direct naar inhoud van 6.4 Regionaal beleid
Plan: Oude-Tonge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLOudeTonge10-BP40

6.4 Regionaal beleid

Regionale Structuurvisie Goeree-Overflakkee (2010)

Door het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) is een intergemeentelijke structuurvisie opgesteld. Deze visie is eind 2010 vastgesteld door de gemeenteraden van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee.

In de structuurvisie worden de kernkwaliteiten van het eiland beschreven en daarmee samenhangend de gewenste ruimtelijke inrichting tot 2030. Ook worden kansen benoemd. De structuurvisie geeft daarmee het kader voor toekomstige ruimtelijke beslissingen en bestemmingsplannen. Voor een belangrijk deel is de regionale structuurvisie gebaseerd op de gemeentelijke toekomstvisies.

De visie gaat uit van een globale visie voor de lange termijn en een precieze aanduiding van de dorpsgebieden op contourkaarten als ontwikkelingsgebied voor herstructurering, inbreiding en uitbreiding.

Op de strategische visiekaart (figuur 6.2) staan de beleidsuitgangspunten voor Oude Tonge.

  • Verzorgingskern: vernieuwen en versterken winkels en woon-zorgcomplexen.
  • Herstructurering verouderde woon- en werkgebieden + inbreiding binnen nieuwe dorpscontouren/opheffen stedelijk waterbergingstekort door aanleg waterbalkons bij kernen.
  • Potentieel uitbreidingsgebied wonen en recreatiewonen op basis van specifieke doelgroepen en gebiedskwaliteiten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0580.OFLOudeTonge10-BP40_0010.png"

Figuur 6.2 Strategische visiekaart regionale structuurvisie

In de structuurvisie is op de contourkaarten (figuur 6.3) rekening gehouden met:

  • uitbreidingsmogelijkheden voor woningbouw binnen de contour;
  • een kanslocatie voor bijzondere woonvormen bij de haven en het havenkanaal;
  • een potentieel uitbreidingsgebied voor wonen en recreatiewonen op basis van specifieke doelgroepen en gebiedskwaliteiten.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0580.OFLOudeTonge10-BP40_0011.png"

Figuur 6.3 Contourkaart Oude-Tonge regionale structuurvisie

Waterstructuurplan Goeree-Overflakkee (2003)

In 2003 hebben de waterbeheerders op Goeree-Overflakkee gezamenlijk het Waterstructuurplan Goeree-Overflakkee opgesteld. Hierin wordt een ruimtelijke visie voor de lange termijn (tot 2050) gegeven op de structuur en het gebruik van het watersysteem. Op basis van een watersysteemanalyse zijn er een aantal knelpunten benoemd. Aansluitend zijn vervolgprojecten geformuleerd om de gesignaleerde knelpunten op te lossen. Het is duidelijk geworden dat in het grondgebruik rekening moet worden gehouden met de eisen die het watersysteem daaraan stelt. Het waterstructuurplan is niet alleen bestemd voor de waterbeheerders, maar ook voor instanties die indirect met waterbeheer te maken hebben (gemeenten/provincie/landbouworganisaties/natuurbeheerders). Deze instanties zijn dan ook intensief betrokken geweest bij het opstellen van het waterstructuurplan.

Waterplan Goeree-Overflakkee (2009)

Het Waterplan Goeree-Overflakkee is door alle partijen (de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee en het dagelijks bestuur van het waterschap Hollandse Delta) goedgekeurd. De vier regiogemeenten, het waterschap Hollandse Delta en het ISGO hebben samengewerkt aan de realisatie van een eilandelijk Waterplan voor Goeree-Overflakkee.

Doel van het Waterplan is te zorgen voor voldoende ruimte voor oppervlaktewater binnen de gemeentegrenzen om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen. Het tweede hoofddoel is de zorg voor een goede waterkwaliteit, zodat voor mensen, dieren en planten een aantrekkelijker leefklimaat ontstaat.

In Beeld Goeree-Overflakkee 2012

In Beeld Goeree-Overflakkee is opgesteld ter inspiratie voor de toekomstige ontwikkeling op het eiland. Goeree-Overflakkee wil sterker inzetten op de kansen die het eiland heeft als eenontspannen woon-, recreatie- en werkgebied. Het eiland biedt ruimte en rust en heeft een goede potentie voor nieuwe woonmilieus en toerisme. Per kern is beschreven wat de ontwikkeling voor de toekomst zijn. Voor Oude-Tonge ligt de aandacht op het verder verlevendigen van de haven en het vernieuwen van het havenkanaal. Verder ontwikkelingen liggen vooral buiten de kern, zoals het aanleggen van nieuwe eilandjes en het terugbrengen van de krekenstructuur in het landschap.