direct naar inhoud van 2.4 Regionaal beleid
Plan: De Waterkanten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bpdorpwaterkanten-vax1

2.4 Regionaal beleid

Pact en Offensief van Teylingen (1996, evaluatie 2002)

In het Pact van Teylingen wordt gestreefd naar meer flexibiliteit en vitaliteit van het bollencomplex en naar vergroting van de ruimtelijke kwaliteit van het open bollengebied. Dit Pact is ondertekend door diverse partijen, waaronder provincie Zuid-Holland en alle samenwerkende gemeenten in de Duin- en Bollenstreek.

Het Offensief van Teylingen richt zich met name op de opgave om de bewegingsruimte, die het Pact naast bescherming van het bestaande biedt, te ontwikkelen. In dit Offensief wordt nadrukkelijk gekozen voor het versterken van het bollencomplex en het verbeteren van de landschappelijke kwaliteit. Bedrijfsontwikkeling en landschapsverbetering gaan daarbij hand in hand. Dit vertaalt zich in kleine modules op basis van ontwikkelingsplanologie, waaronder de verdere toeristische ontwikkeling van de Keukenhof en omgeving.

De diverse partijen hebben onder meer vastgesteld dat woningbouw niet meer ten koste moet gaan van aangrenzende open gebieden en niet meer ten koste mag gaan van hoogwaardige bollengrond. Zij willen dat, door het opnemen van contouren rondom de kernen, in het gebied gestreefd wordt naar intensivering van "binnenstedelijk" bouwen. De partijen spannen zich in, hun reeds ingezet beleid met betrekking tot woningverdichting voort te zetten en uit te bouwen. De verstedelijkingscontouren mogen er echter niet toe leiden dat gemeenten abrupt met een nulgroei worden geconfronteerd. Deze doelstellingen betekenen voor dit plangebied dat de kwaliteit van het woon- en leefmilieu in de kernen moet worden behouden en verrommeling dient te worden voorkomen.

Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport

De Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG) geeft de gemeenschappelijke, ruimtelijke ambities van de zes Greenportgemeenten weer.

De woningcapaciteit bedraagt volgens de gemeentelijke opgave naar schatting 19.250 woningen in totaal. De verwachting is dat deze capaciteit in de toekomst toeneemt als meer binnenstedelijke locaties voor woningbouwontwikkeling beschikbaar komen.

De Greenportgemeenten willen deze capaciteit tot 2030 benutten en beschikbaar stellen ten behoeve van 9.000 woningen voor de eigen behoefte en ten behoeve van 1.500 woningen voor de regionale behoefte. Deze woningen geven een extra impuls aan de noodzakelijke herstructurering van de woningvoorraad en woonomgeving en dragen bij aan versterking van het draagvlak van maatschappelijke en commerciƫle voorzieningen. Ook bieden ze tegenwicht aan te veel ontgroening en vergrijzing. Deze extra woningbouwopgave is een zeer wenselijke impuls voor de sociaaleconomische vitaliteit en ruimtelijke kwaliteit van de gemeenten.

Het bouwprogramma bedraagt het dubbele van de eigen behoefte. Dit onderstreept de noodzaak tot extra investeringen in de infrastructuur en het openbaar vervoer. Daarom is het niet ondenkbaar dat de realisatie van 20.000 woningen binnen de contouren in 2030 nog geen feit is. Met deze extra woningbouwimpuls stabiliseert de bevolking als totaal waarschijnlijk in deze Greenport.

In de ISG is het plangebied een gebied dat is aangewezen als "woningbouw tot 2030 binnen de huidige streekplancontour". Het voorliggende bestemmingsplan geeft invulling aan de noodzakelijke herstructurering van de woningvoorraad en woonomgeving. Bij de ontwikkeling wordt een bijdrage geleverd aan de sociaaleconomische vitaliteit en ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Ruimtelijk Perspectief 2030 Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom (2008)

Het Ruimtelijk Perspectief 2030 is de gezamenlijke toekomstvisie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout (HLN). Hierin zijn de ruimteclaims van wonen, werken, mobiliteit, Greenport, landschap, natuur en water en recreatie en toerisme geanalyseerd. Op basis hiervan zijn afgewogen ruimtelijke ambities en ontwikkelingen geformuleerd. Het gezamenlijke Ruimtelijk Perspectief vormt de basis voor het opstellen van structuurvisies voor de drie gemeenten binnen het kader van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Tot 2030 hebben de drie HLN-gemeenten, zowel individueel als gezamenlijk, voldoende ruimtelijke capaciteit om binnen de huidige streekplancontouren in de eigen behoefte van in totaal 2.400 woningen te voorzien. Met deze extra woningbouwimpuls zal de HLN-bevolking als totaal waarschijnlijk stabiliseren of licht krimpen. Toch is ook na 2030 een bescheiden toename van de woningbehoefte te verwachten.

Ook hier geldt dat zorgvuldig en met aandacht voor het behoud van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in de kernen dient om te worden gegaan. Dit bestemmingsplan voorziet in deze doelstelling.