Plan: | Waarder |
---|---|
Status: | concept |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0595.KernWaarder10-BP80 |
Beleidsnotitie wonen 2001-2006
Uitgangspunt is dat de gemeente zich inzet voor alle inwoners die binnen het dorp of de gemeente willen blijven wonen. Binnen het bestaand stedelijk gebied is nauwelijks ruimte voor inbreiding. De woningbehoefte zal met name opgevangen moeten worden in restruimten binnen de rode contour. Voor de benutting van deze gebieden is overleg nodig met de provincie. In Waarder is deze restcapaciteit 80 woningen. Voor de periode na 2010 zijn in de gemeente nieuwe locaties nodig. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan starters en senioren. Er is een gebrek aan voor senioren geschikte woningen en de bestaande koopwoningen zijn vaak onbereikbaar voor startende huishoudens.
Van het nieuwbouwprogramma tussen 2001 en 2011 dient ongeveer 25% in de huur en 75% in de koopsector gerealiseerd te worden. Voor de huursector is aanpassing van de voorraad ten behoeve van de vergrijzing de inzet. Tevens dient 25% van de koopwoningen voor senioren geschikt te zijn. Door nieuwbouw van woningen die de doorstroming bevorderen, kunnen woningen voor startende huishoudens vrijkomen.
Structuurvisie (2009)
Op 27 april 2009 is de structuurvisie van de gemeente Reeuwijk door de raad vastgesteld. Hierin wordt de toekomstige ontwikkeling van de gemeente Reeuwijk tot 2015 aangegeven. Het plan doet uitspraken over verandering van dorpen en het landelijk gebied als gevolg van een veelheid van ontwikkelingen en het daaruit voortvloeiende ruimtebeslag. De beleidslijnen in structuurvisie worden in de bestemmingsplannen vertaald naar concrete bestemmingen
Op hoofdlijnen wordt voor Waarder de beleidslijn gevolgd van een versterking van de vitaliteit en leefbaarheid van de kern. De nadruk ligt daarbij op een gedifferentieerd woningaanbod en een concentratie van voorzieningen in Waarder of Driebruggen. In ieder geval kan gesteld worden dat de voorzieningen in beide kernen elkaar aanvullen.
Landschapskwaliteitsplan (2008)
Toenemende druk van gebruiksfuncties op het landelijk gebied kan een bedreiging vormen voor de landschapskwaliteit van het buitengebied van Reeuwijk. Om de landschapskwaliteit te bewaken en behouden is er een Landschapskwaliteitsplan vastgesteld (6 mei 2008). In dit plan is het kader neergelegd waaraan aanvragen voor aanlegvergunningen kunnen worden getoetst. Dit toetsingskader is in dit bestemmingsplan van belang vanwege het historisch-geografisch waardevolle Kerkelaantje.