direct naar inhoud van 2.2 Rijksbeleid
Plan: Nieuw-Beijerland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0588.BPNBA11-VG01

2.2 Rijksbeleid

Nota Ruimte (2006)

In deze Rijksnota worden vier algemene doelen geformuleerd: versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland, bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland, borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden en borging van de veiligheid.

De Nota Ruimte zet onder meer in op het volgende:

  • efficiënt en zo mogelijk meervoudig ruimtegebruik, echter geen rode contouren om de kernen;
  • gemeenten moeten de mogelijkheid hebben om de eigen natuurlijke aanwas op te vangen;
  • veel sterker sturende rol van water bij de ruimtelijke inrichting;
  • ruimte voor de recreatiesector om zich tot een economische drager van (delen) van het platteland te ontwikkelen.

De Nota Ruimte gaat meer dan voorheen uit van het motto 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Gebiedsgerichte, integrale ontwikkeling waarin alle betrokkenen participeren, wordt ondersteund. Hiermee wordt meer verantwoordelijkheid gelegd bij de provincie en gemeenten om te sturen in de ruimtelijke ordening.

Korendijk is gelegen in de Hoeksche Waard dat is aangewezen als nationale landschap. De internationaal zeldzame/unieke kenmerkende landschapskwaliteiten in dit gebied moeten behouden blijven, duurzaam beheerd en waar mogelijk worden versterkt. Uitgangspunt is dat het nationale landschap zich sociaal–economisch voldoende moet kunnen ontwikkelen, terwijl de bijzondere kwaliteiten van het gebied worden behouden of worden versterkt.

Ontwerpstructuurvisie Infrastructuur en Ruimte

Deze structuurvisie geeft een nieuw, integraal kader voor het ruimtelijk- en mobiliteitsbeleid op rijksniveau en is het de ‘kapstok’ voor bestaand en nieuw rijksbeleid met ruimtelijke consequenties. Het geeft de ambitie weer van het Rijk voor de concurrentiekracht, bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van Nederland. Hiervoor zijn in de ontwerpstructuurvisie Infrastructuur en Ruimte drie hoofddoelen geformuleerd:

  • Het vergroten van de concurrentiekracht van Nederland door het versterken van de ruimtelijk-economische structuur van Nederland;
  • Het verbeteren, instandhouden en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid waarbij de gebruiker voorop staat;
  • Het waarborgen van een leefbare en veilige omgeving waarin unieke natuurlijke en cultuurhistorische waarden behouden zijn.

Voor de drie rijksdoelen worden de onderwerpen van nationaal belang benoemd. Hiermee geeft het Rijk aan waarvoor het verantwoordelijk is en waarop het resultaten wil boeken.

Voor onderhavig bestemmingsplan is de ontwerpstructuurvisie Infrastructuur en Ruimte van een dusdanig abstractieniveau dat dit het bestemmingsplan niet in de weg staat.

AMvB Ruimte

Tegelijk met de ontwerpstructuurvisie Infrastructuur en Ruimte opgesteld. Deze komt in de plaats van de eerdere AMvB Ruimte die op 22 augustus 2011 is vastgesteld. In de AMvB Ruimte is de aangegeven welke onderdelen doorvertaald moeten worden in bestemmingsplannen.

Het Spui (direct ten noorden van het plangebied) is hierin aangeduid als stroomvoerend deel van het rivierbed. Wijzigingen van de bestemming ter plaatse is niet zonder meer toegestaan. De AMvB Ruimte doet echter geen uitspraken over de gronden grenzend aan het stroomvoerend rivierbed. De AMvB Ruimte staat hiermee dit bestemmingsplan niet in de weg.