direct naar inhoud van 3.3 De zonering van het landelijk gebied
Plan: Landelijk Gebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bplg2012-vgx1

3.3 De zonering van het landelijk gebied

Landschapsperspectief als basis voor zonering

Het Landschapsperspectief zoals opgenomen in de ISG vormt de basis om tot verbetering van de landschapskwaliteiten te komen. Het Landschapsperspectief onderscheidt een vijftal zones waarvoor verschillende beleidslijnen gelden, gericht op het behoud en het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. Het betreft de volgende zones:

  • bollenzone 1;
  • bollenzone 2;
  • bollenzone 3;
  • waardevolle graslanden;
  • glastuinbouwconcentratiegebied.

Deze zonering stoelt op eerdere studies waaronder het Landschapsbeleidsplan Duin- en Bollenstreek (1997) en de studie Open Geest, landschapsonderzoek van het project Revitalisering Open Landschap (2003).

In deze studies wordt het landschap van de Greenport beschreven, geanalyseerd en gewaardeerd. Aangegeven wordt wat voor de onderscheiden landschapstypen de kenmerkende waarden zijn die bepalend zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van deze gebieden. In het verlengde daarvan wordt aangegeven welke ontwikkelingen de ruimtelijke kwaliteit bedreigen en welke maatregelen mogelijk en gewenst zijn om de ruimtelijke kwaliteit te versterken.

Zonering Lisse

In het landelijk gebied van Lisse komen alle zones, zoals opgenomen in de ISG, voor. Het grootste gedeelte van het plangebied ligt in Bollenzone 1. Dit betreft de strook ten westen van de Keukenhof en het gebied ten zuiden van de Keukenhof tot aan De Engel. In de studie Open Geest worden deze gebieden aangeduid als zeer gave en kenmerkende open gebieden. Het beleid is hier gericht op het actief openmaken van het gebied. Hier geldt in het ruimtelijk spoor een 'nee, tenzij-beleid' gericht op het wegnemen van verrommeling door het saneren van glasopstanden en onrendabele bedrijven. Schaalvergroting van bouwblokken en bouwvolumes is hier in beginsel niet toegestaan, tenzij dit op een ruimtelijk verantwoorde wijze samengaat met sanering en een forse kwaliteitsverbetering van het landschap.

Voor de gronden gelegen ten noorden van de Keukenhof is Bollenzone 2 van toepassing. Dit zijn de centraal gelegen open bollengebieden. In de studie Open Geest worden de gebieden die deel uitmaken van deze bollenzone aangeduid als redelijk gave open ruimten met soms markante doorzichten, maar ook met verrommeling aan de randen en doorsnijdingen. In deze bollenzone is uitbreiding van bebouwing in beginsel op locatie mogelijk onder voorwaarde van behoud van de openheid en behoud van de zichtlijnen. Hier geldt een 'ja, mits'-beleid gericht op schaalvergroting, sanering en uitbreiding van agrarische bebouwing met aanleg van beplanting en verbetering van beeldkwaliteit. Uitbreiding aan de randen van deze gebieden kan vaak prima samengaan met het behoud van de openheid.

De strook ten oosten van De Engel tot de grens met de graslanden is aangemerkt als Bollenzone 3. In de studie Open Geest wordt dit gebied aangeduid als een minder gaaf of sterk verdicht gebied. Hier is uitbreiding van bebouwing in beginsel op locatie mogelijk. Het beleid is gericht op het selectief ruimte bieden voor verdichting. Ook hier geldt een 'ja, mits'-beleid gericht op schaalvergroting, sanering en uitbreiding van agrarische bebouwing met aanleg van beplanting en verbetering beeldkwaliteit.

In het zuidelijke gedeelte van het plangebied komen Waardevolle Graslanden voor. Dit zijn de open graslanden tussen Bollenzone 3 en de Rooversbroekpolder. Hier is het beleid gericht op behoud van de openheid en verbetering van de landschappelijke kwaliteit groen en het open weidekarakter. Hier geldt een 'nee, tenzij-beleid' gericht op het wegnemen van verrommeling door het saneren van glasopstanden en onrendabele bedrijven. Schaalvergroting van bouwblokken en bouwvolumes is hier in beginsel niet toegestaan, tenzij dit op een ruimtelijk verantwoorde wijze samengaat met sanering en een forse kwaliteitsverbetering van het landschap.

De Rooversbroekpolder is in de ISG aangeduid als Glastuinbouwconcentratiegebied. Hier is het beleid gericht op herstructurering en intensivering van het bestaande glastuinbouwgebied, al dan niet in combinatie met uitbreiding. In de Structuurvisie Lisse is de Rooversbroek polder als 'lopend project' opgenomen. Hier zal herstructurering van glastuinbouw plaatsvinden. Aanvullend worden in de ontwikkeling van dit gebied recreatieve functies, een manegefunctie en waterrecreatie voorzien. In figuur 2.2 is de visiekaart opgenomen. Hierop is aangegeven dat het noordelijke gedeelte van de Rooversbroekpolder is aangewezen voor herstructurering en het zuidelijke gedeelte voor een studielocatie recreatie. Omdat er nog geen concrete uitwerking van de visie is, wordt hier in dit bestemmingsplan nog geen rekening mee gehouden. Voor de Rooversbroekpolder wordt aangesloten bij de mogelijkheden uit het vigerende plan en de uitgangspunten zoals opgenomen in de Kadernota.

De natuurgebieden ten zuiden van de Keukenhof zijn niet opgenomen in de zonering zoals opgenomen in de Kadernota. Het grondgebruik in dit gebied kenmerkt zich voornamelijk door natuur en graslanden. In figuur 5.2, ligging beschermde natuurgebieden, is dit gebied aangegeven als bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur. Om deze reden wordt, in aanvulling op de 5 zones uit de Kadernota, voor dit gebied de zone Natuur opgenomen. De bestaande natuur in deze zone wordt voorzien van de bestemming Natuur waardoor bestaande natuur- en landschapswaarden beschermd blijven. Voor de graslanden die niet als natuur aangewezen zijn, gelden de mogelijkheden zoals opgenomen in de zone Waardevolle - Graslanden.

In figuur 3.1 zijn de zones zoals hierboven beschreven opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0553.bplg2012-vgx1_0005.jpg"