Plan: | Bestemmingsplan Zoutman e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0595.BedrterZoutman10-BP80 |
Beleidskader
Door middel van de Wet milieubeheer wordt milieuhinder in woonsituaties zoveel mogelijk voorkomen. Bedrijven en instellingen die hinder veroorzaken moeten een vergunning hebben in het kader van de Wet milieubeheer of vallen onder één van de AMvB's op grond van deze wet. In aanvulling op de milieuvergunningen worden ook afstanden vastgelegd tussen bedrijven en woonbuurten (woningen). Deze afstanden zijn naast de factoren aard en omvang van het bedrijf mede afhankelijk van de omgeving.
Voor een rustige woonomgeving gelden andere afstanden (strengere eisen) dan voor andere gebieden, zoals drukke woonwijken, gemengde en landelijke gebieden. Het bestemmingsplangebied kan door de aanwezigheid van een drukkere wegen en bedrijven gekarakteriseerd worden als een gemengd gebied. Een overschrijding van de wettelijke norm (qua geluidsbelasting, stof, geur en gevaar) is echter niet toelaatbaar.
Bedrijven zijn in de VNG-publicatie ingedeeld in categorieën met bijbehorende gewenste afstand tot milieugevoelige functies. Het betreft voor het plangebied de laagste drie categorieën.
Categorie 1: grootste afstand 0 en 10 meter;
Categorie 2: grootste afstand 30 meter;
Categorie 3: grootste afstand van 50 tot 100 meter;
Categorie 4: grootste afstand van 200 tot 300 meter.
N.B.: Deze afstandscontouren worden in bijna alle gevallen door het milieu-aspect geluid bepaald.
Situatie
Op het bedrijventerrein liggen veel (bedrijfs-)woningen. Een deel van de woningen is illegaal gevestigd. In het kader van het milieu-onderzoek zijn alle woningen op het bedrijventerrein bedrijfswoningen. Deze woningen bezitten een minder gevoelige geluidsstatus dan de woningen buiten het bedrijventerrein.
Er wordt vanuit gegaan dat de regelgeving op basis van de Wet Milieubeheer voor deze bedrijfswoningen afdoende bescherming biedt.
De geluidssituatie is van veel bedrijven niet bekend. Derhalve is de geluidsruimte van de bedrijven bepaald aan de hand van de milieucontouren vanuit de VNG-richtlijnen. Feitelijke hinderafstanden kunnen dus afwijken.
Figuur 1 Overzicht van zonering van toegestane bedrijfscategorieën
Op de "overzichtskaart functies" staat de gewenste milieuzonering van de bedrijven aangegeven. Binnen de zone, waar maximaal categorie 2 bedrijven worden toegelaten zijn relatief veel categorie 3 bedrijven gevestigd. Een aantal woningen rondom het bedrijventerrein ligt binnen de milieucontouren. In principe kunnen deze woningen beperkingen opleggen aan de bedrijvigheid.
Op het bestaande bedrijventerrein zijn volgens de bestemmingsplannen uit 1983 en 1991 bedrijven in categorie 1 t/m 3 van de bij die bestemmingsplannen behorende lijst van bedrijfsactiviteiten toegestaan. In die plannen zijn bij alle bedrijven bedrijfswoningen toegestaan. Bij de afgifte van milieuvergunningen kan dit problemen opleveren, omdat er dan binnen een kleine afstand van het bedrijf een woning van derden aanwezig kan zijn. Het bedrijf moet dan (vaak dure) maatregelen treffen om hinder tegen te gaan. In dit gebied, naar blijkt uit inventarisatie, komen vrij algemeen bedrijfswoningen voor.
De huidige bedrijven zijn geïnventariseerd op milieucategorie. Een deel van die bedrijven past zonder meer binnen de uitgangspunten van de hiervoor genoemde milieuzonering. De overige bedrijven, die in de oude regeling passen, mogen nu op grond van het overgangsrecht blijven functioneren.
Ingevolge het bestemmingsplan Bedrijfsterrein Reeuwijk-Brug 1983 zijn burgemeester en wethouders bevoegd ontheffing te verlenen voor het gebruik van gronden en bebouwing voor kantoren. Met gebruikmaking hiervan is in een aantal panden in de Fokkerstraat zelfstandige kantoren gevestigd. Deze zijn nu in het bestemmingsplan bestemd voor kantoren. Dit is in overeenstemming met het provinciaal beleid4.