Plan: | Oude-Tonge |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0580.OFLOudeTonge10-BP40 |
Structuurvisie Zuid-Holland (2010)
De Provinciale Structuurvisie bevat de hoofdlijnen van voorgenomen ontwikkelingen die op provinciaal niveau van belang zijn en de hoofdzaken van het door de provincie te voeren ruimtelijk beleid. De provincie heeft de Provinciale Structuurvisie genaamd 'Visie op Zuid-Holland' op 2 juli 2010 vastgesteld. De Visie op Zuid-Holland heeft vijf integrale hoofdopgaven:
In figuur 6.1 is een kaartfragment opgenomen van de functiekaart van de structuurvisie. Uit dit fragment blijkt dat de kern van Oude-Tonge als stads- en dorpsgebied (oranje) wordt aangeduid. Ten noorden van de kern ligt Bedrijvenpark Oude-Tonge (paars). Het bedrijvenpark grenst ten noorden aan stedelijk groen buiten de contour (donkergroen). Ten zuiden van de kern ligt een gebied voor verblijfsrecreatie. Verder wordt de kern voornamelijk omringd door agrarisch landschap met risico op verzilting (lichtgroen). Aan de oostzijde van Oude-Tonge is nog een groot glastuinbouwgebied gelegen.
De Provinciale Structuurvisie sluit uitbreiding van de kleine kernen niet uit, mits dit terughoudend wordt benaderd. In de verordening (zie hierna) is de begrenzing van de bebouwingscontouren vastgelegd. Hierin is aangegeven dat nieuwvestiging of uitbreiding van bestaande stedelijke functies zijn uitgesloten buiten deze contour. Bebouwing voor recreatieve doeleinden is onder voorwaarden toegestaan. Voor de ontwikkelingen binnen het plangebied vormt de structuurvisie geen belemmering, aangezien het gebied is gelegen binnen het als zodanig aangeduide stads- en dorpsgebied. Ook het ontwikkelingsgebied ten zuiden van de kern is reeds als stads- en dorpsgebied aangeduid waardoor er geen belemmering optreedt.
Figuur 6.1 Fragment functiekaart Provinciale Structuurvisie
Provinciale Verordening Ruimte Zuid-Holland (2010)
In deze verordening zijn specifieke eisen gesteld waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen. De verordening is inmiddels herzien. De verwachting is dat dit op regelmatige basis gebeurt. De eerste herziening heeft geen gevolgen voor het plangebied.
Artikel 2 Contouren
Om het stedelijk netwerk te versterken, kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met de plannen waarmee de provincie al heeft ingestemd. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan. Het plangebied ligt binnen deze contour. De Molenpolder (aan de zuidwestelijke zijde van het plangebied) maakt eveneens deel uit van de rode contour.
Woonvisie Zuid-Holland 2005-2014 (2004)
De belangrijkste prioriteit ligt de komende jaren, naast de doelgroep starters, op het bouwen voor senioren. De toenemende vergrijzing, het langer zelfstandig wonen van ouderen en de levering van zorg aan huis, hebben grote gevolgen voor de woningbehoefte. In de zorgsector wordt er steeds meer naartoe gewerkt dat gehandicapten en andere hulpbehoevenden (waaronder hoogbejaarden) zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De belangrijkste ontwikkeling in het komende decennium is de groei van het aantal 65-plussers met 189.000 personen in Zuid-Holland. Terwijl de bevolking als geheel groeit met 7%, stijgt het aantal 65-plussers met bijna 30%. In de jaren na 2015 wordt de vergrijzing nog ingrijpender wanneer de naoorlogse geboortegolf hoogbejaard wordt. Jaarlijks zullen in de provincie circa 6.000 zogenaamde nultredewoningen gerealiseerd moeten worden. Bovendien moeten woonzorgconcepten bij de verschillende regio's toegepast worden. Door de bouw van woningen voor senioren kunnen bestaande woningen voor starters en doorstromers vrijkomen.
Provinciaal Waterplan Zuid Holland (2010)
Het Provinciaal Waterplan Zuid-Holland 2010-2015 bevat de hoofdlijnen van het provinciaal waterbeleid voor die periode. Het vervangt het provinciaal waterbeleid zoals dat is vastgelegd in het Beleidsplan Groen, Water en Milieu (2006) en het Grondwaterplan 2007-2013. Zodoende beschrijft het ook het strategische grondwaterbeleid voor Zuid-Holland. Verder voldoet het plan aan de eisen van de nieuwe Waterwet. De provincie vertaalt in dit plan het beleid uit het nationaal waterplan en het huidige Europese beleid naar provinciale kaders en doelstellingen voor de periode 2010-2015. Conform de herziene sturingsvisie water gaat het met name om de 'wat'-vraag. De waterschappen beantwoorden in hun waterbeheerplannen vervolgens vooral de 'hoe'-vraag.