Plan: | Krimpenerwaard College |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0542.BPKLKrimpenerwaard-va01 |
Provinciale Structuurvisie (incl herzieningen 2012)
De provincie heeft de integrale structuurvisie voor de ruimtelijke ordening in Zuid-Holland vastgesteld. In deze 'Visie op Zuid-Holland' beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. De nieuwe Structuurvisie komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte.
De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.
Visie op Zuid-Holland is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:
Figuur 2.1: Uitsnede functiekaart Provinciale structuurvisie
In de Provinciale Structuurvisie van de provincie Zuid-Holland is het park Middenwetering, het scholencomplex bij de Groenendaal en de Driekamp, het sportcomplex, de Landszoom, de Heemtuin en het Zwaneneiland in de functiekaart en kwaliteitskaart aangeduid als 'stedelijk groen, onderdeel van de Zuidvleugel groenstructuur'.
In de toelichting bij de structuurvisie is opgenomen: 'De provincie beschouwt daarom de grote eenheden stedelijk groen als onderdeel van de (Zuidvleugel) groenstructuur en streeft ernaar deze beter in te bedden in een samenhangende groenstructuur. Ruimtelijke ontwikkelingen zijn mogelijk mits behoud van de groene functies en kwaliteit voorop staat. Dit betekent dat er binnen deze gebieden ruimte is op herontwikkeling gericht op een verbetering van de groenstructuur.'
De nieuwbouw van het Krimpenerwaard College en de herontwikkeling van de omgeving biedt de mogelijkheid om de ruimtelijke structuur, met inbegrip van de groenstructuur, te verbeteren. Doelstelling is het verlengen van het park Middenwetering tot aan de groenzone tussen de wijken Kortland en Langeland en het verlengen van die groenzone met ontsluiting voor langzaam verkeer tot aan de IJsseldijk waar twee monumentale boerderijen met ruime erfkavels zijn gelegen. De route voor langzaam verkeer kan met een verbinding over de Hollandsche IJssel deel worden van een (regionale) route die de voorzieningen van de beide gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel beter bereikbaar maakt, maar ook de Krimpenerhout voor de inwoners van de stadsregio en verder.
Daarnaast is het zo dat de school op de huidige locatie wordt afgebroken, zodat er geen extra verstening van het stedelijk groen plaatsvindt, maar er sprake is van een betere verdeling.
Dit betekent dat het onderhavige plan past binnen de kaders van de Provinciale Structuurvisie.
Verordening Ruimte (2010)
De provincie heeft de Verordening Ruimte vastgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke bestemmingsplannen. Voor dit bestemmingsplan is het volgende artikel relevant:
Artikel 2 Contouren
Om het stedelijk netwerk te versterken kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met de reeds vastgelegde streekplangrenzen en plannen waar de provincie reeds mee heeft ingestemd.
Het plangebied valt binnen de bebouwingscontour en past hiermee in de regels van de Verordening Ruimte.