Plan: | Bedrijventerrein Nieuw Schaik |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0545.BPNIEUWSCHAIK-VS01 |
De regels geven inhoud aan de op de verbeelding aangegeven bestemmingen. Ze geven aan waarvoor de gronden en opstallen al dan niet gebruikt mogen worden en wat en hoe er gebouwd mag worden. Bij de opzet van de regels is getracht het aantal regels zo beperkt mogelijk te houden en slechts datgene te regelen, dat werkelijk noodzakelijk is.
Het kan in een concrete situatie voorkomen, dat afwijking van de gestelde normen gewenst is. Hiertoe worden dan afwijkingsbepalingen opgenomen.
De bevoegdheid om af te wijken van bepaalde regels berust in beginsel bij burgemeester en wethouders. Deze flexibiliteitsbepaling maakt afwijkingen van geringe aard mogelijk, waarbij de aan de grond toegekende bestemming gehandhaafd dient te blijven. Gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht dienen burgemeester en wethouders bij vergunningverlening de nodige kennis omtrent de relevante feiten en de af te wegen belangen zorgvuldig te vergaren.
De bij dit plan behorende regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken, te weten:
In hoofdstuk 1 worden enkele in de regels gehanteerde begrippen nader verklaard, zodat interpretatieproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast wordt aangegeven op welke wijze bepaalde afmetingen dienen te worden gemeten.
In hoofdstuk 2 worden de op de kaart aangegeven bestemmingen omschreven en wordt bepaald op welke wijze de gronden en opstallen gebruikt mogen worden. Tevens worden per bestemming de bebouwingsmogelijkheden vermeld.
Hoofdstuk 3 bevat de bepalingen die van toepassing zijn op meerdere bestemmingen, zodat het uit praktische overwegingen de voorkeur verdient deze in een afzonderlijke paragraaf onder te brengen en in hoofdstuk 4 komt het overgangsrecht aan de orde en de slotregel.
In de regels wordt bij diverse bestemmingen een relatie gelegd met de voorziening in de parkeerbehoefte. Uitgangspunt is dat in een prille fase wordt stil gestaan bij het aandachtspunt parkeerbehoefte en dat dan de dialoog wordt aangegaan over de berekening van die behoefte, dit vooral omdat die behoefte uiteindelijk van gemeentewege wordt bepaald.
In de planregels zijn in het kader van een omgevingsvergunning afwegingscriteria genoemd. Deze criteria zijn niet objectief begrensd en opgemerkt wordt dat het de bedoeling is dat die aspecten bij de beoordeling van een verzoek in ogenschouw worden genomen. Feit is dat bij vergunningverlening sprake moet zijn geweest van een zorgvuldige belangenafweging en dat de motivering het besluit moet kunnen dragen.