direct naar inhoud van 3.3 Visie op gewenste ontwikkeling
Plan: Bedrijventerrein Gravendam 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0576.BP201300025-0005

3.3 Visie op gewenste ontwikkeling

Gravendam is enerzijds een relatief kleinschalig bedrijventerrein gericht op bedrijvigheid met 'wortels' in Noordwijkerhout. Anderzijds is het bedrijventerrein een verlengde van de woonkern Noordwijkerhout (geworden): met functies gericht op consumenten, zoals perifere detailhandel, een sportschool, een fysiotherapeut, een autowasserij en een indoor-speeltuin.

Een deel van de bedrijfsruimte is in gebruik als zelfstandig kantoor. Er is blijkbaar behoefte aan ruimte voor deze functie op het bedrijventerrein, maar zelfstandige kantoren zijn in het huidige bestemmingsplan niet direct toegestaan.

Naar verwachting is er in het verleden sprake geweest van het ad hoc toelaten van andere functies dan waarvoor het bedrijventerrein bedoeld is. Een nadeel hiervan is dat er geen sprake is van een eenheid. Anders gezegd: het is onduidelijk wie de primaire gebruiker is van (delen van) het bedrijventerrein. Het is mogelijk dat de bedrijven en overige functies elkaars functioneren beperken, bijvoorbeeld omdat verkeersstromen (voetgangers/fietsers en vrachtverkeer) elkaar belemmeren.

In het bestemmingsplan zijn de uitgangspunten uit de functionele visie doorvertaald in de bestemmingsregeling. Deze komt samengevat op het volgende neer.

Ruimte voor gemende bedrijvigheid

Vestiging van gemengde bedrijvigheid moet prioriteit hebben op Gravendam. In het voorliggende bestemmingsplan zijn de bedrijven voorzien van een directe bestemming en is de hoogst mogelijke milieucategorie vastgelegd. Bestaande afwijkingen van de milieuzonering zijn toelaatbaar en hebben een maatbestemming.

Beperkte verruiming mogelijkheden vestiging consumentgerichte functies

Nieuwe functies uitsluitend rond Gieterij

Het is wenselijk nieuwe perifere detailhandel en overige consumentgerichte functies slechts mogelijk te maken binnen één gebied, namelijk het gebied rond de Gieterij. Zodoende kan de inrichting van de openbare ruimte worden gericht op een optimale afwikkeling van de verkeersstromen en wordt voorkomen dat consumenten over het bedrijventerrein 'uitwaaieren'. Bestaande locaties voor perifere detailhandel en overige consumentgerichte functies op het bedrijventerrein kunnen behouden blijven en zijn voorzien van maatbestemming.

Beperkte mogelijkheden voor vestiging van nieuwe perifere detailhandel

Perifere detailhandel kan zich op Gravendam pas vestigen als deze niet past in het centrumgebied van Noordwijkerhout. Ook geldt daarbij dat slechts bepaalde branches passend worden geacht op het bedrijventerrein. In het bestemmingsplan wordt het provinciaal beleid gevolgd.

Uitsluitend relatief grootschalige overige consumentgerichte bedrijven op Gravendam

Vestiging van overige consumentgerichte functies (geen perifere detailhandel) moet beperkt blijven. Onder de overige consumentgerichte functies vallen onder meer bedrijven met een leisure of carefunctie. De minimale omvang van deze overige consumentgerichte functies is 500 m² bvo. Hiermee zijn een groot aantal functies uitgesloten, omdat slechts een beperkt aantal van deze bedrijven groter is dan deze minimale omvang.

Uitsluitend kleinschalige kantoren of kantoren met een lokaal vestigingsgebied

In het bestemmingsplan wordt het provinciaal beleid gevolgd. De zelfstandige kantoren hebben in het bestemmingsplan een oppervlak van maximaal 1.000 m² bvo. Hiermee wordt ruimte geboden aan kantoorachtige bedrijvigheid – zoals software- of grafische bedrijven – die de zolderkamer zijn ontgroeid, maar (nog) niet passen op de grootschalige kantoorlocaties in de grote steden. Verbreding van de mogelijkheden voor verhuur van kleine units maakt deze ook minder kwetsbaar voor de gevolgen van de economische conjunctuur. Ook kantoren met een lokaal vestigingsgebied, zoals bankfilialen, zijn onder voorwaarden toelaatbaar.

Bedrijfsgebonden kantoren

In het bestemmingsplan wordt het provinciaal beleid gevolgd. Bedrijfsgebonden kantoren worden toegestaan indien het brutovloeroppervlak minder bedraagt dan 50% van het totale brutovloeroppervlak, met een maximumoppervlakte van 3.000 m².

Woningen op het bedrijventerrein

Bestaande bedrijfs- en burgerwoningen hebben een positieve bestemming gekregen. Het is echter niet wenselijk om nieuwe woningen mogelijk te maken. Om het bedrijventerrein meer ruimte te geven is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om bedrijfswoningen en/of burgerwoningen uit het bestemmingsplan te verwijderen, indien de betreffende woning niet meer in gebruik is.