direct naar inhoud van 2.3 Toekomstige situatie
Plan: Offem-Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0575.BPOffemZuid-VA01

2.3 Toekomstige situatie

Het gebied Offem-Zuid neemt een belangrijke positie in Noordwijk-Binnen in. Het gebied vormt één van de entrees van Noordwijk vanaf de N206 en herbergt daarnaast ook de nodige ecologische waarden. Naast deze twee bijzondere componenten voorziet Offem-Zuid vooral in nieuwe woningen.

De uitgangspunten voor de ontwikkeling Offem-Zuid worden hieronder per thema beschreven. De definitieve inrichting wordt pas duidelijk als de uitwerkingsplannen worden opgesteld. Dit bestemmingsplan vormt de basis voor de uitwerkingsplannen. In de regels zijn daarvoor een aantal 'algemene spelregels' geformuleerd.

2.3.1 Wonen

De plannen voor Offem-Zuid houden de bouw van maximaal 750 woningen in, waarvan 30% in de sociale sector. Tevens wordt rekening gehouden met het bouwen van een woonzorgvoorziening. De woningen worden gerealiseerd in verschillende typologieën en prijsklassen. De woningtypen bestaan onder andere uit vrijstaande, aaneengesloten en gestapelde typen. De gestapelde woningen worden gehuisvest in gebouwen met maximaal vier lagen, maximaal 13 meter. De bouwhoogte van de grondgebonden woningen bedraagt maximaal 10 meter. De uiteindelijke samenstelling van het woningbouwprogramma is nog niet vastgesteld en is mede afhankelijk van de actuele woningbehoefte ten tijde van de uitwerking. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van het meest recente woningbehoefteonderzoek.

2.3.2 Voorzieningen

De plannen voor Offem-Zuid voorzien niet in de realisatie van verzorgende functie zoals winkelcentra en maatschappelijke voorzieningen. Het winkelcentrum van Noordwijk-Binnen ligt op korte afstand en zal voor Offem-Zuid dan ook fungeren als winkelcentrum. Omdat de bewoners van Offem-Zuid gebruik dienen te maken van de bestaande voorzieningen in Noordwijk-Binnen is in de plannen rekening gehouden met goede en veilige verbindingen.

Het onderwijs wordt opgevangen in het ontwikkelde gebied Boechorst. Bij de behoefteberekening aan basisscholen in Boechorst is namelijk ook rekening gehouden met de woningbouw in Offem-Zuid.

Daarnaast zijn ook medische voorzieningen als een artsen, tandartsen, fysiotherapeuten voorzien.

2.3.3 Infrastructuur

De ontsluiting van Offem-Zuid loopt via de Beeklaan. De Beeklaan zal naast de ontsluitingsweg van Offem-Zuid ook de huidige functie van toegangsweg voor Noordwijk behouden. Waar exact de aansluiting van Offem-Zuid op de Beeklaan wordt gelegd zal bij de nadere uitwerking van het gebied worden bepaald. De aansluiting van het plangebied op de Beeklaan wordt mogelijk gemaakt door de aanleg van een rotonde.

De Hogeweg gaat fungeren als ontsluiting van de bestaande woningen en het Hofvennepark. Tevens krijgt de Hogeweg een functie als langzaamverkeersroute. De bestaande Achterweg, die dwars door het plangebied loopt, krijgt eveneens de functie van langzaamverkeersroute. De aansluiting van de Achterweg op de Hogeweg en de Nachtegaalslaan blijft behouden. Door de Nachtegaalslaan als route te gebruiken vanuit Offem-Zuid wordt een aansluiting gecreëerd met de voorzieningen in Boechorst.

2.3.4 Water en groen

Water
Het belangrijke natuurlijk element binnen Offem-Zuid is de Woensdagsche Watering. De watergang wordt begeleid door het opgaande groen van Landgoed Offem en staat in verbinding met andere watergangen.

Bij de ontwikkeling van Offem-Zuid dient de toevoeging van verharding en het dempen van watergangen te worden gecompenseerd. Daarnaast moet ook worden voldaan aan andere eisen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Ecologische verbindingzone
Een ander belangrijk natuurlijk element in Offem-Zuid vormt de ecologische verbindingszone die in het plangebied ligt. De verbindingszone maakt onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur en is dus van belang voor het groene netwerk. De ecologische verbindingszone verbindt het landgoed Leeuwenhorst via het landgoed Offem, langs de N206 en de "Willem van den Bergh" met de Coepelduinen. Het betreft een verbindingzone voor kleine zoogdieren, vlinders en insecten tussen meerdere boselementen. Het deel van deze ecologische verbindingszone dat binnen Offem-Zuid ligt, bestaat uit de strook langs de westzijde van de N206 en de zuidzijde van de Woensdagsche Watering (ter plaatse de groenstrook bij de woonboten).

Buurtniveau
De groenstructuur op buurtniveau wordt samen met de waterstructuur het ecologische netwerk van Offem-Zuid. Het speelgroen wordt verspreid in de wijk geplaatst.

Wandelgroen
Langs de waterlopen zal een verbindende relatie vormen tussen het woongebied en het landgoed. De water- en groenstructuur maken deel uit van de openbare ruimte. De inrichting van het openbaar gebied bestaat onder andere uit parkeervoorzieningen, afvalvoorzieningen, en speelplekken.