direct naar inhoud van 4.4 Industrielawaai
Plan: Mijlpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0585.BPMijlpolder2012-VG01

4.4 Industrielawaai

4.4.1 Toetsingskader industrielawaai

Een geluidszone wordt vastgesteld rond industrieterreinen waar inrichtingen zijn gevestigd die 'in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken' zoals bedoeld in artikel 41 van de Wet geluidhinder (Wgh). Dergelijke bedrijven worden ook wel 'grote lawaaimakers' genoemd. In dat kader is voor enkele industrieterreinen in de gemeente Dordrecht en Zwijndrecht ten oosten en ten noorden van het plangebied, bij Koninklijk Besluit 19-04-1991, een geluidszone vastgesteld die wordt aangeduid als Dordt West/Groote Lindt. Tot de geluidszone behoort het gebied tussen de grens van het industrieterrein en de grens van de zone, zoals in de Wet geluidhinder is vastgelegd. Buiten een geluidszone mag de geluidsbelasting als gevolg van het betreffende industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen.

Grenswaarden voor nieuwe gevoelige functies

Voor nieuwe geluidsgevoelige functies, zoals woningen, geldt een wettelijke voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Voor nieuwe woningen die binnen de geluidszone liggen, is in het algemeen de vaststelling van een hogere waarde tot 55 dB(A) mogelijk. Op grond van de Wgh kan het college van burgemeester en wethouders de betreffende hogere grenswaarden vaststellen indien blijkt dat maatregelen onvoldoende doeltreffend zijn, dan wel overwegende bezwaren ondervinden van stedenbouwkundige, landschappelijke of financiƫle aard.

4.4.2 Onderzoek en conclusie

Referentiesituatie

Op bedrijventerrein Mijlpolder zijn op grond van het vigerende bestemmingsplan geen bedrijven toegestaan als bedoeld in artikel 41 van de Wet geluidhinder die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken. Dergelijke bedrijven zijn momenteel ook niet gevestigd op het bedrijventerrein. Het plangebied ligt wel deels binnen de geluidszone Dordt-West/Groote Lindt dat is vastgesteld voor enkele bedrijventerreinen die zijn gelegen langs de Dordtse Kil en de Oude Maas in de gemeente Dordrecht en Zwijndrecht. De ligging van de actuele geluidszone ter hoogte van het plangebied is weergegeven in onderstaande figuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0585.BPMijlpolder2012-VG01_0008.jpg"

Figuur 4.2 Geluidszone Dordt West/Groote Lindt ter hoogte van het plangebied

Plansituatie

Voor het plangebied is geen industriƫle geluidszone in de zin van de Wet geluidhinder vastgesteld. De vestiging van zogenaamde 'grote lawaaimakers' is in het gehele plangebied uitgesloten.

Ook op bedrijventerreinen die niet gezoneerd zijn vormt het aspect industrielawaai een ruimtelijk relevant milieuaspect. In het kader van het bestemmingsplan is echter geen akoestisch onderzoek uitgevoerd naar industrielawaai van bestaande en toekomstige bedrijven. De reden daarvoor is dat het aspect geluid onderdeel uitmaakt van de systematiek van milieuzonering. Ook voor geluid worden richtafstanden gehanteerd waarbij mag worden aangenomen dat indien aan de richtafstand wordt voldaan er geen kans op onaanvaardbare milieuhinder optreedt. De richtafstanden ten opzichte van een rustige woonwijk zijn gebaseerd op het bereiken van richtwaarden voor het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau en het maximale geluidniveau die lager liggen dan de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit en de Handreiking industrielawaai en vergunningverlening. Voor bestaande bedrijven wordt aangenomen dat afstemming met de omgeving reeds heeft plaatsgevonden in het milieuspoor (milieuvergunning of milieumelding)

Omdat de zonegrens van nabijgelegen industrieterreinen over het plangebied is gelegen, is deze zone op de verbeelding weergegeven. Binnen een geluidszone moet terughoudend worden omgegaan met de ontwikkeling van nieuwe geluidsgevoelige objecten. Nieuwe geluidsgevoelige objecten zijn slechts onder voorwaarden toegestaan tot een maximale grenswaarde van 55 dB(A). Omdat op het deel van het plangebied dat binnen de geluidszone Dordt-West/Groote Lindt is gelegen, een bedrijfsbestemming rust, is de ontwikkeling van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen in principe ongewenst. De ontwikkeling van nieuwe geluidsgevoelige objecten is daarom uitgesloten op grond van de regels die behoren bij de gebiedsaanduiding 'geluidszone industrie'.

Voor het gehele bedrijventerrein geldt daarnaast dat nieuwe geluidsgevoelige objecten een belemmering vormen voor de bedrijfsvoering van de bedrijven op het bedrijventerrein Mijlpolder. De ontwikkeling van nieuwe geluidsgevoelige objecten is daarom ook op het overige deel van het bedrijventerrein uitgesloten doordat op grond van de regels bij de bestemming 'bedrijf' en bedrijventerrein' geen geluidsgevoelige objecten zijn toegestaan.

In het plangebied zijn bestaande enkele bedrijfswoningen gelegen. Deze woningen vormen eveneens een geluidsgevoelig object in de zin van de Wet geluidhinder. De bestaande bedrijfswoningen worden in het plan gehandhaafd omdat er geen redenen zijn om deze weg te bestemmen. Nieuwe bedrijfswoningen worden niet mogelijk gemaakt omdat deze niet zijn toegestaan binnen het deel van het plangebied waar de geluidszone van het naastgelegen bedrijventerrein is gelegen. Op het overige deel van het bedrijventerrein zijn eveneens geen nieuwe bedrijfswoningen toegestaan omdat deze een belemmering vormen voor de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten en omdat dit niet strookt met het provinciaal beleid.

Conclusie

Binnen het plangebied worden geen geluidsgevoelige bestemmingen mogelijk gemaakt. De begrenzing van de geluidszone van de nabijgelegen gezoneerde industrieterreinen is vastgelegd op de verbeelding, deze is niet gewijzigd ten opzichte van de huidige situatie. De Wet geluidhinder, onderdeel industrielawaai, staat de vaststelling van het bestemmingsplan niet in de weg.