Plan: | Offem-Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0575.BPOffemZuid-VA01 |
De watertoets houdt in dat vroegtijdig in het planvormingsproces rekening moet worden gehouden met de waterhuishouding in het plangebied. Sinds 2003 bestaat de wettelijke verplichting om de watertoets bij ruimtelijke plannen en besluiten te betrekken. Daarom moet in een vroegtijdig stadium van de planvorming overleg plaatsvinden met de waterbeheerder. In een dergelijk overleg wordt stilgestaan bij de consequenties van het nieuwe ruimtelijke plan ten aanzien van de waterhuishouding en mogelijk te nemen waterhuishoudkundige maatregelen. De watertoets is in de toelichting bij het bestemmingsplan opgenomen in de vorm van de waterparagraaf.
Aangezien het bestemmingsplan voor Offem-Zuid een aanzienlijke stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt is in het kader van dit bestemmingsplan door Tauw een watertoets uitgevoerd. De 'Watertoets Offem-Zuid te Noordwijk, Zuid-Holland, 3 mei 2012' is als bijlage 11 aan het bestemmingsplan toegevoegd. Uit de watertoets blijkt dat het gedempte aantal vierkante meter oppervlaktewater volledig gecompenseerd moet worden. Daarnaast moet van de geplande vierkante meters aan nieuw verhard oppervlak (circa 165.000 m²) een vastgesteld percentage gecompenseerd worden. Vanwege de omvang van de ontwikkeling Offem-Zuid heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland geadviseerd om een waterstructuurplan op te stellen. Door middel van een waterstructuurplan kan via maatwerk invulling worden gegeven aan de inpassing van water binnen Offem-Zuid.
Door Tauw bv is in overleg met de gemeente Noordwijk en Hoogheemraadschap van Rijnland een waterstructuurplan opgesteld. Het 'Waterstructuurplan Offem-Zuid te Noordwijk, 1 maart 2013' is als bijlage 12 aan het bestemmingsplan toegevoegd. Het doel van het waterstructuurplan is om voor de verdere uitwerking van Offem-Zuid duidelijk uitgangspunten te formuleren. Op basis van deze uitgangspunten kunnen ontwikkelaars en de gemeente invulling geven aan de plannen voor Offem-Zuid.
Huidige situatie plangebied
Het plangebied ligt in een peilgebied (boezem) waar een vast waterpeil wordt gehanteerd van NAP-0,64 m. De deklaag in het plangebied bestaat uit zand afgewisseld met klei- en veenlagen.
Langs de noordzijde van het plangebied loopt een hoofdwatergang, de Woensdagsche Watering. De watergang speelt een belangrijke rol voor de afvoer van het (stedelijk) water van Noordwijk, het water wordt in zuidoostelijke richting afgevoerd. De Woensdagsche Watering valt voor de helft binnen het plangebied. Binnen het gebied Offem-Zuid liggen in de huidige situatie meerdere kleine dwarssloten. Deze zijn hoofdzakelijk voor de afwatering van de percelen in het gebied. De doorstroming van de sloten is matig tot slecht.
Parallel aan de Woensdagsche Watering loopt in het plangebied een smalle watergang. De functie van deze watergang is met name het afwateren van de weg en de aangrenzende percelen. Deze watergang heeft bovendien een belangrijke functie in het realiseren van de juiste ontwateringsdiepte voor de woningen.
Toekomstige situatie plangebied
Voor het watersysteem in de toekomstige situatie geeft het waterstructuurplan enkele uitgangspunten. Bij een gedetailleerde invulling van Offem-Zuid dienen deze uitgangspunten als randvoorwaarden. Het volledige waterstructuurplan is als bijlage 12 aan het bestemmingsplan toegevoegd.
De uitgangspunten zijn:
Om uitvoering te geven aan het waterstructuurplan is het van belang dat de gemeente Noordwijk een regisserende rol vervult. Onder andere door het opstellen van een eindvisie voor het watersysteem, waarbinnen de Woensdagsche Watering de ruggengraat vormt, kan duidelijkheid worden geboden aan toekomstige ontwikkelaars.