direct naar inhoud van 8.9 Handhaving
Plan: Leiden Noordwest
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0546.BP00002-0301

8.9 Handhaving

Een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van een bestemmingsplan, dus ook bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan 'Leiden Noordwest', is dat de in het plan opgenomen regels handhaafbaar dienen te zijn. Handhaving van het ruimtelijk beleid verdient meer aandacht omdat het een voorwaarde is voor het behoud en de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in het plangebied.

Bij de totstandkoming van het bestemmingsplan 'Leiden Noordwest' is terdege aandacht besteed aan de handhaafbaarheid van de in het plan opgenomen regels. Vier factoren zijn van wezenlijk belang voor een goede handhaving van de regels.

  • 1. Voldoende kenbaarheid geven aan het plan

Een goede handhaving begint bij de bekendheid van de regels bij degenen die direct door de regels worden geraakt. Op grond van de Wet ruimtelijke ordening is in de bestemmingsplanprocedure een aantal momenten ingebouwd waarbij het bestemmingsplan voor het publiek ter inzage wordt gelegd. Naast deze wettelijke verplichtingen is op dit bestemmingsplan tevens inspraak verleend conform de inspraakverordening. Zodoende is het doel van het bestemmingsplan en de daarin opgenomen regels genoegzaam bekend gemaakt aan een ieder.

  • 2. Voldoende draagvlak voor het beleid en de regelgeving in het plan

De inhoud van een bestemmingsplan kan slechts worden gehandhaafd als de regels en het achterliggende beleid in overwegende mate door belanghebbenden wordt ondersteund. Dit wil zeggen dat zowel de bevolking als het gemeentebestuur en de ambtenaren zich in de bestemmingsplanregeling kunnen vinden. Natuurlijk kan niet een ieder zich vinden in elk onderdeel van het plan. Daarom is het belangrijk dat keuzes goed worden gemotiveerd. Uitgangspunt hierbij is een algemene positieve benadering van het bestemmingsplan.

  • 3. Inzichtelijke en realistische regeling

Een juridische regeling dient inzichtelijk en realistisch te zijn. Dit houdt in: helder van opzet en niet onnodig beperkend of inflexibel. Daarbij moet wel voorkomen worden dat de regels zo vaag worden dat de bepalingen in het bestemmingsplan niet meer te controleren zijn. De regels moeten niet meer beogen te regelen dan strikt noodzakelijk is.

  • 4. Handhavingsbeleid

Het sluitstuk van een goede handhaving van de in dit bestemmingsplan opgenomen regelgeving is een adequaat en consequent uitgevoerd handhavingsbeleid. Hierin speelt het regelmatig uitvoeren van controles in het plangebied een belangrijke rol. Daarnaast moeten adequate maatregelen getroffen (kunnen) worden indien de regels worden overtreden. Indien deze maatregelen achterwege blijven, ontstaat er een grote mate van rechtsonzekerheid hetgeen niet bevorderlijk is voor eventueel handhavend optreden door de gemeente. Daarnaast dient de gemeente voldoende mankracht ter beschikking te hebben voor de noodzakelijke controles en handhavingsacties. De uitgangspunten met betrekking tot handhaving van de ruimtelijke regelgeving in de gemeente Leiden zijn vastgelegd in een aparte nota. Deze nota heeft ook betrekking op de in dit plan opgenomen regels. Op 24 januari 2006 heeft het college ingestemd met de gemeentelijke Handhavingsnota Bouwregelgeving en Ruimtelijke Ordening. Tevens is het Handhavingsplan van aanpak vastgesteld onder voorbehoud van vaststelling van nota en programma door de raad.