direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke opbouw
Plan: Kernen gemeente Korendijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0588.BPGWNDPHZBA13-VG01

3.2 Ruimtelijke opbouw

Nieuwendijk

Nieuwendijk vormt als bebouwingsconcentratie een oriëntatiepunt in de open Eendrachtspolder. De kern is zowel vanaf de Buiten- en Nieuwendijk als vanuit de polder over een grote afstand zichtbaar. De kern presenteert zich met achterkanten naar het open polderlandschap en met voor- en zijkanten naar de Nieuwendijk.

De kern bestaat uit twee buurtjes die ruimtelijk van elkaar worden gescheiden door de West-binnenhaven en de daarnaast gelegen boerderij. Het buurtje dat oostelijk van de West-binnenhaven ligt is wat groter dan het westelijke buurtje. De vorm van beide buurtjes wordt bepaalde door het kavelpatroon van de Eendrachtspolder, dat vrijwel haaks op de Nieuwendijk staat. Beide buurtjes hebben een eenduidige ruimtelijke opbouw waarbij de woningen langs een op de dijk aansluitende lus van woonstraatjes zijn gegroepeerd.

Goudswaard

Goudswaard heeft, zoals uit de ontstaansgeschiedenis blijkt, een overzichtelijke, eenduidige ruimtelijke opbouw met een voor een dorp kenmerkende menging van functies. Binnen het dorp kunnen twee deelgebieden worden onderscheiden met eigen specifieke ruimtelijke kenmerken, te weten de oude kern en de dorpsuitbreiding.

Oude kern

De oude kern wordt in hoofdzaak gevormd door de bebouwing langs de Molendijk, de Beneden Molendijk, de Dorpsstraat en de Havenkade. Binnen de oude kern wordt in functioneel opzicht het centrumgebied onderscheiden. In dit gebied komen naast de woonfunctie en de twee kerken op bescheiden schaal ook winkels en plaatselijk verzorgende bedrijfjes voor.

Dorpsuitbreiding vorige eeuw

Vorige eeuw heeft Goudswaard zich in oostelijke richting uitgebreid. De dorpsuitbreiding bestaat voor het grootste deel uit woonbebouwing. In het gebied zijn tevens het Hervormde verenigingsgebouw, de twee basisscholen van het dorp, het dorpshuis met bibliotheek en peuterspeelzaal, het kruisgebouw, een sporthal en enkele winkels gevestigd. Deze dorpsuitbreiding wordt gekenmerkt door een vrijwel rechthoekige stratenpatroon dat de oorspronkelijke kavelrichting van de polder Oude Korendijk volgt.

Dorpsuitbreiding deze eeuw

Op een nieuw bedrijventerrein aan de Vaartsweg wordt ruimte geboden voor de vestiging van enkele plaatselijk verzorgende bedrijven die op hun huidige locatie niet over voldoende uitbreidingsmogelijkheden beschikken of waarvan de voortzetting en uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten op de huidige locatie niet gewenst is. Voor Goudswaard is een uitbreidingsgebied aangewezen ten oosten van de kern. Dit beoogde uitbreidingsgebied ligt binnen de bebouwingscontour van de provincie. De uitbreiding van de kern voor de komende jaren is geborgd in het bestemmingsplan 'Uitbreiding Goudswaard' die op 29 januari 2013 is vastgesteld door de gemeenteraad. In dit bestemmingsplan zijn deze gronden niet meegenomen. De gronden binnen de bebouwingscontour van de provincie die niet zijn opgenomen in het bestemmingsplan 'Uitbreiding Goudswaard' hebben in dit bestemmingsplan een agrarische bestemming. Deze gronden blijven wel voor toekomstige uitbreiding van woningbouw behouden.

Piershil

De ruimtelijke opbouw van het dorp hangt sterk samen met de ontstaansgeschiedenis. Binnen het dorp kunnen twee deelgebieden worden onderscheiden met eigen specifieke ruimtelijke kenmerken, te weten het dorpscentrum en de dorpsuitbreidingen.

Het Dorpscentrum

Het dorpscentrum met de oudste bebouwing is geconcentreerd rond de kruising Molendijk-Sluisjesdijk/Voorstraat-Kade. Het gebied wordt gekarakteriseerd door de verscheidenheid aan functies en de veelal aaneengesloten bebouwing. Bijzondere bebouwing, zoals de kerk en het gemeentehuis, vormen accenten in het gebied.

De woonbuurten en overige delen

De meeste woonbebouwing is in het noordoostelijke kwadrant gelegen. Door de ruime opzet heeft dit gebied een overwegend groen karakter. Het wegpatroon is regelmatig. Een enkele bedrijfsvesting of andere niet woonfunctie leidt tot afwijking van schaal en ritme. Aan de westzijde van het dorp liggen enkele (grote) bedrijven en de sportvelden. Dit westelijk gebied ligt ingesloten tussen de Molendijk en het Piershilsche Gat. De uitstraling van het gebied wordt met name bepaald door de volumineuze bedrijfsbebouwing. In de zuidoostelijke kwadrant liggen de Heemtuin, het verzorgingshuis en woningbouw (Piershil-Zuid).

Dorpsuitbreiding deze eeuw

Voor Piershil is een uitbreidingsgebied aangewezen ten zuidoosten van de kern. Dit beoogde uitbreidingsgebied ligt binnen de bebouwingscontour van de provincie. De uitbreiding van de kern is geborgd in het bestemmingsplan 'Uitbreiding Piershil' die op 29 januari 2013 is vastgesteld door de gemeenteraad. In dit bestemmingsplan zijn deze gronden niet meegenomen.

Nieuw-Beijerland

Alleen het zuidelijk gedeelte binnen de bebouwingscontour van de provincie is meegenomen in dit bestemmingsplan. Dit deel ligt ten zuiden van de Nieuw-Beijerlandsche kreek en is hoofdzakelijk agrarisch gebied met enkele woningen. Dit gebied is het beoogde uitbreidingsgebied voor Nieuw-Beijerland. In dit bestemmingsplan zijn deze gronden bestemd zoals het in het vigerende bestemmingsplan was vastgelegd. Voor de uitbreiding wordt een separaat bestemmingsplan opgesteld.

Zuid-Beijerland

Zuid-Beijerland heeft een eenduidige ruimtelijke opbouw, waarbij de volgende deelgebieden zich duidelijk als afzonderlijke eenheden van elkaar onderscheiden:

  • het oude dorp langs de dijk;
  • het woongebied ten noorden van de dijk;
  • het woongebied ten zuiden van de dijk;
  • de sportvelden;
  • bedrijven.

Het oude dorp langs de dijk

De Dorpsstraat vormt de oorspronkelijke kern van het dorp en wordt gekenmerkt door de voor een dorp karakteristieke menging van functies (zowel wonen als detailhandel en bedrijven). Het profiel van de Dorpsstraat heeft een asymmetrische opbouw: een vrijwel gesloten bebouwingswand in het dijktalud aan de zuidzijde en een onbebouwd dijktalud aan de noordzijde van de dijk. De bebouwingswand aan de zuidzijde van de kern vormt een duidelijke eenheid en wordt gekarakteriseerd door dicht op elkaar staande veelal smalle panden (overwegend één laag met een kap).

Het woongebied ten noorden van de dijk

In de tweede helft van deze eeuw is ten noorden van de Dorpsstraat en oostelijk van de Oranjeweg in verschillende fasen een nieuwe woonwijk ontwikkeld. De structuur van deze wijk is in hoofdlijnen gebaseerd op de hoofdrichting van het oorspronkelijke kavelpatroon. De eerste uitbreidingen vonden plaats achter de Oranjewegen langs de ring Nassaustraat - Gravin Sabinastraat - Tuinweg. Hier zijn enkele openbare en bijzondere voorzieningen gerealiseerd, zoals een kerkgebouw, het dorpshuis, het (voormalig) gemeentehuis en het Groene Kruisgebouw. Vervolgens is het gebied tussen de Gravin Sabinastraat, Arent van der Graeffstraat, Ridder van Dorplaan en de Tuinweg bebouwd. Hier liggen behalve woningen ook twee basisscholen en een sportzaal. Daarna is de strook tussen de Tuinweg en het Nieuw Gat bebouwd. In 1983 hebben de bebouwingsontwikkelingen rond de Asterdstraat en de Oranjeweg plaatsgevonden.

Het woongebied ten zuiden van de dijk

Hier zijn de laatste bebouwingsuitbreidingen langs de Koninginneweg gerealiseerd. De kerk is een belangrijk oriëntatiepunt voor het gebied.

Dorpsuitbreiding deze eeuw

Voor Zuid-Beijerland is een uitbreidingsgebied aangewezen ten oosten van de kern. Dit beoogde uitbreidingsgebied ligt binnen de bebouwingscontour van de provincie. De uitbreiding van de kern voor de komende jaren is geborgd in het bestemmingsplan 'Uitbreiding Zuid-Beijerland' die op 29 januari 2013 is vastgesteld door de gemeenteraad. In dit bestemmingsplan zijn deze gronden niet meegenomen. De gronden binnen de bebouwingscontour van de provincie die niet zijn opgenomen in het bestemmingsplan 'Uitbreiding Zuid-Beijerland' hebben in dit bestemmingsplan een agrarische bestemming. Deze gronden blijven wel voor toekomstige uitbreiding van woningbouw behouden.

De sportvelden en bedrijventerreinen

De sportvelden met de daarom heen gesitueerde randbeplanting vormen een duidelijk herkenbaar groen element in de dorpsrand van Zuid-Beijerland. De bedrijventerreinen liggen voornamelijk aan de noordkant van de kern.