouw

De afgelopen decennia is de kern Reeuwijk-Brug stapsgewijs gegroeid. Aanvankelijk bestond de kern uit niet meer dan wat lintbebouwing langs de weg Gouda-Bodegraven, in de nabijheid van de brug over de Breevaart. Het gedeelte tussen de Raadhuisweg en de A12, bekend als Reeuwijk-Brug West vormt de eerste uitbreidingslocatie die vanaf de jaren vijftig is gerealiseerd. Aan het einde van de jaren zestig volgde Reeuwijk-Brug Oost, vanaf de Breevaart richting de plas Ravensberg. Begin jaren '90 kreeg Reeuwijk-Brug in de wijk Oude Tol nog een kleine uitbreiding aan de noordzijde.

Momenteel ligt de nadruk op de woonfunctie, maar is er ook sprake van een menging met diverse andere functies zoals detailhandel en bedrijfsmatige activiteiten (zie figuur 5.1).

afbeelding "i_NL.IMRO.0595.ReeuwijkBrug10-BP80_0006.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0595.ReeuwijkBrug10-BP80_0007.jpg"

Figuur 5.1 Functionele structuur

Wonen

Huidige situatie en perspectief

Binnen het plangebied zijn zowel vrijstaand, (twee-)aaneengebouwd, geschakelde eengezinswoningen en appartementencomplexen aanwezig. De meeste woningen bestaan uit twee woonlagen met een kap en een voor- en achtertuin. Op een aantal plekken bestaan de woningen uit één bouwlaag met kap of zijn de woningen afgedekt met een plat dak Langs de historische linten (ZoutmanswegRaadhuisweg en Nieuwdorperweg-'s-Gravenbroekseweg) zijn vooral vrijstaande en (twee-)aaneengebouwde woningen gesitueerd. In de omgeving van winkelcentrum Miereakker zijn enkele appartementencomplexen gesitueerd van 3 bouwlagen. In Oude Tol is een appartementencomplex gesitueerd bestaande uit twee bouwlagen met kap. Opvallend is dat op veel plaatsen dakopbouwen zijn aangebracht. Daarnaast zijn er woningen die aan de zij- en achterzijde zijn uitgebouwd. De laatste grote uitbreiding van Reeuwijk-Brug heeft plaatsgevonden aan de noordzijde van de kern.

Binnen de kaders van het restrictieve beleid van rijk en provincie, zal ruimte voor woningbouw in beginsel moeten worden gezocht binnen het bestaand bebouwd gebied van de kern Reeuwijk-Brug. Inbreiding kan geschieden op vrijkomende locaties als gevolg van verplaatsing van functies of als gevolg van functiewijzigingen. Door het realiseren van een multifunctionele accommodatie in de Oude Tol West, zal op de plaats van OBS De Venen-oost en de scholenlocatie in Reeuwijk-Brug West aan de Van Staverenstraat ruimte vrijkomen voor woningbouw.

Maatschappelijke voorzieningen

Huidige situatie en perspectief

Een aantal maatschappelijke voorzieningen in Reeuwijk-Brug zijn geclusterd in de zogenaamde woonzorgzone. De woonzorgzone naast het winkelcentrum Miereakker bestaat uit een verzorgingshuis met 60 verzorgingshuisplaatsen waaronder 19 verpleegplaatsen. Op korte afstand tot dit verzorgingshuis zijn in drie complexen 154 woningen aanwezig met zorg en begeleiding op afroep. In het zorgcentrum worden tal van activiteiten georganiseerd. In Reeuwijk-Brug is een huisartsenpraktijk.

Het onderwijsaanbod bestaat uit het basisonderwijs. In Reeuwijk-Brug zijn drie basisscholen aanwezig (rooms-katholiek, protestants-christelijk en openbaar). Ten gevolge van fusies van basisscholen is de situatie ontstaan dat twee van de drie basisscholen een vestiging hebben ten westen van de Breevaart en één vestiging ten oosten van de Breevaart.

Afgezien van de kerkgebouwen is er voor vergaderingen en culturele activiteiten het gebouw De Brug. In Reeuwijk-Brug is ook een bibliotheek.

Detailhandel en horeca

Huidige situatie en perspectief

Het winkelaanbod in Reeuwijk-Brug bestaat uit circa 25 winkels. In vergelijking met plaatsen van dezelfde grootte is het winkelaanbod in Reeuwijk-Brug beperkt. Aan de as Dunantlaan-Van Heuven Goedhartstraat zijn twee winkelconcentraties te onderscheiden. Aan de oostzijde van de Breevaart het winkelcentrum Miereakker en aan de westzijde de winkelconcentratie het Bruggehoofd. Winkelcentrum Miereakker is te typeren als een boodschappencentrum, het Bruggehoofd als buurtsteunpunt. Er zijn in het laatstgenoemde gebied echter ook paar detailhandelsfuncties met een buurtoverschrijdend verzorgingsgebied. Deze winkelcentra beschikken beiden over een supermarkt.

Miereakker beschikt tevens over een postagentschap, bakkerij en slagerij. Op de Koning Wilhelminaweg in West zijn een snackbar en een schoenmakerij gevestigd.

Op de Van Heuven Van Goedhartstraat in het winkelcentrum Bruggehoofd bevinden zich nabij de supermarkt een groentehandel, een schoenenwinkel en een winkel in elektrische huishoudelijke apparaten.

De kern beschikt over 3 restaurants, 3 cafés en 1 ijssalon. Langs de Notaris d'Ameurielaan bevinden zich onder andere een groenteboer, kapper en een winkel in doe-het-zelfartikelen. Ook voor de toelaatbaarheid van horecabedrijven in het plangebied is de aanwezigheid van gevoelige bestemmingen van belang. In dit bestemmingsplan wordt daarom tevens gebruikgemaakt van een zogeheten 'Staat van Horeca-activiteiten'. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende horecabedrijven al naar gelang de te verwachten milieubelasting zijn ingedeeld in categorieën. Afhankelijk van de gevoeligheid van een gebied, wordt in het bestemmingsplan aangegeven welke categorieën horecabedrijven ter plaatse algemeen toelaatbaar worden geacht.

Momenteel zijn er in Reeuwijk-Brug nog voldoende basisvoorzieningen aanwezig. Het voorzieningenniveau staat evenwel onder druk door de toenemende schaalvergroting in met name de detailhandel. Met het oog hierop is het gewenst aan de aanwezige bedrijven voldoende ruimte te bieden voor een gezonde bedrijfsvoering. Dit betekent dat er, waar mogelijk, uitbreidingsruimte moet worden geboden voor bestaande detailhandelsvestigingen.

Bedrijven

Huidige situatie en perspectief

De meeste bedrijven in Reeuwijk-Brug zijn gevestigd op het bedrijventerrein Zoutman aan de zuidzijde van de kern buiten het plangebied. In het plangebied zelf zijn verspreid diverse bedrijven (bijlage 2) aanwezig. Op de Raadhuisweg zijn een tweetal kantoren en een fietsenwinkel aanwezig. Op de Koningin Wilhelminaweg is een loodgietersbedrijf gevestigd. De in deze straat aanwezige schoenmakerij dient tevens als opslagplaats voor consumentenvuurwerk.

Solitair in het woongebied is langs de Van Staverenstraat een taxibedrijf/rijschool gesitueerd. In Miereakker is een bank gevestigd.

Langs de 's-Gravenbroekseplas en de plas Elfhoeven zijn enkele watersport gerelateerde bedrijven aanwezig. Met name de parallel aan de Breevaart gelegen Notaris d'Aumerielaan wordt gedomineerd door watersportbedrijven. Langs de 's-Gravenbroekseweg is een reparatiebedrijf voor boten gevestigd. Tevens is ter plaatse van de 's-Gravenbroekseweg een aannemersbedrijf gevestigd.

Ten aanzien van de verspreid over de kern gesitueerde kleine bedrijven moet zoveel mogelijk worden voorzien in de mogelijkheid van een gezonde bedrijfsvoering. Daartoe dient, waar mogelijk, ruimte geboden te worden voor uitbreiding.

Overige functies

Langs de 's-Gravenbroekseplas zijn diverse aanmeervoorzieningen aanwezig voor de pleziervaart.