Plan: | Ooievaarszoom Schoonrewoerd |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0545.BPSWOERDOOIEVZ-VS01 |
Structuurvisie Plus (2001)
In de Structuurvisie Plus is in 2001 de visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Leerdam voor de komende jaren vastgelegd. Voor de belangrijkste beleidsvelden zijn de gewenste ontwikkelingen (perspectief) en de daaruit voortvloeiende programmapunten tot 2015 beschreven. Dit beleidsprogramma voor Leerdam vereist ruimte voor dynamiek. Ruimte die onvoldoende aanwezig is binnen het bestaande stedelijke gebied.
Om de bandbreedte van de mogelijke ruimtelijke ontwikkeling van Leerdam in beeld te brengen, zijn in de structuurvisie twee scenario's ontwikkeld, het betreft:
Binnen het consolidatiescenario zou de hoofdstructuur van de gemeente Leerdam nauwelijks veranderen ten opzichte van de huidige structuur. In dit scenario vindt slechts beperkte uitbreiding van het bestaande stedelijk gebied plaats.
Het evenwichtige ontwikkelingsscenario gaat uit van stimulering van positieve ontwikkelingen, zoals behoud van de woonfunctie in cultuurhistorisch waardevolle bebouwing, versterking van de groen- en waterstructuur en recreatieve routes. Dit moet tot uitdrukking komen door bij de keuze, het ontwerp en de inrichting van nieuwe bouwlocaties, rekening te houden met aspecten als waterhuishouding en bodemgesteldheid.
Uiteindelijk is gekozen voor het evenwichtige ontwikkelingsscenario, omdat binnen het consolidatiescenario onvoldoende economische en maatschappelijke dynamiek is om de gewenste kwaliteitssprong in de gemeente Leerdam te maken. Binnen dit scenario wordt uitgegaan van een migratie nul-scenario waarbinnen de groei van de woningvoorraad gericht is op het opvangen van de natuurlijke aanwas.
Woonvisie (2004)
In de Woonvisie is het kwantitatieve en kwalitatieve beleid op het gebied van wonen voor de gehele gemeente Leerdam vastgelegd. Het in de Woonvisie opgenomen woningbouwprogramma is gebaseerd op de beleidsstukken enerzijds, te weten de Structuurvisie Plus, het wijkontwikkelingsplan West en het ISV-programma, en anderzijds de uitkomsten van het WBO (de woonwensen, de verhuisgeneigdheid van woningzoekenden op korte en lange termijn, tekorten en overschotten op de woningmarkt). In de oplegnotitie is de gewenste uitbreiding van de woningbouwvoorraad in Leerdam verder onderbouwd.
In de woonvisie en de oplegnotitie gaat de gemeente uit van een beperkte groei van de bevolking en een daarop gebaseerde groei van de woningvoorraad. De gemeente heeft een aantal redenen om voor deze beleidslijn te kiezen:
Leerdam voorziet in de behoefte van een aantal maatschappelijke functies en voorzieningen voor de regio (ook de Gelderse), zoals winkelvoorzieningen, polikliniek, scholen en verzorgings- en verpleegtehuizen. Voor de instandhouding van deze functies is een (beperkte) groei van de bevolking noodzakelijk. Het evenwichtige groeiscenario voorziet in deze beperkte groei van Leerdam. De voorziene groei kan niet alleen opgevangen worden in de bestaande wijken en buurten.
De kwantitatieve groei
Rekening houdend met het inlopen van een achterstand opgelopen sinds november 2003 en de opgave voor extramuralisering en de gewenste groei van 200 woningen zal de gemeente Leerdam haar woningvoorraad tussen 1 januari 2005 en 1 januari 2015 uitbreiden met 1.050 woningen. In de periode tot 2020 wordt nog eens een groei van 350 woningen gewenst.
Vigerend bestemmingsplan
De kern Schoonrewoerd is in oostelijke en westelijke richting gegroeid door het realiseren van planmatig ontwikkelde woonbuurten. Het dorp bestaat geheel uit laagbouw, veelal eengezinswoningen. In de kern Schoonrewoerd zijn in het kader van de dorpsvernieuwing een aantal projecten uitgewerkt. Uitgangspunt daarbij is het waar mogelijk in stand houden van het huidige voorzieningenniveau en inpassen van enige woningbouw voor de lokale behoefte. Nieuwe ontwikkelingen dienen op een duurzame wijze te worden gerealiseerd. Duurzaam waterbeheer maakt hier onderdeel van uit. De huidige bestemming van het plangebied is Agrarische doeleinden. Daarom is het niet mogelijk de voorgenomen plannen te realiseren onder de huidige bestemming.