direct naar inhoud van 4.13 Cultuurhistorie
Plan: Rijnsburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpRBGrijnsburg-va01

4.13 Cultuurhistorie

Inleiding

Tientallen eeuwen van ontginnen, bouwen, wonen en werken hebben Zuid-Holland gemaakt tot een cultuurlandschap bij uitstek. Kerken, boerderijlinten, bollenschuren, dorpsgezichten maar ook dijken, verkavelingspatronen en archeologische vindplaatsen getuigen hiervan. Deze cultuurhistorische waarden zijn van grote betekenis voor onze leefomgeving. Daarom willen Rijk, provincie maar ook de gemeente Katwijk deze cultuurhistorie behouden of inpassen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Het rijk doet dat door de Modernisering van de Monumentenwet, waarbij het eerste speerpunt is: 'cultuurhistorische belangen meewegen in de ruimtelijke ordening'. Ook de provincie wil cultuurhistorie betrekken bij ruimtelijke ontwikkelingen en heeft daarom het erfgoed van Zuid-Holland in kaart gebracht, middels de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS). Deze cultuurhistorische kaart kent drie verschillende thema's: historische stedenbouw, historisch landschap en archeologie. De gemeente Katwijk tenslotte stelt in de Beleidsnota Monumentenzorg uit 2006 dat er een beleid moet worden opgesteld dat 'voorwaarden schept om de gemeentelijke cultuurhistorische identiteit sterker richtinggevend te laten zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen'.
Hieronder wordt aan de hand van de historische bouwkunde en het historisch landschap voor het plangebied verkend welke waarden er aanwezig zijn en welke mogelijkheden er vanuit deze onderwerpen zijn.

Historische bouwkunde

In het plangebied staan veel karakteristieke gebouwen met een redelijk hoge architectuurhistorische waarde. Zo zijn er drie rijksmonumenten:

  • 1. Kerkstraat tegenover 19; N.H. Kerk; monumentennummer 33009; kadastraal B 4379/B 4380;
  • 2. Kerkstraat tegenover 19; Toren van de N.H. Kerk; monumentennummer. 33010; Kadastraal B 1054;
  • 3. Spinozalaan 2; Spinozahuis; monumentennummer 33013; kadastraal B 3710 (zie afbeelding).

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpRBGrijnsburg-va01_0009.jpg"

Het Spinozahuis (woonhuis Benedictus de Spinoza van 1661-1663)

Daarnaast staan er 3 gemeentelijke monumenten, namelijk Koestraat 12, 12bij en 14.

Tot de vele karakteristieke gebouwen van Rijnsburg behoren de bollenschuren met bijpassende woningen aan de Oegstgeesterweg en aan de Sandtlaan. Typisch Rijnsburgs zijn de rijtjes van kwekerswoningen, met daarachter schuren, zoals aan de Baron van Wassenaerstraat.

Voor monumenten binnen de gemeente Katwijk geldt een conserverend beleid. Daarnaast zijn deze elementen van belang vanuit toeristisch oogpunt.

Historisch landschap

De loop van de Vliet is nog een beeldbepalend landschappelijk onderdeel van de kern van Rijnsburg. Er zijn gedachten om het gedempte deel van de Vliet bij de Rapenburg weer open te maken. In dit bestemmingsplan is het mogelijk door toepassing van een wijzigingsbevoegdheid het water weer terug te brengen.