Plan: | Oude-Tonge |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0580.OFLOudeTonge10-BP40 |
De huidige bestemmingsplannen, Capelleweg en Oude-Tonge dorp, bieden nauwelijks inbreidingslocaties binnen de bebouwingsgrenzen van de kern. Er is sprake van een aantal nieuwe ontwikkelingen binnen de kern. Enerzijds gaat het om ontwikkelingen waarover reeds besluitvorming heeft plaatsgevonden, anderzijds zijn er nieuwe ontwikkelingen die worden verwacht, maar waarover nog geen besluitvorming heeft plaatsgevonden.
Ontwikkelingen in uitvoering
De ontwikkelingen waarover al wel besluitvorming heeft plaatsgevonden en die in uitvoering zijn of op korte termijn in uitvoering worden genomen, zijn:
Deze ontwikkelingen zijn al in uitvoering en worden conform de besluiten die hierover zijn genomen rechtstreeks mogelijk gemaakt.
Nieuwe ontwikkelingen
Daarnaast zijn er ontwikkelingen die binnen de planperiode zijn voorzien, maar waarover nog geen besluitvorming heeft plaatsgevonden. Het gaat hierbij om locaties die potentieel geschikt zijn als woningbouwlocatie. Om de leefbaarheid op peil te houden en te kunnen voorzien in voldoende woningbehoefte (zowel kwantitatief als kwalitatief), is het van groot belang dat er locaties binnen Oude-Tonge beschikbaar blijven voor nieuwe woningbouw. Deze locaties worden in dit bestemmingsplan (al dan niet rechtstreeks) mogelijk gemaakt. In de navolgende paragrafen wordt nader ingegaan op deze locaties.
Eén van de weinige nog beschikbare inbreidingslocaties is het gebied aan de Capelleweg ten westen van het Albeda College. Momenteel is deze grond bestemd voor 'Groenvoorzieningen', maar op het terrein rust een wijzigingsbevoegdheid. Het gebied heeft een oppervlak van circa 3.000 m². Voor dit gebied zijn in het verleden al planvoorstellen ontwikkeld. Gezien de beperkte mogelijkheden in het plangebied, is dit een realistische locatie voor woningbouw.
Aangezien de gemeente deze mogelijkheid open wil houden, wordt voor deze locatie in het nieuwe bestemmingsplan eveneens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Voor de wijzigingsregels wordt aangesloten bij de wijzigingsbevoegdheid die op dit moment voor deze gronden is opgenomen: maximaal 7 woningen, halfvrijstaand of vrijstaand en gerealiseerd op vrije kavels.
Het zorgcentrum Ebbe en Vloed aan de Washingtonstraat komt begin 2013 leeg te staan door de verhuizing naar een nieuwe locatie aan de Melkweg. De omliggende aanleunwoningen voldoen niet meer aan de eisen van de tijd en kunnen meegenomen worden in de totale herontwikkeling. Zorgaanbieder CuraMare als eigenaar van Ebbe en Vloed en Woongoed Goeree-Overflakkee als eigenaar van de aanleunwoningen zijn voornemens om dit zorgcentrum en de aanleunwoningen te vervangen door woningen die meer aan de huidige wensen voldoen. Het zorgcentrum voorziet in de huidige situatie in 100 zorgwoningen met 12 aanleunwoningen (totaal dus 112 woningen).
Woningbouw ligt op deze locatie het meest voor de hand. De woningen zullen qua grootte en typologie moeten aansluiten op de woningen in de directe omgeving, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige structuur. De doelgroepen zijn senioren en starters/gezinnen die zowel een huurwoning als een koopwoning zoeken. De ambitie is hier een plan voor een gemêleerde doelgroep op een compacte locatie te realiseren waarmee het effect van generatiewoningen wordt nagestreefd: ouderen en jongeren die dicht bij elkaar en naast elkaar wonen. Het streven is een natuurlijk effect van mantelzorg in een sociaal vriendelijke omgeving.
Ontwikkelingen in de zorg
De toenemende vergrijzing en veranderende gedachten over de zorg voor ouderen hebben grote gevolgen voor de inrichting van deze zorg in Nederland. Was enkele tientallen jaren geleden voor veel ouderen gebruikelijk om zich relatief snel te laten inschrijven voor een plaats in een verzorgingstehuis, nu ligt de nadruk op het zo lang mogelijk zelfstandig wonen, in combinatie met zorg op maat. Indien mensen toch intramuraal moeten worden verzorgd, geniet het de voorkeur dit zo dicht mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving van mensen te doen. Hiermee zijn in de afgelopen jaren verschillende vormen van kleinschalige zorg ontstaan. Hierbij is een goede afstemming vereist tussen zorgaanbieders en woningbouwverenigingen.
Zeker gelet op het doelmatigheidsmodel dat ervan uitgaat dat de woonbehoefte verder verschuift van intramuraal naar extramuraal, de toename van het aantal 75-plussers en de bestaande wachtlijsten, mag aangenomen worden dat er nog een forse inhaalslag gemaakt moet worden om het aanbod op de vraag af te stemmen. De locatie Ebbe en Vloed biedt op de nieuwe locatie aan de nieuwe straat 't Getij daarvoor ruimte, waarbij opgemerkt wordt dat de toekomstige bevolkingssamenstelling op deze locatie gemeleerd van karakter moet zijn.
Vanuit Ebbe en Vloed worden op de nieuwe locatie aan 't Getij diverse voorzieningen en diensten aangeboden, waar zowel bewoners als ouderen uit de gemeente gebruik van kunnen maken. Daarmee wordt invulling gegeven aan het concept van de woonzorgzone. Uitgangspunt voor de initiatiefnemer is dat de cliënt centraal staat en dat mensen de vrijheid geboden wordt om op de hen passende wijze oud te worden.
Programma
Op de locatie Ebbe en Vloed aan de Washingtonstraat kunnen plannen ontwikkeld worden waar onder meer een aanvullende zorgvraag kan worden ingevuld, aansluitend op de nieuwbouw aan de Melkweg. Nadere uitwerking van deze plannen dient te passen binnen de uitwerkingsregels van dit bestemmingsplan.
De Molenpolder ligt sinds de vaststelling van de Provinciale Structuurvisie en ruimtelijke verordening binnen de rode contour. Hierdoor is woningbouw op deze locatie mogelijk. Gezien de ligging dicht bij het centrum van Oude-Tonge, is het een geschikte locatie voor dit gebruik.
Deze uitleglocatie is om diverse redenen van belang voor de vitaliteit van Oude-Tonge. Voor de kern Oude-Tonge wordt al enige tijd gewerkt aan een herstructureringsprogramma, dat zal leiden tot een verdunning van het aantal woningen en daardoor een verbetering van het woon- en leefmilieu. Die verdunning betekent dat het noodzakelijk is dat in een uitleglocatie wordt voorzien.
In figuur 2.1 is een mogelijke structuur aangegeven voor de invulling van de Molenpolder. Een preciezere uitwerking wordt in de komende periode uitgewerkt. In dit plan wordt uitgegaan van twee fases: fase 1 ligt op de gronden in het midden van de polder die nu agrarisch worden gebruikt. Fase 2 ligt hier ten noorden van, op de gronden van de huidige volkstuinen. Bij nadere invulling van de planontwikkeling van fase 2 dient in overleg met de volkstuinvereniging naar een oplossing te worden gezocht. Beide fases worden in aparte wijzigingsbevoegdheden opgenomen in het bestemmingsplan.
Figuur 2.1 Structuur Molenpolder
Naast de hiervoor beschreven ontwikkelingen worden nog enkele kleinere ontwikkelingen in het plan mogelijk gemaakt. Zo wordt bij de begraafplaats aan de Jozefdreef aan de westzijde een nieuwe woning mogelijk gemaakt.
Ter plaatse van het gemeentehuis is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van woningbouw in de toekomst. De wijzigingsbevoegdheid maakt de bouw van maximaal 25 woningen in de vorm van grondgebonden woningen mogelijk.