Plan: | Nieuw-Beijerland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0588.BPNBA11-VG01 |
De belangrijkste groenelementen met betrekking tot het meer historische deel van Nieuw–Beijerland zijn:
Het oude door een gracht omgeven kerkhof van de Nederlands Hervormde kerk is al lange tijd niet meer als zodanig in gebruik. De functie van het kerkhof als begraafplaats werd reeds in de 19e eeuw overgenomen door een nieuwe begraafplaats aan de Wilhelminastraat. Op de oude begraafplaats en bij de gracht staan bomen waaronder ook een aantal grote exemplaren op het kerkhof.
Ook op de begraafplaats aan de Wilhelminastraat staan inmiddels groot uitgegroeide bomen. De entree vanaf de Wilhelminastraat wordt begeleid door een korte laan met lindebomen. Mede door de grote bomen zijn deze begraafplaats en het oude kerkhof goed herkenbaar binnen de omgeving. Inmiddels is buiten de dorpskern een nieuwe begraafplaats aangelegd aan de oostzijde van het Buitenom.
De aan de west– en zuidrand van het dorp gelegen Nieuw–Beijerlandse Kreek loopt verder oostwaarts door. Opvallend is hier de aanwezigheid van agrarisch georiënteerde bebouwing aan de zuidzijde van de kreek. Deze bebouwing loopt nog gedeeltelijk langs de Kreekkant westwaarts door tot bij de Dorpsweg. Van daaraf is de oeverzone niet meer bereikbaar tot aan de Damsteeg. In het streekplan Zuid–Holland Zuid staat de kreek weergegeven als groene verbinding en in de gemeentelijke structuurvisie als kreekzone. Dit moet leiden tot een versterking en uitbreiding van de huidige functies natuur, recreatie en waterberging.
De belangrijkste groenelementen met betrekking tot het jongere deel van Nieuw–Beijerland zijn:
Hoewel het merendeel van de ondergeschikte woonstraten in de latere woonwijken niet is voorzien van boombeplanting is er geen sprake van een groenarme woonomgeving. Waar in de oude kern de groenstructuur sterk wordt bepaald door bomenrijen in de straten en enkele geconcentreerde groenplekken wordt de groenstructuur in de latere woonwijken veel meer bepaald door een netwerk van met elkaar verbonden groen– en waterzones.
Het noordelijk deel van de zich tussen de Handelstraat en de kreek uitstrekkende groenzone omvat een aantal voorzieningen zoals een kinderboerderij, een speeltuin, een trapveld, tennisbanen en groen. Door de hoge bomen is er sprake van een sterke compartimentering van dit deel van de groenzone. De groenzone wordt onderbroken door een kort laantje langs de 's–Gravenweg. Ten zuiden hiervan wordt de groenzone in een duidelijk afgeslankte vorm doorgezet langs de Van Treslongstraat in de richting van de kreek en via een opvallende bomenrij (Van Egmondstraat) naar de Sabinastraat.
Het zuidelijk van de 's–Gravenweg gelegen deel versmalt zich uiteindelijk tot een smalle strook met enkele zit– en speelplekken en kijkgroen.
Het zuidelijk deel van de groenzone komt uiteindelijk uit in het gebied ten zuiden van de Ridder van Dorpsstraat en de Sabinastraat. Hier liggen – direct ten noorden van de kreek – enkele sportvelden en een ijsbaan. Hierdoor vormt dit tussen de Dorpsweg–Wilhelminastraat en het Buitenom gelegen gebied een groot groen entreegebied naar de woonkern van Nieuw–Beijerland. Dit groengebied wordt aan de zijde van de dorpsbebouwing gedeeltelijk afgeschermd met groen, in het bijzonder bij de ijsbaan. Vanuit dit gebied loopt een langzaamverkeersroute in noordoostelijke richting via de geluidswal langs de randweg naar de bij de hoogspanningsleiding gelegen parkzone. Deze parkzone vormt een bufferzone tussen het woongebied en de randweg en is ingericht met grasvelden, water, struwelen en bosschages en voorzien van wandelpaden. Aan de overzijde van de randweg, achter het tankstation bij de Spuidijk, is het volkstuinencomplex gelegen. Dit complex wordt ontsloten ter hoogte van de aansluiting van de Handelstraat op het Buitenom.
Het groene karakter van de parkzone wordt ter hoogte van de Baljuwerf in zekere zin doorgezet binnen de hier gelegen nieuw ontwikkelde woonbuurt door middel van een groene ovaalvormige binnenhof met zit– en speelgelegenheid. Een overzicht van de groenstructuur is opgenomen in figuur 3.2.