direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Kortland
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01

3.2 Ruimtelijke structuur

De voormalige polderstructuur is structuur- en karakterbepalend in Kortland. Zo zijn voormalige sloten vergraven tot singels en liggen de (hoofd)wegen nog op de voormalige wegen, de Nieuwe Tiendweg ligt bijvoorbeeld evenwijdig aan de rivier. De wijk zelf heeft ook nog de zelfde begrenzing als de voormalige polder met dezelfde naam. Kortland kan daarom met recht een verstedelijkt landschap genoemd worden en biedt hierdoor veel aantrekkelijke en herkenbare kwaliteiten van zowel de stad als het platteland.

Dijkzone

De dijkzone en vooral de zone langs de IJssel behoort tot de oudste bebouwde gebieden van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Het gebied is grofweg in te delen in twee zones; binnendijks en buitendijks.

De buitendijkse zone wordt gekenmerkt door een menging van functies waarvan de bedrijfsfunctie het meest vertegenwoordigd is. Maar in het gebied is ook lintbebouwing en groenelementen terug te vinden. Het beheer en ontwikkeling van het buitendijkse gebied is gericht op het behoud en versterking van het karakter van de IJsseloevers.

De binnendijkse zone vormt de overgang tussen de dijkbebouwing en de meer projectmatig aangelegde woongebieden. Dit gebied wordt gekenmerkt door het gemengde gebruik, de verkaveling haaks op de dijk, de karakteristieke bebouwing en de veel voorkomende groene ruimtes. Op enkele plaatsen langs de IJsseldijk wordt het groene karakter bepaald door monumentale oude boerderijen met grote erven en de begraafplaats. Nieuwe ontwikkelingen moeten inspelen op de ruimtelijke karakteristiek van de binnendijkse zone.

Oud-Krimpen

Het gebied Oud-Krimpen wordt gekenmerkt door vooroorlogse bebouwing, de wijk is grotendeels voor 1950 gerealiseerd. De verkaveling wordt sterk bepaald door de smalle kavels en sloten uit het oorspronkelijke landschap. In de wijk is dit terug te vinden in een reeks lange rechte straten met smalle profielen en lange zichtlijnen. De woningen zijn vooral traditioneel van karakter met een lage goot en gebouwd als vrijstaande of als twee-onder-een-kapwoning. De wijk ligt aan weerszijden van de provinciale weg.

Centrum

Centraal in Krimpen aan den IJssel ligt het centrumgebied. Dit gebied wordt begrensd door de C.G. Roosweg (N210), de Nieuwe Tiendweg, de Burgemeester Aalberslaan en de Noorderstraat. Binnen dit gebied is het hoofdwinkelcentrum van de gemeente te vinden, maar ook het ontmoetings-, recreatie-, uitgaans-, werk- en woongebied. Wonen vindt plaats in de verschillende (gestapelde) woningbouwlocaties. Voor het centrum is een ontwikkelingsplan opgesteld, maar in dit bestemmingsplan wordt de huidige situatie gereguleerd.

Woongebieden

Het grootste deel van Kortland is regulier woongebied. Hier zijn vooral woningen te vinden die gebouwd zijn na 1950 en met name nadat de Algerabrug werd geopend in 1958. Het gebied bevat blokverkavelingen met eengezinswoningen, open verkavelingen met vrijstaande woningen en enkele complexen meergezinswoningen. De woongebieden in Kortland zijn tuinstedelijke woonmilieus, de wijk is ruim opgezet en heeft een groen karakter.

Groen- en waterstructuur

De in de inleiding beschreven oorspronkelijke landschappelijke ondergrond is vooral terug te vinden in de groen- en waterstructuur. De wijk kent een rechtlijnige opzet, belangrijke groenelementen zijn: de groenzone langs de Middenwetering, de groenzone langs de Dokter W.M. Blomsingel, de Nieuwe Tiendweg, de groenzone langs de Molenvlietsingel en de groenzone op de oostgrens van het plangebied. De belangrijke waterelementen zijn terug te vinden in de bovenstaande groenelementen.

De woonbuurten kennen ieder een eigen groenstructuur, dit komt door het verschil in opzet en bouw, de wijken worden aan elkaar gelinkt door de bovengenoemde groen- en waterelementen, hierdoor ontstaat één geheel.