direct naar inhoud van 2.1 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Offem-Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0575.BPOffemZuid-VA01

2.1 Ontstaansgeschiedenis

Noordwijk (Nortgho) is ontstaan door een verdichting aan de centrale weg op de strandwal. Aan de Voorstraat, die onderdeel uitmaakte van de verbinding tussen Katwijk en Haarlem, kwamen met name vanaf de 14e eeuw stedelijke functies tot ontwikkeling. Op de strandwal ontstonden de eerste woningen en akkerlandcomplexen in de vorm van zogenaamde geesten.

Vanaf het begin van de 16e eeuw begon de winstgevende kruidenteelt. De monumentale gebouwen in het gebied direct rond de kerk stammen uit deze periode. De geestgronden rond de nieuwe kern werden verder ontgonnen om te voorzien in de behoeften van de groeiende kern. De stap naar zee werd gemaakt, waardoor in de duinen nabij het strand het vissersdorp groeide.

Eind 16e eeuw kwam naast de kruidenteelt ook de bollenteelt op gang. Beide ontwikkelingen leidden tot economische voorspoed en groei van Noordwijk. Met de welvaart ontstonden de buitenplaatsen en landgoederen als woon en/of recreatieverblijf van de welgestelde mensen. De oude kern van Noordwijk Binnen was verbonden met het landgoed Offem via de Zwanensteeg. De Offemweg vormde de rand van de kern.

De gronden van Offem-Zuid grenzen aan het landgoed Offem, dat ooit 'de plaats van de Heere van Noortwijk' was. Het landgoed is sinds 1812 in eigendom van de familie Van Limburg Stirum geworden. Het gebied Offem-Zuid fungeert momenteel als agrarisch gebied met een ecologische verbindingsfunctie.