Plan: | De Waard |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0546.BP00006-0302 |
In het kader van de geplande gebiedsvisie voor het gebied De Waard heeft de Milieudienst nog nader naar de bodemkwaliteit van het gebied gekeken.
De kwaliteit van zowel de bodem en het (grond)water, zijn van invloed op de kwaliteit van het woon- en leefklimaat. Wanneer er sprake is van verontreiniging kan dit de volksgezondheid negatief beïnvloeden. In onderhavig bestemmingsplan wordt beoogd de bestaande situatie vast te leggen en de bestemmingsregeling te actualiseren. Nieuwe ontwikkelingen worden niet mogelijk gemaakt.
Binnen het gebied De Waard komt een groot aantal locaties voor, waar bij wijziging van de bestemming van bedrijfsterrein naar wonen, uitgegaan moet worden van bodemsanering. De verontreinigingen hangen zowel samen met de historie van het gebied als het huidige gebruik.
De bodem van de bedrijfsterreinen gelegen aan de Nieuwe Rijn is het meest verontreinigd. Het betreft de locaties Rijnkade 17B, Admiraal Banckertweg 15, Admiraal Banckertweg 19 en Admiraal Banckertweg 19A. De bodemkwaliteit van een aantal locaties is onbekend, maar verwacht wordt, gezien de ligging, dat deze locaties ook mogelijk gesaneerd dienen te worden bij herbestemming. In de strook bedrijfsterreinen gelegen evenwijdig langs de Rijn- en Schiekade en de Oude Rijn komen verspreid een aantal locaties voor, waar saneringen moeten plaatsvinden bij herinrichting naar woonbestemming. Het betreft de locaties Admiraal Banckertweg 16, Admiraal Helfrichweg 3, Admiraal Banckertweg 11, Willem Barentszstraat 27 en Waardstraat 107. Daarnaast bevinden zich in deze strook een aantal locaties, die mogelijk na nader bodemonderzoek, gesaneerd dienen te worden. Ook komen in deze strook nog een aantal locaties voor, die nog niet onderzocht zijn. Het centrale deel van de Waard is ingericht als groene zone. Hiervan zijn geen bodemgegevens van bekend. Langs de Singel bevindt zich de locatie Zijlsingel 36. Deze locatie dient gesaneerd te worden bij bestemmingswijziging. De bodemkwaliteit van het bedrijventerrein Van Galenstraat is onbekend.
Over het algemeen geldt dat een bodemonderzoek noodzakelijk is bij het wijzigen van de bestemming, de aanvraag van een bouwvergunning of graafwerkzaamheden. Ernstige, maar niet risicovolle bodemverontreiniging hoeft alleen te worden gesaneerd bij (her)ontwikkeIing van een locatie. Risicovolle en daarmee spoedeisende bodemverontreiniging dient uiterlijk in 2011 (bij humane risico's) dan wel 2015 (bij ecologische en/of verspreidingsrisico's) aangepakt te zijn. Van de eerste groep is in het plangebied geen sprake. Bij de Milieudienst loopt tot begin 2011 een (landelijk gecoördineerd) project om inzicht te krijgen in het totaal aantal spoedlocaties in Leiden. Tot slot wordt opgemerkt dat indien er grond wordt afgevoerd of toegepast op de locatie, dit conform de van overheidswege gestelde regels dient plaats te vinden. In het bijzonder wordt gewezen op het Besluit bodemkwaliteit