direct naar inhoud van 3.1 Planbeschrijving
Plan: Uitbreiding Zuid-Beijerland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0588.BPZBB13-VG01

3.1 Planbeschrijving

Ten behoeve van de ontwikkeling van het nieuwe woongebied van Zuid-Beijerland zijn stedenbouwkundige randvoorwaarden en uitgangspunten opgesteld (zie bijlage 1). Ter illustratie van een mogelijk eindbeeld is een verkavelingschets ontwikkeld (zie figuur 3.1). De uitbreiding zal middels een aanbesteding aan een ontwikkelaar worden gegund. De ontwikkelende partij heeft de mogelijkheid om een eigen verkaveling te ontwikkelen, binnen de kaders van de stedenbouwkundige randvoorwaarden en uitgangspunten (zie bijlage 1).

afbeelding "i_NL.IMRO.0588.BPZBB13-VG01_0004.jpg"Figuur 3.1 Verkavelingsschets uitbreiding Zuid-Beijerland

Voor Zuid Beijerland is een uitbreiding aan de oostzijde van het bestaande dorp voorzien met 74 woningen. De gronden waar het programma wordt gerealiseerd is 4,8 ha. Daarmee kent de uitbreiding een dichtheid van 15 wo/ha. De uitbreiding wordt voorzien in de strook direct grenzend aan de bestaande dorpsrand. De uitbreiding wordt aan de noordzijde begrensd door de Noord Achterweg, aan de zuidzijde door (het verlengde van de) Marijkelaan en aan de oostzijde begrenst door een nieuwe poldersloot van ten minste 5 m breed. Deze watergang dient voor waterberging en is voor een aanzienlijk deel voorzien van natuurvriendelijke oevers.

Hoofdplanopzet

Centraal in het nieuwe woongebied loopt een brede groen ingerichte laan. Deze laan kent geen rechtstanden, maar meandert door de uitbreiding waardoor er in het beeld en oriëntatie variatie langs deze straat ontstaat. Het woongebied krijgt enkele vensters op het landschap zodat het woongebied en het aanliggende landschap ruimtelijk met elkaar worden verbonden en een al te harde overgang wordt voorkomen.

De rijwoningen en appartementengebouwen worden evenwijdig aan de Noordachterweg georiënteerd zodat er doorzichten vanuit de straat op het landschap ontstaan. Hier worden tevens kleine parkeerclusters ondergebracht voor deze iets intensievere bouwblokjes. De vrije sector woningen en twee-onder-één-kapwoningen oriënteren zich juist op de groene meanderende laan.

Voorzien wordt in een aantal insteken, aan de oostzijde van de groene laan evenwijdig aan de Noord Achterweg.

De Kreekzone (langs de Domineesvliet) wordt onderdeel een groene verbinding en vormt groen binnenmilieu van circa 25 m breed langs de (bestaande) dorpsrand met natuurlijk ingerichte oevers. Door deze zone wordt een aantrekkelijke langzaamverkeersroute opgenomen.

Openbare ruimte

De openbare ruimte krijgt een groen karakter. Langs de Domineesvliet wordt de oever natuurlijk ingericht en wordt een aantrekkelijk voet-/fietspad gelegd. De centrale bomenlaan krijgt een breed profiel met aan minimaal één zijde een voetpad. Langs deze straat worden her en der parkeervakken gelegd in de groene bermen. Aan deze laan liggen verspreid tussen de woningen enkele speelplekken.

Speelvoorzieningen

Uitgangspunt is om binnen de uitbreiding van Zuid-Beijerland te voorzien in de benodigde speelvoorzieningen. In het uitbreidingsgebied is behoefte aan een sport en hangplek voor 12 tot 18 jarigen van 700 m². Daarnaast twee kleine plekken voor 2 tot 6 jarigen van in totaal 50 m² en een plek voor 6 tot 12 jarigen van 500 m². Deze voorzieningen vullen de in de kern aanwezige speelvoorzieningen aan.

Duurzaamheid

In 2011 is een notitie opgesteld voor de uitbreidingsgebieden van Korendijk.

In deze notitie zijn de aspecten van duurzaamheid opgenomen, waarvan de keuzen met betrekking tot het ambitieniveau in dit stadium van planvorming een verschil kunnen maken in de uitgangspunten die gesteld kunnen worden voor de uitbreiding van Zuid-Beijerland (bijlage 2).

De onderwerpen met de deelaspecten zijn per kern gerangschikt volgens het gangbare model People Planet Profit (Welzijn Wereld Welvaart).