direct naar inhoud van 4.1 Wonen
Plan: Oude-Tonge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLOudeTonge10-BP40

4.1 Wonen

Bevolking

De gemeente Oostflakkee bestaat uit de kernen Achthuizen, Den Bommel, Ooltgensplaat en Oude-Tonge en een tweetal buurtschappen, namelijk Langstraat en Zuidzijde. De kern Oude-Tonge vervult de centrumfunctie van de gemeente. Per 1 januari 2012 telde de gemeente 10.407 inwoners. De kern Oude-Tonge is met ruim 4.800 inwoners het grootst van de kernen in Oostflakkee. In de afgelopen 10 jaar is de bevolking van de gemeente absoluut met 288 inwoners toegenomen; een toename van bijna 2,8%.

De afgelopen jaren wordt de gemeente gekenmerkt door een negatief migratiesaldo: meer mensen vertrekken uit de gemeente dan dat mensen zich er vestigen. Dit heeft wellicht te maken met de lage woningbouwproductie van de laatste jaren. Tussen 1999 en 2009 zijn er gemiddeld 27 woningen per jaar opgeleverd. Het vertrekoverschot is verdeeld over alle leeftijdscategorieën. De meeste nieuwe bewoners komen uit de gemeenten Middelharnis en Rotterdam en in iets mindere mate uit de gemeente Dirksland. Bewoners die uit de gemeente Oostflakkee vertrekken, verhuizen het meest naar de gemeenten Middelharnis en Rotterdam en in mindere mate naar Dirksland en Schouwen-Duivenland.

De gemiddelde huishoudengrootte in Oostflakkee is 2,35 en ligt daarmee iets hoger dan het Nederlands gemiddelde van 2,22. Naar verwachting zal de gemiddelde huishoudengrootte kleiner worden, maar zal, gezien de ligging in het landelijk gebied en de geloofsovertuiging, echter groter blijven dan het landelijk en provinciaal gemiddelde.

Wonen

Op basis van prognoses van de provincie Zuid-Holland is de verwachting dat tot 2025 sprake zal zijn van een lichte afname in inwonertal voor de gehele gemeente. Het aantal huishoudens zal, onder invloed van het proces van gezinsverdunning, stijgen. Ook het aantal (benodigde) woningen zal hierdoor toenemen. Daarnaast zal de leeftijdsverdeling wijzigen. Het aandeel 65-plussers zal verder toenemen en het aandeel kinderen zal licht afnemen. Hierbij moet echter opgemerkt worden dat de feitelijke bevolkingsontwikkeling in sterke mate afhankelijk is van de woningproductie, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin.

De gemeente Oostflakkee kent per 31 december 2010 een woningvoorraad van bijna 4.200 woningen. In tien jaar is de woningvoorraad toegenomen met circa 5%. Oostflakkee kent relatief veel eengezinswoningen. Gestapelde bouw komt nauwelijks voor. Ongeveer 60% van de woningen is koopwoning. De provinciale woningbehoefteraming (2007) gaat uit van een woningbehoefte van circa 230 woningen tussen 2007 en 2025 voor de gehele gemeente. Gezien de vergrijzing zal huisvesting voor ouderen een specifiek aandachtspunt zijn.

Conclusie

Volgens de prognoses zal het aantal ouderen stijgen en het aantal kinderen licht afnemen indien de huidige trend wordt voortgezet. Daarnaast zal de gemiddelde woningbezetting verder dalen. De woningbehoefte zal tussen 2007 en 2025 ongeveer rond de 230 woningen bedragen, waarbij het bevolkingsaantal desondanks licht afneemt. Er bestaat een belangrijke opgave voor woningen voor ouderen. Hierbij gaat het om toegankelijke woningen en specifieke woonvormen als wonen met zorg. Daarnaast is de groep starters een aandachtspunt. Via een strategisch voorraadbeleid en nieuwbouw op inbreidingslocaties, kan op een tekort aan woningen voor jongeren en senioren ingespeeld worden. Dit vraagt aandacht voor de aanpasbaarheid van woning en de woonomgeving. Hiermee beoogt de gemeente de trend te doorbreken van afnemende bevolking.