Plan: | Mijlpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0585.BPMijlpolder2012-VG01 |
De gemeente Binnenmaas heeft een Toekomstvisie & Uitvoeringsprogramma Mijlpolder voor het bedrijventerrein Mijlpolder opgesteld. Hieruit blijkt dat de aanpak van herstructurering haalbaar uitgevoerd kan worden. De aanpak moet een bijdrage leveren aan het behoud van de concurrentiepositie van Binnenmaas binnen de regio en zo mogelijk versterken. Ook het behoud van werkgelegenheid is een belangrijk doel. Een uitgebreide beschrijving van de Toekomstvisie & Uitvoeringsprogramma Mijlpolder is verder in hoofdstuk 2 aan de orde gekomen.
De gemeente Binnenmaas kiest voor een duurzame ontwikkeling van de gemeente. Daarbij gaat duurzaamheid niet alleen over het milieu, maar ook over economische en sociale aspecten. De gemeente Binnenmaas maakt hierbij gebruik van de People Planet Profit benadering.
Sociale duurzaamheid (People) gaat onder andere over aspecten als proceskwaliteit en burgerparticipatie. De proceskwaliteit is gewaarborgd middels een zorgvuldig ontwerpproces en planologisch traject. De toekomstvisie en het beeldkwaliteitsplan zijn in overleg met een klankbordgroep met ondernemers tot stand gekomen. Ook overige belanghebbenden en belangstellenden zijn hierbij betrokken. Voor het juridisch vastleggen van de toekomstvisie en het beeldkwaliteitplan in het bestemmingsplan wordt de bestemmingsplanprocedure conform de Wet ruimtelijke ordening gevolgd.
Ecologische duurzaamheid (Planet) gaat onder andere over aspecten als klimaat & energie, grondstoffen en natuur & milieu. In het kader van dit bestemmingsplan zijn de effecten van de (her)ontwikkeling van het plangebied op de directe omgeving uitvoerig onderzocht. Hiervoor wordt verwezen naar hoofdstuk vier. Tevens wordt met dit bestemmingsplan intensiever gebruik van de bestaande bedrijfskavels en de ontwikkeling van het nog niet bebouwde middengebied mogelijk gemaakt. Hierdoor wordt onnodig ruimtebeslag op het landschap tegengegaan. In het beeldkwaliteitplan is aandacht besteedt aan zonnepanelen, sedumdaken, windenergie, flora en fauna, bestratingsmateriaal, LED verlichting en groene gevels. Indien van toepassing zijn deze aspecten juridisch vastgelegd in het bestemmingsplan.
Economische duurzaamheid (Profit) gaat onder andere over aspecten als kwaliteit en toekomstige bruikbaarheid. Met dit bestemmingsplan wordt de herstructurering van bedrijventerrein Mijlpolder juridisch vastgelegd. Dit komt de kwaliteit en bruikbaarheid van het bedrijventerrein ten goede.
In de ontwikkeling van het plangebied wordt uiteraard ook specifieke aandacht besteed aan duurzaam ontwikkelen, zowel in het beeldkwaliteitplan als in de afspraken die met de grondeigenaren van het nog niet bebouwde middengebied worden gemaakt.