Plan: | Nieuw-Beijerland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0588.BPNBA11-VG01 |
Normstelling en beleid
Met het oog op een goede ruimtelijke ordening is een onderzoek noodzakelijk naar de bodemgesteldheid in het projectgebied. Bij functiewijzigingen dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit voldoende is voor de betreffende functiewijziging. Nieuwe bestemmingen dienen bij voorkeur op schone grond te worden gerealiseerd.
De provincie hanteert bij de beoordeling van projecten de richtlijn dat voorafgaand aan de formele besluitvorming over het project ten minste het eerste deel van het verkennend bodemonderzoek, het historisch onderzoek, wordt verricht. Indien uit het historisch onderzoek blijkt dat op de betreffende locatie sprake is geweest van activiteiten met een verhoogd risico op verontreiniging dan dient een volledig verkennend bodemonderzoek te worden verricht.
Onderzoek en conclusie
Over de algemene bodemkwaliteit in het plangebied kan het volgende worden vermeld. Het plangebied betreft het stedelijk gebied van Nieuw–Beijerland. Binnen dit gebied zijn volgens de bodemkwaliteitskaart Hoeksche Waard 4 zones te onderscheiden, te weten woningbouw < 1940, woningbouw > 1940, industrie > 1940 en groenrecreatie. De bovengrond van de zone industrie > 1940 is schoon. De bovengrond van de overige zones is licht verontreinigd met enkele zware metalen en PAK. De ondergrond binnen het plangebied is schoon of nagenoeg schoon. Uitzondering hierop wordt gevormd door de ondergrond van de zone groen–recreatie. Door een tekort aan gegevens kan er niet met zekerheid van worden uitgegaan dat de ondergrond schoon is.
Ten oosten van de Julianastraat is in het verleden ernstige bodemverontreiniging geconstateerd (sterke olieverontreiniging in de grond, waarbij gesaneerd dient te worden1). Deze sanering is inmiddels afgerond. Uit informatie van het bodemloket (www.bodemloket.nl) en uit de applicaties StraGis en StraBis van de Milieudienst blijkt dat op verschillende andere locaties in de kern bodemsanering heeft plaatsgevonden. Verder is er op enkele plekken sprake van ernstig verontreinigde locaties die niet of ten dele zijn gesaneerd. Het betreft locaties waarvan sanering niet spoedeisend is. Op verschillende plaatsen is sprake van potentieel verdachte locaties, op basis van in het verleden uitgevoerde bodembedreigende activiteiten. De informatie omtrent deze verdachte locaties is afkomstig van het historisch bodembestand (HBB) van de provincie Zuid–Holland. Deze locaties bevinden zich voornamelijk binnen de zones woningbouw < 1940 en industrie > 1940.
Op basis van de beschikbare informatie wordt geconcludeerd dat het aspect bodemkwaliteit de uitvoering van het plan niet in de weg staat.