direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Herstructurering School- en Talmastraat Leerdam
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0545.BPSCHOOLTALMA-VS01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Structuurvisie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft ervoor gekozen één integrale ruimtelijke structuurvisie voor haar hele grondgebied op te stellen. Provinciale Staten hebben dit beleidskader op 2 juli 2010 vastgesteld. De structuurvisie bevat de ambities van provinciaal belang voor de periode tot 2020 met een doorkijk naar 2040.

Stedelijk netwerk

Zuid-Holland wil verstedelijking concentreren in en rond de steden in het stedelijk netwerk, zoals Leerdam. Deze concentratie van stedelijke functies heeft agglomeratievoordelen voor bedrijven, voorzieningen en detailhandel. Versterking van het stedelijk netwerk gaat uit van het intensief benutten van ruimte in bestaand bebouwd gebied door het ruimtegebruik op locaties en infrastructuur beter te benutten.

Bebouwingscontouren

De provincie kiest ervoor om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee worden investeringen in de gebouwde omgeving gebundeld, waardoor de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden blijft en versterkt wordt. Alle kernen in de provincie zijn omgeven door bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0545.BPSCHOOLTALMA-VS01_0002.png"

Uitsnede Functiekaart 2020 ter hoogte van de kern Leerdam

Binnen de bebouwingscontouren zijn er gebieden waar nog gebouwd kan worden en waar nog geen ontwikkelingsplannen voor zijn. Dit zijn uitleggebieden. Het overige gebied binnen de contour is aangeduid als bestaand stads- en dorpsgebied. Onderhavig plan is gelegen binnen het stads- en dorpsgebied met de nadere aanduiding hoogwaardig openbaar vervoer. Het voorgenomen initiatief past zodoende binnen het beleid uit de structuurvisie.

3.2.2 Verordening Ruimte Provincie Zuid-Holland

Sinds de inwerkingtreding van de Wro beschikt de provincie over een nieuw instrument: de provinciale ruimtelijke verordening. Met deze verordening kan de provincie zijn provinciale belangen veilig stellen. Ze kunnen gemeenten verplichten hun bestemmingsplannen binnen een bepaalde periode aan te passen. Een verordening geeft niet alleen regels over de inhoud van het plan, maar ook over de toelichting of de onderbouwing. Een verordening is met name geschikt om zaken te borgen die generiek van aard zijn (relevant voor alle gemeenten of een bepaalde groep gemeenten) en in eerste instantie vooral een werend of beperkend karakter hebben. De Verordening Ruimte Provincie Zuid-Holland is evenals de Structuurvisie Zuid-Holland vastgesteld op 2 juli 2010. De herziening van de Verordening Ruimte is d.d. 30 januari 2013.

In artikel 3 lid 1 'Bebouwingscontouren' is opgenomen dat er geen verstedelijking buiten de bebouwingscontouren mag plaatsvinden. Hiervan is geen sprake, omdat het gebied is gelegen binnen de bebouwingscontouren zoals aangegeven op kaart 1 van de Verordening Ruimte.

In artikel 2 is opgenomen dat regionale afstemming plaats moet vinden en dat de SER-ladder woningbouw moet worden toegepast. In de toelichting bij een bestemmingsplan moet daarom (met het oog op het voorzien in een aantoonbare, regionaal of intergemeentelijk afgestemde behoefte aan woningbouwlocaties) beschreven worden op welke wijze rekening is gehouden met de navolgende voorkeursvolgorde:

  • a. het voorzien in de behoefte binnen bestaand stedelijk en dorpsgebied 2010, zoals aangeduid op kaart 4a, door locaties voor herstructurering of transformatie te benutten;
  • b. het voorzien in de behoefte direct aansluitend aan bestaand stads- en dorpsgebied 2010, zoals aangeduid op kaart 4a, op locaties die passend, gebruikmakend van verschillende middelen van vervoer, ontsloten zijn of als zodanig worden ontwikkeld.

Regionale afstemming woningbouwplannen

De provincie Zuid-Holland heeft in haar provinciale verordening Ruimte de eis opgenomen dat in het bestemmingsplan een onderbouwing van de toename van de woningvoorraad wordt gegeven. Tevens is hierin opgenomen dat er sprake moet zijn van een aantoonbare regionaal of intergemeentelijk afgestemde behoefte.

Inzet van de provincie is dat er voor alle regio's in Zuid-Holland een actuele Regionale Woonvisie is. Als deze Regionale Woonvisie er is, zal in de bestemmingsplannen een verantwoording moeten worden opgenomen waaruit blijkt dat het bestemmingsplan in lijn is met deze regionale woonvisie. Op dit moment is de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, waarin gemeente Leerdam is gelegen, gezamenlijk bezig met het opstellen van een regionale woonvisie. De planning is dat deze op 1 juli 2013 gereed is.

De gemeenten mogen tot de vaststelling van de Regionale Woonvisie voor eigen risico binnen de kaders van 130% WBR2010 plannen maken. In de Regionale Woonvisie zullen de nieuwe kwantitatieve en kwalitatieve kaders worden bepaald. Omdat er momenteel geen Regionale Woonvisie is, moeten er vooruitlopend op deze visie in de regio afspraken worden gemaakt. Afgesproken is dat na vaststelling van de Regionale Woonvisie de woningbouwplannen worden gecorrigeerd op basis van de in de Regionale Woonvisie vastgestelde kaders.

Voor de vaststelling van dit bestemmingsplan hebben de gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden verklaard dat de "extra" gevraagde plancapaciteit apart wordt vastgelegd en dat zij bereid zijn tot een correctie achteraf op basis van de Regionale Woonvisie. Met deze afspraak wordt aangetoond dat gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden bereidt zijn plannen in afwachting van de regionale woonvisie bij te stellen.

Leerdam mag op basis van WBR2010 netto 491 woningen toevoegen in de periode 2010-2019. In de 2010 en 2011 heeft Leerdam in totaal (netto) 104 woningen gerealiseerd, en beschikt het over 131 woningen in vastgestelde onherroepelijke bestemmingsplannen die deels al in uitvoering zijn. Daarmee resteert voor Leerdam een netto toevoeging van 256 woningen. Omdat in dit herstructureringsgebied per saldo minder woningen (bestaand 134 woningen, na herstructurering nog 85 tot 98 woningen) terugkomen levert dit plan geen netto-toename van de woningvoorraad op.

Dit bestemmingsplan Herstructurering School- en Talmastraat Leerdam met 85 tot 98 woningen valt binnen de afspraken van het WBR2010 en is onderdeel van de plannen die zijn voorgelegd aan de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden in het kader van de in deze alinea vermelde (interim)afspraak. Hiermee is voldoende aangetoond dat het plan regionaal is afgestemd en dat de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden geen bezwaar heeft tegen het bestemmingsplan Herstructurering School- en Talmastraat Leerdam.

De vastgestelde planvoorraad uit dit bestemmingsplan wordt medegedeeld aan de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Molenbiotoop

In artikel 16, eerste lid is opgenomen dat bestemmingsplannen voor gronden gelegen binnen de molenbiotoop van traditionele windmolens, zoals aangeduid op kaart 11, moeten de vrije windvang en het zicht op de molen voldoende garanderen.

Hier geldt de molenbeschermingszone voor de molen Ter Leede.


Volgens het tweede lid geldt in afwijking van het eerste lid uitzonderingen voor situaties met bestaande beperkingen. Het oprichten van nieuwe bebouwing is mogelijk als er sprake is van een situatie waarin vrije windvang en het zicht op de molen al beperkt is door bebouwing, zolang de vrije windvang en het zicht op de molen niet verder worden beperkt, of zeker is gesteld dat de belemmering van de windvang en het zicht op de molen door maatregelen elders in de molenbeschermingszone worden gecompenseerd.

In deze situatie is er al sprake van bestaande bebouwing waarin vrije windvang en het zicht op de molen al beperkt is door bebouwing. De vrije windvang en het zicht op de molen worden niet verder beperkt. De SIMAV, stichting voor instandhouden van molens, is om advies gevraagd. De SIMAV heeft geen bezwaar tegen dit project, zoals verder in dit bestemmingsplan gezien kan worden.