direct naar inhoud van 4.15 Duurzaamheid en energie
Plan: Stormpolder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPStormpolder-oh01

4.15 Duurzaamheid en energie

Hoofdlijnen duurzaamheidsvisie

De gemeente Krimpen aan den IJssel streeft er naar de woon- en leefomgeving op een duurzame, veilige en leefbare wijze in te richten en te beheren. Het thema duurzaamheid vormt het uitgangspunt in alle beleidsvelden. Dit betekent dat de gemeente milieuproblemen zoveel mogelijk probeert te voorkomen of in het hier en nu probeert op te lossen.

Duurzaamheidsvisie 2009-2012

In september 2008 heeft de gemeenteraad de Duurzaamheidsvisie 2009-2012 vastgesteld. Hierin is aangegeven wat de gemeente nu en in de toekomst wil met duurzaamheid. Uitgangspunten van de Duurzaamheidsvisie zijn:

  • 1. Duurzaamheid is het uitgangspunt in alle beleidsvelden;
  • 2. Als gemeente een voorbeeldfunctie vervullen;
  • 3. Vooral daar inzetten, waar de gemeente de meeste invloed heeft;
  • 4. Als gemeente samenwerken met alle partners, binnen en buiten de gemeente;
  • 5. Het gericht inzetten van het instrument communicatie.

De duurzaamheidsvisie kan ook worden vertaald naar de inrichting van bedrijventerreinen. Voor een duurzame inrichting van een bedrijventerrein is intensief ruimtegebruik essentieel. Intensief ruimtegebruik krijgt vorm door het hanteren van hoge bebouwingspercentages en op het landschapsbeeld afgestemde maximale bouwhoogten. De uitdaging is om een optimum te vinden tussen deze duurzaamheidambities, wensen vanuit het bedrijfsleven en de financiƫle haalbaarheid voor alle betrokken partijen.

Milieueffecten ontwikkelingsmogelijkheden bestemmingsplan

De vestiging/wijziging of uitbreiding van individuele bedrijven kan negatieve gevolgen hebben voor het energiegebruik en daarmee voor de duurzaamheid, maar ook juist kansen bieden bij vervanging van bestaande activiteiten. Krimpen aan den IJssel maakt deel uit van samenwerkingsprogramma's en heeft verschillende programma's ontwikkeld om deze kansen voor energiebesparing beter te benutten.

  • Allereerst maakt Krimpen aan den IJssel deel uit van Het Energieloket, een samenwerkingsproject van de regiogemeenten van Rotterdam in het kader van de Regionale Klimaatagenda. Het Energieloket is een website met informatie over de mogelijkheden voor energiebesparing bij bedrijven.
  • Daarnaast heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel de Milieubarometer ontwikkeld om energiebesparing te bevorderen. De Milieubarometer geeft een overzicht van hoe belastend bepaalde bedrijven zijn voor het milieu en geeft inzicht in de manieren waarop geld bespaard en het milieu gespaard kunnen worden.
  • Daarnaast is er ook de Kansen bij Verkassen-scan. Deze scan geeft snel inzicht in de kansen voor duurzaamheid en kostenbesparing bij de nieuwbouw, verbouw, renovatie en/of het verhuizen van bedrijven.

Energiebesparing is wettelijk verplicht. De wet Milieubeheer en het Activiteitenbesluit verplichten grote energieverbruikers tot het nemen van besparingsmaatregelen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend. De DCMR Milieudienst Rijnmond is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de milieuregelgeving. DCMR heeft hiervoor een milieuaanpak ontwikkeld. Elk jaar wordt er een bepaalde branche of soort instelling geselecteerd om bedrijven ook specialistisch advies te kunnen geven.

Subsidie

Zowel de gemeente Krimpen aan den IJssel als de landelijke overheid wenst burgers en bedrijven tegemoet te komen in de benodigde investering om energie te gaan besparen. Dit doen zij door het verlenen van subsidies. Zo hoopt de gemeente burgers en bedrijven te stimuleren om duurzame energie te gebruiken.