direct naar inhoud van 2.4 Regionaal beleid
Plan: Kortland
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01

2.4 Regionaal beleid

Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020

In 2005 is het streekplan vastgesteld voor het gebied dat behoort tot de Stadsregio Rotterdam, het Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020 (RR2020). Het plan biedt een planologische doorkijk naar 2020. De kern van het RR2020 zit in de balans tussen verstedelijking en de kwaliteit van de leefomgeving. De hoofdopgaven van het plan zijn gericht op 'groen en water', 'economie en leefkwaliteit' en diversiteit in woon-, werk- en verblijfsgebieden.

Het plangebied is op de kaart van het RR2020 volledig aangeduid als Stads- en Dorpsgebied. Ook loopt de N210 door het gebied, deze weg wordt aangegeven als een Bestaande Regionale Wegverbinding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01_0004.png"

Figuur 2.3 Uitsnede plankaart RR2020

Project Hollandsche IJssel

Krimpen aan den IJssel participeert op regionaal niveau in het Project Hollandsche IJssel. Dit project is een samenwerking tussen 11 overheidsorganisaties, bestaande uit gemeenten langs de Hollandsche IJssel, betrokken waterschappen, de Ministeries van Infrastructuur en Milieu en de provincie Zuid-Holland. In 1996 werd het project geconformeerd, door alle partijen het Startcontract Hollandsche IJssel te laten ondertekenen. In 1998 heeft dit geresulteerd in een beeldkwaliteitsplan. Dit beeldkwaliteitsplan fungeert nog steeds als basis voor de verschillende (her)inrichtingsprojecten langs de Hollandsche IJssel. In het plangebied liggen drie deelprojecten van het Project Hollandsche IJssel. De locatie van de deelprojecten is te zien in figuur 2.4.

afbeelding "i_NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01_0005.png"

Figuur 2.4 Deelprojecten Project Hollandsche IJssel

De deelprojecten staan hieronder (van west naar oost) beschreven:

Veerdam

  • Op deze locatie zijn reeds woningen gebouwd. Er zullen op het naastgelegen deel ook woningen worden gebouwd. Voor de herontwikkeling van dit stuk grond was geen wijziging van het bestemmingsplan nodig. Wel zijn een cafĂ© en een slagerij gesloopt. De herontwikkeling is uitgevoerd onder leiding van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Poldersedijk/Veerdam biedt goed zicht op de Hollandsche IJssel en met name op de bedrijvigheid die zich op het water afspeelt.

Werf aan den IJssel

  • Tot halverwege 2009 zijn er meerdere ontwikkelaars geweest die samen met de eigenaar en overheid getracht hebben tot een voor alle partijen acceptabel plan te komen. In juni 2009 is de locatie aangekocht door de gemeente Krimpen aan den IJssel. De gemeente gaat, gegeven de ambitie voor deze locatie, de plannen uitwerken. Uitgangspunt is een combinatie tussen behoud van het cultuurhistorisch en industrieel erfgoed (de monumentale loodsen) en een herontwikkeling met woningbouw.

IJsseldijk 337-365

  • IJsseldijk 337-365 blijft (vooralsnog) bedrijventerrein. Geluidshinder en milieuwetgeving vragen de nodige aandacht. De naleving van de milieuwetgeving is een verantwoordelijkheid van de provincie en de gemeente.