direct naar inhoud van 3.11 Duurzaamheid
Plan: De Waterkanten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bpdorpwaterkanten-vax1

3.11 Duurzaamheid

De gemeente Lisse hanteert als uitgangspunt bij bouwprojecten de Regionale DuBoPlus Richtlijn 2008 als duurzaam bouwen-maatlat. Over de nagestreefde kwaliteit en duurzaamheid van het project worden op vrijwillige basis afspraken gemaakt tussen de gemeente en de ontwikkelaar.

De gemeente Lisse vindt het duurzaam ontwikkelen van het stedelijke gebied belangrijk. Lisse streeft er naar bij elke ruimtelijke ontwikkeling de schade aan het milieu en de menselijke gezondheid op korte en lange termijn zoveel mogelijk te beperken. Zij wil daarmee de kwaliteit en duurzaamheid van de stedelijke ontwikkeling op een zo hoog mogelijk niveau brengen.

Milieubeleidsplan 2008-2011

Het milieubeleidsplan is opgesteld door de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. De samenwerkende gemeenten willen werken aan behoud en verbetering van de milieukwaliteit en een bijdrage leveren aan het oplossen van milieuproblemen op grotere schaal. Het beleidsplan is bedoeld als een kader voor toekomstige besluiten. In het milieubeleidsplan zijn ambities benoemd. Bij besluiten over ontwikkelingen en activiteiten binnen de gemeente gelden deze ambities als kader. In het besluit moet duidelijk worden hoe de ambities gerealiseerd gaan worden.

Per 1 januari 2012 voert de Milieudienst (Omgevingsdienst) West Holland de milieutaken voor de gemeente Lisse uit. Dit betekent dat per die datum de Duurzaamheidagenda 2014 als uitgangspunt voor het milieubeleid geldt.

Duurzaamheidsagenda 2011-2014

Het algemene kader voor het milieubeleid van de gemeente Lisse is vastgelegd in de duurzaamheidagenda "Samenwerken en Verbinden". Dit beleid kent een directe relatie met de ruimtelijke ordening, bijvoorbeeld met betrekking tot de doelstellingen voor duurzame inrichting, voor duurzame (steden-)bouw, alsook voor het klimaat en energiebesparing.

Duurzame stedenbouw / gebiedsontwikkeling

Duurzame stedenbouw/gebiedsontwikkeling is vooral het inspelen op de kansen van de nieuwe bouwlocatie. Juist door in een vroegtijdig stadium aandacht te besteden aan de specifieke kenmerken en mogelijkheden van de bouwlocatie kan er voor gezorgd worden dat een aantrekkelijke woon- en voorzieningenomgeving ontstaat. De gemeente Lisse hanteert hiertoe sinds 2008 (collegebesluit) het Regionaal Beleidskader Duurzame Stedenbouw (RBDS). In het RBDS staat het beleid van de gemeente Lisse voor duurzame stedenbouw. Dit instrument is bedoeld om de milieuambities en andere duurzaamheidaspecten een volwaardige plaats te geven in de ontwikkeling van ruimtelijke plannen voor gebieden groter dan 1 hectare. Duurzaamheid is hierbij ruim gedefinieerd als "People, Planet, Profit" (PPP). Dit betekent dat naast ambities op het gebied van milieu, ook maatschappelijke/sociale en economische ambities een plek hebben gekregen in het beleid. Een ambitietabel maakt deel uit van het RBDS. Voor dit gebied wordt een ambitietabel ingevuld en als Bijlage 14 bij deze toelichting gevoegd.

DuBoPlus-Richtlijn

De gemeente Lisse hanteert sinds 2008 als uitgangspunt bij bouwprojecten (woningbouw, utiliteitsbouw en de grond-, weg- en waterbouw voor zowel nieuwbouw als renovatie) de Regionale DuBoPlus Richtlijn 2008 als duurzaam bouwen-maatlat. Voor de woning- en utiliteitsbouw worden de duurzame prestaties berekend met het instrument de GPR-Gebouw.

Voor elk thema geeft het instrument een kwaliteitsoordeel op een schaal van 1 tot 10. Startwaarde hierbij is een 6.0 wat bij benadering het Nederlandse Bouwbesluitniveau (nieuwbouw) weergeeft. Een score van 7.0 is de regionale ambitie en een score van 8 de ambitie voor gemeentelijke gebouwen.

Voor de grond-, weg- en waterbouw geldt een maatregelenchecklist met vaste- (altijd doen) en keuzemaatregelen. Aan de hand van deze maatregelenchecklist wordt de projectambitie samengesteld, geconcretiseerd en getoetst.

Zie ook www.mdwh.nl/dubo.

Klimaatprogramma

In 2008 heeft de gemeente Lisse in samenwerking met de Milieudienst het Plan van aanpak regionaal Klimaatprogramma 2008-2012 Holland Rijnland en Rijnstreek vastgesteld. Voor dit klimaatprogramma is de klimaatambitie van het kabinet als uitgangspunt genomen. In de C02-kansenkaart is berekend, dat de kabinetsambitie een concrete C02-reductiedoelstelling van 600 kiloton in 2030 voor de regio betekent.

Dit klimaatbeleid is breed opgezet en bestrijkt onder meer de volgende doelgroepen: "Woningen", "Bedrijven", "Duurzame energieproductie", "Bouwers en projectontwikkelaars" en "Mobiliteit". Dit programma kent onder meer een relatie met ruimtelijke ordening, doordat bij ontwikkelingen vanaf 50 woningen of 5.000 m2 BVO bedrijfsgebouwen de kansen voor C02-reductie in aanmerking genomen dienen te worden en vanaf 200 woningen of 20.000 m2 BVO bedrijfsgebouwen een energievisie ontwikkeld dient te worden. Doel hierbij is om te komen tot 18 - 100 % reductie van de C02-uitstoot, afhankelijk van de schaal van de ruimtelijke ontwikkeling.

De energievisie is gemaakt door adviesbureau M3 Energie en is inclusief de daarbij behorende bijlagen, waaronder een rekenmodel, als Bijlage 15 aan de toelichting gevoegd.

Het uitgangspunt is dat door de gemeente een WKO installatie wordt aangelegd waarop de sporthal en het zwembad worden aangesloten. Optioneel is een verduurzaming van dit energieconcept uitgewerkt waarin de WKO installatie zo gedimensioneerd kan worden dat ook de wooneenheden hierop aangesloten kunnen worden. Daarnaast wordt een bio-WKK installatie onderdeel van de energievoorziening. Om inzicht te krijgen in de financiƫle gevolgen van deze verduurzaming heeft M3 energie een vergelijk gemaakt van de investeringswaarden van beide energievoorzieningen. In de begrotingen zijn die onderdelen opgenomen die nodig zijn op de gestelde doelen welke in het biedboek zijn opgenomen te halen.