direct naar inhoud van 3.8 Water
Plan: De Waterkanten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bpdorpwaterkanten-vax1

3.8 Water

De watertoets - zoals deze in het kader van ruimtelijke plannen dient te worden uitgevoerd - is het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt uitgevoerd binnen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en water. De watertoets vormt de verbindende schakel tussen het waterbeheer en de ruimtelijke ordening. In dit kader worden dan ook alle relevante waterhuishoudkundige aspecten meegenomen in het onderhavige plan. Het Waterschap stelt de gemeente op de hoogte van de waterhuishoudkundige aspecten binnen dit bestemmingsplan.

Door IDDS is voor de locatie Sportlaan (De Waterkanten) te Lisse het watertoetsproces doorlopen (zie Bijlage 11).

Haven aan ringvaart

De aanleg van de haven langs de ringvaart is mogelijk indien wordt voldaan aan de door het Hoogheemraadschap opgegeven eisen met betrekking tot de boezemkade. Hiervoor zullen verschillende berekeningen voor de toe te passen damwanden en dergelijke aan het Hoogheemraadschap aangeleverd moeten worden.

Berging en infiltratie (wateroverlast)

Om het extra verhard oppervlak te compenseren dient circa 2.076 m2 extra aan oppervlaktewater te worden gegraven. In het plangebied is bestaand oppervlaktewater aanwezig (7.385 m2). Het totaal benodigd aantal m2 water in het gebied is 9.461 m2. In het nieuwe ontwerp wordt 11.520 m2 aan berging gegraven. Dit voldoet ruimschoots aan de watertoets/eis.

Waterkering

Voor het bouwen nabij dijken of sloten is toestemming nodig van het waterschap. Voor bouwen in de buurt van dijken en sloten heeft het waterschap regels. Deze regels staan in de zogenaamde Keur van het waterschap uitgewerkt. De Keur geeft het waterschap de grondslag voor het stellen van eisen in de buurt van sloten en dijken. Voor het project dient een watervergunning aangevraagd te worden.

Op de dijk langs de ringvaart mogen geen bomen worden geplant. Het toetsen van de dijkveiligheid is een regelmatig terugkerende verplichting. Bomen moeten als "dijkvreemde objecten" eveneens worden getoetst.

Duikers

Met de aanleg van nieuw oppervlaktewater zal middels duikers het oppervlaktewater met het bestaande oppervlaktewater worden verbonden. De lengte van duikers mag langer zijn dan 15 meter zijn wanneer middels berekeningen kan worden aangetoond dat de capaciteit voldoet aan de eisen van het hoogheemraadschap.

De duikers ten behoeve van de watergangen mogen gezinkerd worden wanneer dit noodzakelijk mocht zijn om het gemeentelijke riool te kruisen. Wel moet dan middels berekeningen worden aangetoond dat de capaciteit voldoet aan de eisen van het Hoogheemraadschap.

Riolering

Het plangebied en de omgeving zijn voor de afvoer van het huishoudelijk afvalwater en het schoon hemelwater aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Er is overeengekomen met Gemeente Lisse en het Hoogheemraadschap van Rijnland, om hemelwater en afvalwater te scheiden. Het afvalwater (het zwarte afvalwater van toilet, het grijze afvalwater van keuken, wasmachine en douche en eventuele bedrijfsafvalwater, buiten het plangebied) wordt afgevoerd naar de RWZI middels riolering.

Het hemelwater wordt geloosd op open water. Door te kiezen voor bovengrondse afvoer is in principe geen hemelwaterriool nodig. Hierdoor wordt het bestaande riool in de van Speykstraat ontlast. In het plan is ruimte gereserveerd voor een nieuw bergbezinkbassin. Naar verwachting kan de geplande capaciteit van het bassin worden gereduceerd doordat het hele plangebied wordt afgekoppeld.

Indien gekozen wordt voor (deels) ondergronds afvoeren van hemelwater dan is het belangrijk is dat het water op het moment dat het in de voorziening terecht komt zo schoon mogelijk is dat wil zeggen een minimum gehalte aan organisch en mineraal materiaal moet bevatten.

Oppervlaktewaterkwaliteit

De verwachting is dat het project geen negatieve gevolgen heeft op de grond/oppervlaktewaterkwaliteit aangezien er geen bodemvervuilende activiteiten zullen plaatsvinden. Door het toepassen van niet uitlogende materialen wordt er ten opzichte van de huidige situatie geen verslechtering verwacht.

Grondwateroverlast

Bij het bepalen van de peilen van de bebouwing en de openbare ruimte is in "De Waterkanten" rekening gehouden met de grondwaterstanden, droge kruipruimten zijn in de woningen gegarandeerd.

Beheer en onderhoud

Voor beheer en onderhoud van watergangen en waterpartijen zijn beschermings- en onderhoudszones vastgelegd die onbebouwd moeten blijven. Indien een watergang wordt aangelegd dan zijn maaipaden of obstakelvrije zones vereist. In principe vindt onderhoud plaats vanaf de kant. Indien onderhoud vanaf de kant niet mogelijk is dan kan onder bepaalde voorwaarden onderhoud vanaf het water plaatsvinden.

Dempen watergang

Dempingen in primaire oppervlaktewateren (hoofdwatergangen) zijn niet toegestaan.

Het dempen van overige wateren is in principe slechts toegestaan als (bij voorkeur in de directe nabijheid) in hetzelfde peilgebied 100% wordt gecompenseerd. Het is hierbij van belang dat er geen waterbergingstekort ontstaat. Daarom moet de compensatie gerealiseerd zijn voordat gedempt wordt.

In het gebied worden watergangen gedempt (geen hoofdwatergangen). Indien een watergang wordt gedempt dient een milieukundig waterbodemonderzoek te worden uitgevoerd in verband met de voorgenomen baggerwerkzaamheden c.q. verdieping van het water.

Natuurvriendelijke oevers

In het projectgebied dienen in belangrijke mate natuurvriendelijke oevers aangelegd te worden (bij nieuwe watergangen en langs oevers waar momenteel geen beschoeiing staat is dit verplicht). Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft uitgangspunten opgesteld voor natuurvriendelijke oevers (zie onder andere het rapport Natuurvriendelijke oevers Handreiking voor ontwerp, aanleg, inrichting, beheer en onderhoud). De natuurvriendelijke oevers moeten aan de uitgangspunten voldoen om meerwaarde te hebben voor de ecologische waterkwaliteit.

Balkons boven water

Open water onder overstekende balkons moeten voldoende licht krijgen in verband met het tegengaan van algengroei en de bereikbaarheid tijdens onderhoud. Vanaf de waterspiegel ter plaatse van het gebouw moet er onder een hoek van 45 graden geen balkon aanwezig zijn. De balkons boven het water moeten voldoen aan de eisen van het Hoogheemraadschap van Rijnland in verband met het onderhoud van water en -bodem.

Maalkom

De op de ontwerptekening aangegeven gewijzigde maalkom kan goedkeuring van het Hoogheemraadschap van Rijnland krijgen indien middels berekeningen wordt aangetoond dat de wateraanvoer naar het gemaal voldoende is.

Bereikbaarheid gemaal ter plaatse van Fioretti

Het gemaal ter plaatse van het Fioretti-college moet met een normale auto via de dijk langs de ringvaart bereikbaar zijn.

Grondwaterbescherming

De onderzoekslocatie en de directe omgeving zijn niet in een grondwaterbeschermingsgebied gelegen.