direct naar inhoud van 2.2 Samenvatting ruimtelijke en functionele bouwstenen
Plan: Duinrand
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0575.BPDuinrand-VA02

2.2 Samenvatting ruimtelijke en functionele bouwstenen

Het plangebied Duinrand is gelegen tussen de strandwal en het duinlandschap in en kenmerkt zich onder andere als agrarisch gebied in de vorm van bollenteeltgronden, maar meer als recreatief gebied. Het open landschap van de bollenvelden wordt op diverse punten onderbroken door intensief gebruikte en bebouwde recreatiepercelen.

Ruimtelijke bouwstenen

Landschappelijke structuur

De landschappelijke structuur is opgebouwd uit een drietal karakteristieke zones:

  • strand, duinen en zee: de duinen langs de zeekust (zeewering en natuurgebied);
  • binnenduinrand: de eerste strandvlakte;
  • strandwal/landgoederen: de (afgegraven) strandwal waarop bewoning (Noordwijk, Noordwijkerhout) en ontginning (hakhout, jacht, zandwinning en bollenteelt) ooit begonnen.

De tweede zone (binnenduinrand) is specifiek (laag en nat) en duidelijk herkenbaar open weidegebied en in de vorige eeuw getransformeerd tot bollengebied en – langs de binnenduinrand – tot verblijfsrecreatie. Dat bracht veel bebouwing met zich mee in de vorm van loodsen, kasschuren, bedrijfswoningen en recreatieve onderkomens.

Kenmerkend is het evenwijdige verloop van de zones waardoor de nog aanwezige openheid van de strandvlakte relatief grote maten kent. Aan de duinenrand, ter hoogte van de Duindamseweg, is de openheid door de aaneenschakeling van verschillende verblijfsrecreatieve objecten, vergaand verdicht. Het beeld vanuit de omgeving wordt vooral bepaald door de verscheidenheid van de bedrijven, de bebouwing en de recreatiewoningen.

Om het landschappelijke karakter in casu het groene beeld van het landschap rondom dit verdichte gebied te versterken/te herstellen, wordt voorgesteld de buitenrand in een ruim, landschappelijk kader te plaatsen door bijvoorbeeld beplanting langs wegen (Kraaierslaan), weteringen (Duinsloot) en bestaande randen. Dit kan gecombineerd worden met recreatieve paden en plekken als aanvullende voorziening/korte uitloop voor de verblijfsrecreatie. Deze groene cluster vormt weliswaar een verdichting van de strandvlakte, maar dan wel groen en in aansluiting op de groene verdichting (bossen) van de binnenduinrand.

Functionele bouwstenen

Recreatie

Er wordt in principe geen nieuwvestiging van recreatieterreinen toegestaan. De enige uitzondering hierop vormt de uitbreiding van het park De Witte Raaf. Voor de bestaande terreinen wordt een kwaliteitsslag voorgestaan. Hierbij is voor het grootste deel van het gebied wijziging van kampeerterreinen naar recreatiewoningen onder voorwaarden mogelijk. Zo dient in ieder geval 5% van het park beschikbaar te bijven voor toeristisch kamperen.

Natuur

Als overgang naar het duingebied is een brede strook natuurgebied gelegen. De bestemming van deze zone beschermt dit gebied en vormt daarmee een harde grens van het duingebied. Vanwege het ontbreken van concrete initiatieven, voorziet dit bestemmingsplan niet in een uitbreiding van horeca gelegenheden.

Horeca

De horecafuncties binnen het gebied zijn met name gericht op de verblijfsrecreatie. Een beperkte uitbreiding van het aantal horecavestigingen is mogelijk ter ondersteuning van het toerisme en de recreatie.

Agrarisch

De bollenteeltgronden worden zoveel mogelijk gehandhaafd teneinde de bijbehorende karakteristiek te behouden.

Wonen

De woonfunctie is ondergeschikt binnen het plangebied. Verdeeld door het gebied zijn kleine clusters van woningen en bedrijfswoningen gelegen.