direct naar inhoud van Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid
Plan: De Waterkanten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bpdorpwaterkanten-vax1

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan dient op grond van artikel 3.1.6, eerste lid, sub f van het Besluit ruimtelijke ordening 2008 (Bro) onderzoek plaats te vinden naar de uitvoerbaarheid van het plan.

Onderdeel van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is een gemengd stelsel met een publiekrechtelijk en een privaatrechtelijk spoor, dat voorziet in kostenverhaal, binnenplanse verevening en de mogelijkheid tot het stellen van locatie-eisen. Dit stelsel is opgenomen als afdeling 6.4 in de Wro en ook wel bekend als de zogenaamde Grondexploitatiewet.

Volgens de Wro stelt de gemeenteraad een exploitatieplan vast voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Van een dergelijk bouwplan is in dit geval sprake (artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening). De gemeenteraad kan, bij de vaststelling van het bestemmingsplan, besluiten geen exploitatieplan vast te stellen onder meer als het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins verzekerd is.

In dit geval is het verhaal van kosten anderszins verzekerd, namelijk via een anterieure overeenkomst met de initiatiefnemer. De gemeenteraad zal dan ook geen exploitatieplan vaststellen.

De gemeente Lisse en de initiatiefnemer hebben een overeenkomst gesloten en nadere afspraken gemaakt waarin onder meer het verhalen van gemeentelijke kosten is geregeld.

De veronderstelde opbrengstwaarde van de vrije sector woningen zijn gebaseerd op een doorwrocht marktonderzoek in samenwerking met de plaatselijke makelaardij. Risico's zijn gespreid en daarmee beheersbaar door het pluriforme aanbod voor verschillende doelgroepen.

Kwaliteit en (opbrengst) waarde gaan hand in hand. Het plangebied zal één van de aantrekkelijkste woongebieden van de regio worden. Het planconcept speelt in op behoeftetrends van jong en oud. De voorgestelde dienstverlening rondom wonen, inclusief het parkmanagement, zal in het rekenmodel haar eigen financiële dekking genereren. Er is veel dubbel grondgebruik toegepast.

De financiële bieding is gebaseerd op een geavanceerd en daarmee transparant plan-economisch rekenmodel van ABC Vastgoed. Hier zijn alle investeringen en opbrengsten in de tijd uitgezet, opdat precies te zien is op welk moment in de planning welke investeringen worden gedaan en welke opbrengsten daarmee worden gegenereerd. Resultante is een financiële bieding voor de grond en aanbieding voor de bouw van het sportcomplex en de woningen voor de woningcorporatie. Financiën zijn er ook na de oplevering, waaronder de exploitatie van een sportcomplex voor de gemeente. Veel aandacht is geschonken aan de financiële huishouding (energie, benutting van oppervlak) van het sportcomplex. Ten slotte is er nog het immateriële en maatschappelijke rendement van blijvende vitaliteit van de wijk, schoonheid van architectuur, landschap en ecologie voor Lisse.