direct naar inhoud van 2.2 Functionele opbouw
Plan: Waarder
Status: concept
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0595.KernWaarder10-BP80

2.2 Functionele opbouw

Naast wat gemengde bebouwing langs de Dorp en de Kosterdijk, bestaat het grootste deel van Waarder uit een vrijwel aaneengesloten woongebied. Deze en andere functies komen in deze paragraaf aan de orde.

Wonen

Huidige situatie en perspectief

De afgelopen decennia is de kern Waarder stapsgewijs gegroeid. Aanvankelijk bestond de bebouwing uit agrarische bedrijven en twee kerken rond de Dorp en de Kosterdijk. Thans ligt de nadruk op de woonfunctie met grondgebonden eengezinswoningen.

Er is in Waarder geen sprake van gestapelde woningbouw met uitzondering van het bejaardencentrum Kerverland. De meeste woningen hebben een voor- en achtertuin en bestaan uit twee lagen met een kap. Op veel plaatsen zijn dakopbouwen aangebracht en dikwijls zijn de woningen aan de zij- en achterzijde uitgebouwd.

Het gemeentelijk beleid is erop gericht om de kwaliteit van het wonen in Waarder te behouden en waar mogelijk woningnieuwbouw binnen de aangegeven bebouwingscontouren mogelijk te maken. Met het oog hierop is de afgelopen jaren het woongebied ten zuiden van de Hof van Waarder ontwikkeld. Daarnaast zijn nog enkele kleinschalige woningbouwprojecten tot stand gekomen. In relatie tot vernieuwing van het zorgcomplex Kerverland is nieuwbouw van woningen aan de orde.

Bouwstenen voor beleid

  • Woningbouw op de reeds bekende inbreidingslocaties mogelijk maken.

Maatschappelijke voorzieningen

Huidige situatie en perspectief

Ter weerszijden van de Dorp liggen twee kerken tegenover elkaar. Aan de noordzijde van de weg ligt de gereformeerde kerk in de tweede linie achter de domineeswoning. Aan de zuidzijde van de weg ligt de Nederlands hervormde kerk met een bijbehorend kerkelijk verenigingsgebouw. De Nederlands hervormde kerk is een rijksmonument. Het verenigingsgebouw daarachter staat op de gemeentelijke monumentenlijst evenals de gereformeerde kerk.

De enige basisschool in het plangebied is de Willem Alexanderschool aan de Pr. Bernhardstraat. Aan de Kosterdijk is een kinderdagverblijf gevestigd. Langs de Molendijk is het bejaardencentrum Kerverland gevestigd. In de planvorming rond de herinrichting van dit complex is nieuwbouw van de school en het woonzorgcomplex voorzien. De voormalige gebruikers hebben inmiddels elders onderdak gevonden. De peuterspeelzaal is verhuisd naar het voormalige schoolgebouw aan de Pr. Bernhardstraat. Aan de Dorp 34 is een tandartspraktijk gevestigd.

Bouwstenen voor beleid

  • Behoud van het bestaande voorzieningenniveau.
  • Maximalocatie ontwikkelen (multifunctioneel).

Detailhandel en horeca

Huidige situatie en perspectief

De kern beschikt over een beperkt aantal voorzieningen welke langs de Kosterdijk en de Dorp zijn gesitueerd. Aan de Dorp zijn een supermarkt, een café-restaurant en een slijterij gevestigd. Aan de Kosterdijk is een bakkerij gevestigd. Deze voorzieningen zijn met name gericht op de bevolking van Waarder.

Het voorzieningenniveau in Waarder staat onder druk door de toenemende schaalvergroting in met name de detailhandel. Voor de in het plangebied aanwezige detailhandel dienen ten behoeve van een gezonde bedrijfsvoering waar mogelijk uitbreidingsmogelijkheden op bijbehorende erven te worden gecreëerd.

Bouwstenen voor beleid

  • Bestaande detailhandel waar mogelijk ruimte bieden voor uitbreiding.

Bedrijven en kantoren

Bestaande situatie en perspectief

Binnen de kern Waarder zijn diverse bedrijven gesitueerd (zie bijlage 1). Ter plaatse van Groendijck 61 is het aannemingsbedrijf Goudriaan-Jongerius gevestigd.

Aan de Molendijk is een schildersbedrijf gevestigd en aan de Kosterdijk een meubelstoffeerderij. Ook het gemaal aan de Prins Bernhardstraat wordt gerekend tot de categorie bedrijven. Aan de Prinses Margrietstraat is in één van de woningen een kantoor van de regiobank gevestigd.

Ten aanzien van de verspreid over de kern aanwezige kleine bedrijven moet worden voorzien in de mogelijkheid van een gezonde bedrijfsvoering. Dit dient mede de in de kern onder druk staande leefbaarheid. Om deze redenen dient waar mogelijk ruimte te worden geboden voor uitbreiding. Deze ruimte kan worden geboden door een voldoende ruim bebouwingspercentage met betrekking tot de bijbehorende erven toe te staan binnen de milieuhygiënische kaders.

Bouwstenen voor beleid

  • Mogelijkheden bieden voor uitbreiding kleine bedrijven.

Verkeer en parkeren

De hoofdwegenstructuur van Waarder wordt thans gevormd door de doorgaande route Molendijk-Dorp (De Groendijck) en de Kosterdijk. Via de Molendijk wordt Waarder ontsloten richting de A12 en via De Dorp richting Driebruggen. De route Molendijk-Dorp kent een maximumsnelheid van 50 km/h. Deze route is de afgelopen jaren heringericht waarbij de rijbaan voor een groot deel is voorzien van fiets(suggestie)stroken.

De Kosterdijk vormt de verbinding tussen de Molendijk en het Oosteinde en Westeinde. Via deze weg wordt met name het landelijk gebied ten oosten van Waarder ontsloten. Deze weg kende een relatief hoge verkeersintensiteit door de aanwezigheid van sluipverkeer tussen Woerden en de A12 en verkeer van en naar Oudewater. Om de overlast ten gevolge van het sluipverkeer tegen te gaan, is ten oosten van de kern Waarder een nieuwe omleidingsroute, de Verlengde Tuurluur, aangelegd. Deze weg vormt voor verkeer van en naar Oudewater een kortere, alternatieve verbinding naar de A12. De Kosterdijk wordt hierdoor ontlast.

Parkeren in Waarder kent geen grote problemen. Parkeren bij de woningen vindt plaats op de rijbaan, in parkeervakken buiten de rijbaan of op eigen erf. Ter plaatse van het centrum is een parkeerplaats aangelegd die wordt gebruikt voor het bezoek aan beide kerken en aan de omliggende detailhandel.

De bereikbaarheid van Waarder per openbaar vervoer is matig.

Nabij de op- en afrit van de A12 is een vrachtwagenparkeerterrein gelegen. Dit terrein is bedoeld als tussenstopplaats voor vrachtauto's op doorreis.

Overige functies

Tussen het Oosteinde en de Mr. P. van Vollenhovenstraat is een tenniscomplex aanwezig. Aan de Kosterdijk is een ecologisch ingericht trapveld met voetbalkooi gelegen. De sloot langs de Kosterdijk werd tijdens ijsperioden tot voor kort intensief gebruikt voor het schaatsenrijden maar de nieuwe verkeersbrug naar het woongebied ten zuiden van de Hof van Waarder vormde een lastig obstakel.

Ten behoeve van schaatsenrijders is een doorgaande sloot van 300 m lengte rondom het terrein gemaakt. Langs de randen van het terrein zijn ecologische zones met bloemrijke slootkantvegetaties gerealiseerd. Op deze wijze is de gebruikswaarde van het gebied vergroot en het doorzicht op het veenweidegebied en de aanwezige boerderijstroken behouden.