direct naar inhoud van 3.1 Planbeschrijving
Plan: Uitbreiding Goudswaard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0588.BPGWB13-VG01

3.1 Planbeschrijving

Ten behoeve van de ontwikkeling van het nieuwe woongebied in Goudwaard is een stedenbouwkundige verkavelingsschets (zie figuur 3.1) opgesteld. Tevens zijn er stedenbouwkundige randvoorwaarden en uitgangspunten gedefinieerd (zie bijlage 1). De uitbreiding wordt voorzien op 3 ha direct grenzend aan de bestaande dorpsrand. Het midden en zuidelijk deel worden begrensd door een nieuwe poldersloot van ten minste 5 m breed. Deze watergang dient voor waterberging en is voorzien van minimaal één natuurvriendelijke oever. Op deze gronden worden 46 woningen en een Multifunctionele accommodatie voorzien. Voor de uitbreiding is een dichtheid van 15 woningen per hectare gehanteerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0588.BPGWB13-VG01_0004.jpg"

figuur 3.1 Verkavelingsschets uitbreiding Goudswaard

Hoofdplanopzet

Het plangebied krijgt aan de west en oostzijde groene randen en een zeer efficiënte ontsluitingsstructuur. Vanuit het landschap (oostzijde) worden twee landschappelijke scheggen het gebied ingetrokken waardoor het plangebied in principe uit drie afzonderlijke deelgebieden bestaat.

Deze scheggen zijn als het ware 'vensters op het landschap' en zorgen ervoor dat er geen al te harde rand aan het open gebied ontstaat. De Polderboom wordt doorgetrokken als centrale as van het dorp, zowel in de vorm van een groene as als ontsluiting van het noordelijke en middendeel.

 

Het woongebied en het aanliggende landschap worden ruimtelijk met elkaar verbonden, en een al te harde overgang wordt voorkomen. Tussen de delen worden de vensters als twee groen (en blauw) ingerichte stroken opgenomen. Bij eventuele uitbreidingen in de toekomst kunnen deze vensters in de ontsluiting voorzien. In de strook tussen het noordelijk en het midden deel wordt een nieuwe watergang opgenomen.

Het meest noordelijke deel boven de nieuwe watergang wordt ingezet voor bebouwing met wat meer massa. Hier worden enkele kleinschalige appartementengebouwen een multifunctionele accommodatie (MFA) voorzien. In deze MFA kunnen verschillende maatschappelijke, sportieve en culturele activiteiten worden gehuisvest.

Het middengebied (ten zuiden van de doorgetrokken Polderboom) biedt ruimte aan een aantal rijenwoningen. Er wordt voorzien in levensloopbestendige grondgebonden woningen en enkele rijen met starterswoningen.

Het zuidelijk deel krijgt een ander karakter met vrijesectorwoningen en twee-onder-één-kapwoningen. Dit deelgebied wordt ontsloten op de Vaartweg, waarbij er in principe geen doorrijmogelijkheid naar het overige deel van het nieuwe woongebied bestaat. Deze weg kent wel een langzaamverkeers- /calamiteitenontsluiting naar het aanliggende gebied. In de groene rand zal tevens een pad worden opgenomen dat deel uitmaakt van het dorpsrondje.

De bouwhoogte van de woningen zal aan moeten sluiten bij de bestaande bouwhoogte in het dorp. De grondgebonden woningen worden daarom uitgevoerd in maximaal twee bouwlagen en een kap. De hoogte van een kleinschalig appartementengebouw bestaat uit twee bouwlagen.

Openbare ruimte

De uitbreiding van Goudswaard wordt aan de oost- en westzijde door water en groen begrensd. In deze zone wordt een wandelpad aangelegd dat via de Polderboom de bestaande kern en de uitbreiding met elkaar verbindt (dorpsrondje).

De groene vensters op het landschap bieden zichtlijnen naar buiten en vormen de belangrijkste openbare ruimte in het plangebied. De invulling hiervan bestaat voor een belangrijk deel uit groen en water. In deze vensters mogen ook woonstraten worden opgenomen.

In het zuidelijk deel is als gevolg van het programma met grotere kavels het aandeel openbare ruimte beperkt gehouden. Een informele woonstraat met een kleine keerlus dient voor de ontsluiting van de woningen. In dit profiel worden geen aparte voet- en fietspaden opgenomen.

De bestaande watergang langs het noordelijk plandeel (dus achterlangs de woningen aan de Slikslee) wordt verbreed met minimaal 5 m.

Speelvoorzieningen

Uitgangspunt is om binnen de uitbreiding van Goudswaard te voorzien in de benodigde speelvoorzieningen. In het uitbreidingsgebied is behoefte aan een sport- en ontmoetingsplek voor 12 tot 18 jarigen van 700 m². Daarnaast een speelplek voor 2 tot 12 jarigen van 400 m². Deze voorzieningen vullen de in de kern aanwezige speelvoorzieningen aan.

Duurzaamheid

In 2011 is een notitie opgesteld voor de uitbreidingsgebieden van Korendijk.

In deze notitie zijn de aspecten van duurzaamheid opgenomen, waarvan de keuzen met betrekking tot het ambitieniveau in dit stadium van planvorming een verschil kunnen maken in de uitgangspunten die gesteld kunnen worden voor de uitbreiding van Goudswaard (bijlage 2).

De onderwerpen met de deelaspecten zijn per kern gerangschikt volgens het gangbare model People Planet Profit (Welzijn Wereld Welvaart).