Plan: | Krimpenerwaard College |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0542.BPKLKrimpenerwaard-va01 |
Structuurvisie 2003-2030 (2004)
De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft in september 2004 de structuurvisie 'Ruimte voor Ontwikkeling, een structuurvisie voor Krimpen aan den IJssel' vastgesteld. Deze structuurvisie stuurt vooral op beheer, ontwikkeling en vernieuwing van het bestaande stedelijk gebied, waar het vorige beleid uit ging van uitbreiding met nieuw stedelijk gebied. Veranderende maatschappelijke omstandigheden en de daarmee samenhangende veranderende behoeften van de bevolking dienen hierbij als uitgangspunten voor onderhoud en aanpassing van het bestaand stedelijk gebied.
In deze structuurvisie wordt een beeld geschetst van de gewenste ontwikkeling van de gemeente. De structuurvisie geeft over deze ontwikkeling het volgende aan:
“Op het terrein van de ruimtelijke ordening verschuift de aandacht van de gemeente geleidelijk van uitbreiding met nieuw stedelijk gebied naar beheer, ontwikkeling en vernieuwing van bestaand stedelijk gebied. De gerealiseerde situatie is een gegeven maar niet onveranderbaar. Zij moet onderhouden worden, waar nodig aangepast aan de veranderende behoefte en vraag van de bevolking en aan veranderende maatschappelijke omstandigheden.”
“Voortdurende bezinning op locaties voor voorzieningen:
De locatie van (school- en sociaal-culturele) voorzieningen zal, telkens wanneer dat in het kader van stedelijke vernieuwing aan de orde is, opnieuw worden beoordeeld en zo mogelijk worden gewijzigd. Daarbij wordt gestreefd naar een situatie waarbij de ontwikkeling van nieuwe locaties kan worden gefinancierd uit de exploitatie van vrijkomende gronden.”
“Versterking groenkwaliteit:
De groenkwaliteit van de gemeente wordt behouden en bij herstructurering versterkt.”
Op grond van de structuurvisie was de ontwikkeling van het gebied voor de verplaatsing en nieuwbouw van de school voorzienbaar.
Met betrekking tot de nieuwbouw van scholen (hoofdthema 5) geeft de structuurvisie het volgende aan:
"De kwantitatieve behoefte, de locatie en de inpassing van de overige voorzieningen, zoals (basis-)scholen en jongerenvoorzieningen, worden frequent beoordeeld. In feite gaat het hier om een voortdurend proces. Nieuwbouw van scholen is een optie, mits dat gepaard kan gaan met herontwikkeling van een bestaande locatie. Alsdan ontstaat een win-win situatie, waarbij goed geoutilleerde nieuwbouw (mede) kan worden gefinancierd uit exploitatie van de vrijkomende gronden. Hierbij wordt ingezet op ontwikkeling van zogeheten brede scholen, met kinderopvang die een centrale rol in de omliggende buurt kan krijgen."
In het onderhavige geval zullen de school en de korfbalvelden op de oude locatie verdwijnen en worden deze locaties herontwikkeld, zodat er sprake is van een zogenaamde win-winsituatie.
In de structuurvisie is ten aanzien van de sportvelden (hoofdthema 6) het volgende opgenomen:
"De huidige locatie van de tennisbanen (TCK en (vh.) Heeck), de korfbalvereniging KOAG, de hockeyclub MHCK en de voetbalvereniging DCV vormen een belemmering voor een optimale ontwikkeling in de toekomst. Weliswaar is er op dit moment nog geen sprake van een urgent probleem, maar de ligging in een woongebied stelt beperkingen aan o.a. het parkeren en de verlichting. Voor DCV bemoeilijkt de excentrische ligging in de gemeente bovendien de toestroom van jonge actieve leden. De verenigingen zien een geconcentreerde voorziening nabij de sporthal op termijn als optimaal. Een dergelijke ontwikkeling biedt interessante perspectieven voor het bundelen van energie en middelen, ook ten behoeve van andere takken van sport, alsmede voor een betere ruimtelijke ordening. De financiering ervan zou voor een belangrijk deel gegenereerd kunnen worden door de herontwikkeling van de huidige velden.
Ruimtelijk gezien is deze herlocatie en bundeling van sportvelden alleen mogelijk indien het langs de Krimpenerbosweg gelegen volkstuinencomplex wordt verplaatst, bijvoorbeeld naar het recreatiegebied. Overigens zijn de volkstuinders zeer tevreden met hun huidige locatie. Bij de verdere ontwikkeling van het recreatiegebied zou de mogelijkheid van de hiervoor genoemde herschikking niet uitgesloten moeten worden."
Ten aanzien van het beleidsonderdeel sportvoorzieningen is dus aangegeven dat de gemeentelijke sportvoorzieningen bij de Krimpenerbosweg geconcentreerd kunnen worden. Wel geeft de structuurvisie aan dat een herschikking bij de verdere ontwikkeling van het recreatiegebied niet uitgesloten wordt. Ook de beleidsnota Sport en Bewegen heeft al een nuancering van de concentratie van sportvelden aangegeven (zie hieronder).
Beleidsnota Sport en Bewegen
In de beleidsnota 'Sport en Bewegen' wordt onderkend dat het belangrijk is, vooral voor de jongste jeugd (t/m 12 jaar), dat zij in de nabijheid van hun huis kunnen sporten. Dit legitimeert de spreiding van sportaccommodaties in de gemeente opdat inwoners op een aanvaardbare afstand van sportaccommodaties wonen. De omgeving Driekamp blijft als sportcluster gehandhaafd.
Het bovenstaande betekent dat de in dit plan genoemde ontwikkelingen passen binnen het bestaande gemeentelijke beleid.
Groenstructuurplan
Het groenstructuurplan stamt uit 2009 en behelst onder andere een evaluatie van het groenbeleidsplan. De groenstructuur zoekt naar samenhang tussen losse elementen als parken, open ruimten en begeleidende beplanting. Het dient als beleidsinstrument om de ontwikkelingen in het groen te kunnen sturen. Het vormt het kader waarbinnen (nieuwe) plannen als renovaties en natuurlijk groenbeheer moeten passen. De volgende doelstellingen worden gehanteerd bij het ontwikkelen van het groenstructuurplan:
Groen bestaat uit lijnen, vlakken en punten die elk op een specifieke manier een plek hebben gekregen bij de ontwikkeling van de gemeente. De waarde voor het groene beeld ter plekke en voor de gemeente als geheel bepalen de status binnen de groenstructuur. Groene elementen krijgen een bepaalde status als gevolg van hiërarchische indeling van het plan. Te weten een indeling in de eerste, tweede of derde orde.
Op basis van het groenstructuurplan ligt het plangebied in een gebied van de eerste orde en is grenzend aan het park Middenwetering. Het park Middenwetering is eigenlijk het enige park van formaat met een nadrukkelijk stedelijk karakter. Dit uit zich voornamelijk in de vormgeving. Het karakter van het park sluit precies aan bij de ambitie om met de robuuste groenstuctuur een krachtige identiteit te ontwikkelen waarbij natuur in de stad wordt gestimuleerd. Met name de verbinding tussen de IJsseldijk en het Krimpenerbos is voor de ecologie in de stad erg waardevol. Om deze ambitie uit te voeren, is het daarnaast nodig de verbindingen tussen de andere parken te versterken (sportcomplex Driekamp en Groenendaal). Door de realisatie van groen op de locatie van de huidige school aan de Driekamp kan hieraan invulling worden gegeven.
De ontwikkeling in het plangebied sluiten hierbij aan.
Duurzaamheidsvisie
De gemeente Krimpen aan den IJssel streeft ernaar de woon- en leefomgeving op een duurzaam, veilig en leefbare wijze in te richten en te beheren. Dit is verder uitgewerkt in een duurzaamheidsvisie voor de periode 2009-2012. Het thema duurzaamheid vormt het uitgangspunt in alle beleidsvelden. Concreet betekent dit dat milieuproblemen zoveel mogelijk moeten worden voorkomen of moet worden geprobeerd zaken in het hier en nu op te lossen. De gemeente Krimpen aan den IJssel neemt verantwoordelijkheid in deze keuzes. Hierbij wordt verwachten dat inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen hetzelfde zullen doen. Bij nieuwbouwprojecten vertaalt zich dit in aandacht voor duurzame energie en duurzaam bouwen.
Duurzame energie
Duurzame energie is een belangrijke pijler om de CO2-uitstoot terug te dringen. De gemeente Krimpen aan den IJssel is ambitieus wat betreft het energiebeleid. Dit is terug te vinden in de duurzaamheidsvisie. Bij het terugbrengen van het gebruik van fossiele energiebronnen wordt Trias Energetica gehanteerd. Dit is een veel gebruikte prioriteitsvolgorden bij het kiezen van maatregelen. De drie stappen zijn:
Duurzaam bouwen
Bij het realiseren van nieuwbouw en in bestaande bouw kunnen steeds meer energiebesparende maatregelen en duurzame energiesystemen ingepast worden. De gemeente Krimpen aan den IJssel streeft bij het bouwen van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen naar een 25% scherpere EPC dan de landelijke norm. Concreet kan er gedacht worden aan het inzetten op:
Dit betekent ruimte laten om passieve zonne-energie (ramen op het zuiden), zonnecollector, zonnepanelen (PV) en of bodemwarmte (warmtepomp) of biomassa voor nu of in de toekomst mogelijk te houden.
Het staat bouwpartijen vrij om te zoeken naar eigen wegen om een zo laag mogelijke EPC te realiseren.
Vigerend bestemmingsplan Kortland
Het plangebied is onderdeel van het bestemmingsplan Kortland, vastgesteld door de gemeenteraad op 29 mei 1997, goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op 20 januari 1998 (nr. DRG/ARB/138117) en onherroepelijk geworden op 17 april 1998. Volgens de bij het bestemmingsplan behorende plankaart rust op het onderhavige perceel de bestemming 'Groen en Water' met subbestemming S (sportveld). Op deze bestemming is de bouw van een schoolgebouw niet mogelijk. Op de locatie waar de sportvelden gerealiseerd worden ligt gedeeltelijk de bestemming 'Groen en Water' en 'Maatschappelijke doeleinden 1'. Gronden met deze bestemming kunnen worden gebruikt voor maatschappelijke doeleinden en dienstverlening. Omdat bij 'Groen' en 'Water' geen nadere aanduiding 's' is opgenomen, kunnen er geen buitensporten plaatsvinden. Binnen deze bestemmingen is een sportveld dus niet mogelijk. Door de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan moet de gewenste ontwikkeling mogelijk gemaakt worden.
Figuur 2.2 Uitsnede plankaart bestemmingsplan Kortland
Ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan wordt het nieuwe bestemmingsplan 'Kortland' opgesteld. Vanwege het consoliderende karakter van het nieuwe bestemmingsplan 'Kortland' past de ontwikkeling van de school niet binnnen dit plan. In de vastgestelde versie van het nieuwe bestemmingsplan 'Kortland' zal het plangebied van het bestemmingsplan Krimpenerwaard College buiten beschouwing worden gelaten.
Er is bij het opstellen van dit plan rekening gehouden met de aansluitingen en raakvlakken van het bestemmingsplan 'Kortland'. Het plan 'Kortland' vormt hiermee geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van dit plan. In de hoofdstuk 4 is door middel van de sectorale onderzoeken aangetoond dat het plan past in de omgeving
Figuur 2.3 Globale tekening plangebied
Ruimtelijke randvoorwaarden/overwegingen
De ontwikkeling van de nieuwe locatie van het Krimpenerwaard College moet in ruimer verband bezien worden. Uitgangspunt voor deze ontwikkeling is dat de sportzaal aan de Groenendaal, het Onderdak en de locatie van de handbalvereniging gehandhaafd blijven. Een ontwikkeling van dat gedeelte is nu niet aan de orde en wordt deels ook belemmerd door de nog aanwezige veiligheidscontour rond het vulpunt van het lpg-station. Door de nieuwbouw van de school kan de huidige school verdwijnen en wordt het park Middenwetering doorgetrokken tot aan de Vijfkamp. De sloop van het oude gebouw wordt als voorwaarde gezien voor de bouw van de nieuwe school. De nieuwe school kan, evenals het gezondheidscentrum, in de rooilijn van de zuidelijke randbebouwing van het park Middenwetering worden geplaatst en ook in de rooilijn van de westelijke randbebouwing van de Landszoom. Het gebouw komt daarmee op een markante locatie in de ruimtelijke structuur van de gemeente te liggen. De korfbalvelden van KOAG worden verplaatst naar de doorgetrokken onbebouwde groene ruimte en de bijhorende voorzieningen worden gecombineerd met de voorzieningen voor het Krimpenerwaard College. Het is de bedoeling dat er een gemeenschappelijk gebruik van een sporthal en de daarbij horende faciliteiten zoals kleedruimten ca., scheidsrechtersruimten, maar ook bijvoorbeeld een kantine/clubgebouw plaatsvindt. Het is niet wenselijk om in de parkzone losse gebouwtjes te realiseren die de ruimte versnipperen.
Figuur 2.4 Rooilijnen bouwplan
Het bestemmingsplan is afgestemd op deze ruimtelijke randvoorwaarden.
Welstandsnota
Het welstandsbeleid geeft de gemeente de mogelijkheid om cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectonische waarden te benoemen en een rol te geven bij de ontwikkeling en beoordeling van bouwplannen. Ook worden de gebieden aangewezen waar een bijzondere kwaliteit gewenst is.
In Krimpen aan den IJssel worden 3 welstandsniveaus voor 9 gebieden onderscheiden. Per welstandsgebied is een samenhangend beoordelingskader opgesteld. Het plangebied ligt in het deelgebied Langeland, specifiek zone 5a. Deze zone valt onder het soepele welstandsniveau 3. Het toetsingsniveau van welstand is vooral gericht op de huidige basiskwaliteit. Het officiële bouwplan zal nog worden voorgelegd aan de Welstandscommissie.