direct naar inhoud van 1.1 Waarom een nieuw bestemmingsplan
Plan: Landelijk Gebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bplg2012-vgx1

1.1 Waarom een nieuw bestemmingsplan

'De Bollenstreek, een van de topsectoren van Nederland' (Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte), 'de Duin- en Bollenstreek staat voor een omvangrijke economische en landschappelijke vitaliseringsopgave' (Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport), 'Bollencomplex, veelzijdig en duurzaam economisch' (Structuurvisie Lisse). Dit is een aantal uitspraken ontleend aan recent vastgesteld beleid over het landelijk gebied van de gemeente Lisse. Sinds de vaststelling van de vigerende bestemmingsplannen zijn er diverse beleidsdocumenten opgesteld waarin het beleid van Rijk, provincie, regio en gemeente vorm en inhoud hebben gekregen. Dit actuele beleid dient vertaald te worden in bestemmingsplannen. In de in het landelijk gebied vigerende bestemmingsplannen is het meest actuele beleid nog niet vertaald. Bovendien is in de loop der jaren een aantal vrijstellingen, ontheffingen, wijzigingen en herzieningen verleend en vastgesteld. Doel van het nieuwe bestemmingsplan Landelijk Gebied is te komen tot een actuele vertaling van het huidige beleid en een harmonisatie van de regelingen in verschillende vigerende bestemmingsplannen.

Een nieuw bestemmingsplan Landelijk Gebied is ook noodzakelijk omdat per 1 juli 2008 de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is vervangen door een nieuwe wet, de Wet ruimtelijke ordening (Wro). In deze nieuwe wet is expliciet geregeld dat bestemmingsplannen niet ouder mogen zijn dan 10 jaar. Bestemmingsplannen die op 1 juli 2008 5 jaar of ouder zijn moeten uiterlijk op 1 juli 2013 geactualiseerd zijn. Voor het Landelijk Gebied van Lisse is deze regeling van toepassing. De Wro, het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) en de Wet Algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) stellen bovendien nieuwe technische eisen aan een bestemmingsplan. Daarbij gaat het om de vormgeving van de plannen, de digitaliseringverplichting en de uniformering van regels.

Doelstelling

  • Het bestemmingsplan Landelijk Gebied afstemmen op actueel beleid van Rijk, provincie, regio en gemeente.
  • Meerdere (verouderde) bestemmingsplannen vervangen en opnemen in één bestemmingsplan.
  • Voldoen aan de digitale verplichting. Het bestemmingsplan zal digitaal raadpleegbaar worden gemaakt. Doordat de informatiehuishouding beter wordt ingericht kan de gemeente haar ruimtelijke ordeningstaak efficiënter uitvoeren. Voor de burger is de informatie sneller beschikbaar (op elke plaats en elk tijdstip).