direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Nieuwe Duinstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0576.BP200900004-0003

3.5 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie Noordwijkerhout (januari 2003)

In de toekomstvisie voor Noordwijkerhout verwoordt de gemeente de volgende ambities:

  • werken aan een duurzaam toekomstperspectief voor zoveel mogelijk volwaardige agrarische bedrijven met een primaat voor de bollenteelt;
  • vergroting van de toeristisch-recreatieve mogelijkheden in het buitengebied (routes, voorzieningen en attracties);
  • het behoud en herstel van de karakteristieke openheid van het bollenteeltgebied;
  • versterking van het de ecologische kwaliteiten door aanleg van ecologische verbindingen tussen bestaande ecologisch waardevolle gebieden.

Structuurvisie Kernen Noordwijkerhout en De Zilk 2020 (2010)

De gemeente is op basis van de Wet ruimtelijke ordening verplicht om een structuurvisie op te stellen. Hierin wordt de gewenste ruimtelijke inrichting in de gemeente beschreven tot het jaar 2020. De structuurvisie geeft daarmee het kader aan voor toekomstige ruimtelijke beslissingen en bestemmingsplannen. De Structuurvisie Kernen Noordwijkerhout en De Zilk 2020 geeft aan hoe de toekomstige inrichting van de bebouwde kom van de gemeente wordt gezien. In de structuurvisie wordt dit totale ruimtelijke beleid samengebracht en met een visiekaart inzichtelijk gemaakt.

De gemeente wil door een actief beleid haar kwaliteiten als woongemeente behouden en waar nodig versterken. In 2020 moet er voor iedere doelgroep een geschikte woning te vinden zijn. De gemeente richt zich daarbij ook op mensen met een kwetsbare positie op de woningmarkt. Zij geeft hierbij aan geen enkele groep prioriteit, vanuit de wetenschap dat alle groepen op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een vitale gemeenschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0576.BP200900004-0003_0012.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0576.BP200900004-0003_0013.png"  

Figuur 3.5 Uitsnede visiekaart

Ten aanzien van de Nieuwe Duinstraat is in de visie opgenomen dat de huidige bebouwing niet meer aan de woonwensen en wooneisen voldoet. Voor de vervangende nieuwbouw worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • de nieuwe woningen worden in de stijl van de oude woningen teruggebouwd, met behoud van het huidige stratenpatroon;
  • huidige bewoners krijgen de gelegenheid terug te keren;
  • de vernieuwbouw wordt grotendeels gerealiseerd als sociale huurwoning of als sociale koopwoning.

Vigerend bestemmingsplan

Het plangebied valt binnen het bestemmingsplan Victor en Dorp, vastgesteld op 17 april 2008 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 16 december 2008. Het plangebied is onderverdeeld in 6 verschillende bestemmingen. De Nieuwe Duinstraat en aangrenzende wegen zijn bestemd tot Verblijfsgebied. De woningen hebben de bestemming Wonen, met aangrenzend aan de voorzijde de bestemming Tuin en aan de achterzijde de bestemming Erf. Eén woning heeft een afwijkende bestemming. Dit betreft het pand op de hoek van de Nieuwe Duinstraat met de Schoolstraat. Vanwege de bakkerswinkel die op de begane grond is gevestigd, is hieraan de bestemming Wonen- en Detailhandelsdoeleinden gegeven. In het zuiden van het plangebied bevindt zich een tamelijk grote nutsvoorziening. Deze is bestemd tot Bedrijfsdoeleinden. Alhoewel de beoogde ontwikkeling voorziet in het laten terugkeren van woningen aan de Nieuwe Duinstraat, past het verkavelingsplan dat voor de Nieuwe Duinstraat is opgesteld niet binnen de huidige bebouwingscontouren. Het is om deze reden noodzakelijk een nieuw bestemmingsplan op te stellen zodat de gewenste ontwikkeling van een passende juridisch-planologische onderbouwing wordt voorzien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0576.BP200900004-0003_0014.jpg"

Figuur 3.6 Uitsnede bestemmingsplan