direct naar inhoud van 5.3 Uitleg van de planregels
Plan: Hekendorperweg 36
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.1579000-VA01

5.3 Uitleg van de planregels

5.3.1 Opbouw van de planregels

De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • 1. inleidende regels;
  • 2. bestemmingsregels;
  • 3. algemene regels;
  • 4. overgangs- en slotregel.
5.3.2 Inleidende regels

Begrippen (Artikel 1)

Dit artikel definieert de begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.

Wijze van meten (Artikel 2)

Dit artikel geeft aan hoe de lengte, de breedte, de hoogte, de diepte en de oppervlakte en dergelijke van gronden en bouwwerken wordt gemeten of berekend. Alle begrippen waarin maten en waarden voorkomen worden in dit artikel verklaard.

5.3.3 Bestemmingsregels

Agrarisch (Artikel 3)

De agrarische kavel, gelegen tussen de nieuwe woonlocatie en de woonwijk Klein Hekendorp, is bestemd als 'Agrarisch'. Op deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd.

Bedrijf (Artikel 4)

De bestaande touwfabriek is bestemd als 'Bedrijf'. Ter plaatse is overeenkomstig de vigerende bestemming uitsluitend een touwfabriek toegestaan en één bedrijfswoning.

Cultuur en ontspanning (Artikel 5)

Het bezoekerscentrum aan het einde van de touwbaan heeft de bestemming 'Cultuur en ontspanning'.

Groen (Artikel 6)

De bestemming 'Groen' is gegeven aan met name beeld- of structuurbepalend groen dat wordt gerealiseerd in het plangebied.

Tuin (Artikel 7)

De voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor de voortuinen bij een aantal woningen. Sommige woningen grenzen direct aan het toekomstige openbare gebied. Op dergelijke locaties is dan geen bestemming 'Tuin' opgenomen.

Op de gronden met de bestemming 'Tuin' mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en aan- en uitbouwen in de vorm van een erker worden gebouwd.

Verkeer - Verblijfsgebied (Artikel 8)

De wegen in het plangebied, inclusief de nieuwe ontsluitingsweg richting de Papenhoeflaan, zijn bestemd voor 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en fiets- en voetpaden. De nieuw aan te leggen duikers ten behoeve van het gemotoriseerde verkeer zijn aangeduid als 'specifieke vorm van verkeer - duiker'.

Vanwege het feit dat een aantal woningen voorzien wordt van dakoverstekken boven het openbare gebied, is hiervoor een aparte bouwregeling opgenomen om deze mogelijk te maken.

Water (Artikel 9)

Waterpartijen, structuurbepalende watergangen en locaties die van belang zijn voor de waterberging zijn bestemd voor 'Water'. Daarnaast zijn binnen deze bestemming ook andere passende bouwwerken, geen gebouwen toegestaan, waaronder voetgangers- en fietsersbruggen, steigers en waterstaatkundige voorzieningen.

Vanwege het feit dat een aantal woningen voorzien worden van dakoverstekken boven het water, is hiervoor een aparte bouwregeling opgenomen om deze mogelijk te maken. Ook is de mogelijkheid om steigers te realiseren in de bouwregels opgenomen.

Wonen (Artikel 10)

De gronden waarop de woningen zijn voorzien hebben de bestemming 'Wonen' gekregen. Voor alle hoofdgebouwen is een bouwvlak opgenomen waarbinnen tot een bouwhoogte van 10 m kan worden gebouwd. De bestaande woning Hekendorperweg 38 is eveneens als Wonen bestemd.

De aanduiding 'parkeergarage' is toegekend aan de parkeergarage welke wordt gerealiseerd in de bestaande loods. Naast wonen, is het tevens toegestaan om een gedeelte van de woning te gebruiken voor een aan-huis-gebonden beroep.

Aan de achterzijde van de woningen kunnen eventueel aan-, uit- en bijgebouwen worden gebouwd. Hier zijn wel een aantal regels aan verbonden. Zo is onder meer bepaald dat niet meer dan 50% van het erf mag worden bebouwd.

Waarde - Archeologie (Artikel 11)

De bestemming 'Waarde - Archeologie' betreft een dubbelbestemming en is uitsluitend opgenomen vanwege de archeologische verwachtingswaarde die over het plangebied ligt (zie paragraaf 4.11 Archeologie).

Waterstaat - Waterkering (Artikel 12)

Om de bestaande waterkeringen te beschermen, is een dubbelbestemming voor de waterkering opgenomen. Hier mogen geen werkzaamheden plaatsvinden die de functie van waterkering kunnen aantasten.

5.3.4 Algemene regels

In de algemene regels zijn aanvullende regels opgenomen met betrekking tot bouwen. Daarnaast bevat dit hoofdstuk algemene afwijkingsregels.

Antidubbeltelregel (Artikel 13)

Een antidubbeltelregel wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

De formulering van de antidubbeltelregel wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).

Algemene bouwregels (Artikel 14)

Dit artikel bevat een algemene regeling voor een geringe overschrijding van bouwgrenzen door ondergeschikte onderdelen van gebouwen. De overschrijding van de bouwgrenzen dient wel beperkt te zijn.

Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening (Artikel 15)

Deze bepaling geeft invulling aan de afstemmingsbepaling tussen de bouwverordening en het bestemmingsplan ingevolge artikel 9 van de Woningwet. Artikel 9 van de Woningwet regelt primair dat de bouwverordening buiten toepassing blijft voor zover deze niet overeenstemt met het desbetreffende bestemmingsplan. Voor zover het bestemmingsplan geen regels bevat ten aanzien van een onderwerp dat in de bouwverordening is geregeld, is de bouwverordening wel van toepassing, tenzij het bestemmingsplan anders bepaalt.

De bepaling dient als uitwerking van de laatste zinsnede en voorkomt dat de bouwverordening onbedoeld aanvullend werkt bij onderwerpen die in het bestemmingsplan bewust niet zijn geregeld, bijvoorbeeld omwille van globaliteit. De relevante onderwerpen staan allemaal in paragraaf 2.5 van de bouwverordening.

Algemene aanduidingsregels (artikel 16)

In de noordoosthoek van het plangebied loopt een straalverbinding. De maximale hoogte van bebouwing wordt hierdoor beperkt, namelijk tot 32 m. Alhoewel het op deze locatie niet is toegestaan om tot een dergelijke hoogte te bouwen, is het vanuit het oogpunt van eenduidigheid toch wenselijk om de locatie van de straalverbinding en bijbehorende regeling in dit plan op te nemen.

Algemene afwijkingsregels (Artikel 17)

In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarvan bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken. Het gaat hierbij om de bevoegdheid om af te wijken van regels die gelden voor alle bestemmingen in het plan.

Algemene wijzigingsregels (Artikel 18)

In dit artikel is een wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 Wro opgenomen welke het mogelijk maakt de bestemmingen te wijzigen ten behoeve van overschrijding van bestemmingsgrenzen. Dit is gedaan om enige flexibiliteit in het plan aan te brengen. Het gaat hierbij om een bevoegdheid en houdt geen verplichting in. Deze bevoegdheid mag nadrukkelijk niet worden gebruikt om zodanig aanzienlijke wijzigingen van bestemmingen te bewerkstelligen, dat daarmee de essentie van het plan wezenlijk wordt veranderd.

5.3.5 Overgangs- en slotregel

In het afsluitende onderdeel van de regels komen de overgangs- en slotregel aan de orde.

Overgangsrecht (Artikel 19)

De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.1 Bro).

Slotregel (Artikel 20)

Deze regel bevat de titel van het plan.