Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Hillegom, 't Zand
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0534.BptZand-VA01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte' (2010)
Op 2 juli 2010 hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte' vastgesteld. Deze nieuwe integrale Structuurvisie voor de ruimtelijke ordening komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte van de provincie Zuid-Holland. In de visie weerlegt de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. Het doel van de visie is om duidelijk te hebben hoe de ruimtelijke ontwikkeling er tot 2040 uit komt te zien. 
 
De kern van de Structuurvisie is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil de provincie bereiken door het realiseren van een samenhangend stedelijk netwerk en groenstructuur. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten. De provincie werkt hiervoor samen met gemeenten en andere partijen. De provincie stuurt op kwaliteit en functies. Deze aanpak sluit aan bij de nieuwe stijl van besturen: ‘Lokaal wat kan, provinciaal wat moet’. De provincie geeft het lokale bestuur ruimte bij de ruimtelijke inrichting en stelt daarvoor kaders.
 
Bij de uitwerking van de visie op de ruimtelijke ontwikkeling staan twee langetermijndoelen centraal: versterking van de internationale concurrentiepositie van de Randstad en duurzaamheid, gepaard met klimaatbestendigheid.
 
Naast het bieden van ruimte aan en het ordenen van functies richt de visie zich nadrukkelijk ook op de ruimtelijke kwaliteiten. Dit komt tot uitdrukking in de provinciale belangen. Deze hebben zowel betrekking op functionele als kwalitatieve aspecten. Deze aspecten worden in beeld gebracht op een functiekaart en een kwaliteitskaart. De functiekaart geeft de gewenste ruimtelijke functies weer die in de structuurvisie zijn geordend, begrensd en vastgelegd als ruimtelijk beleid tot 2020. Op de kwaliteitskaart staan daarnaast zowel de bestaande als gewenste kwaliteiten benoemd op een globale, regionale schaal. De afbeeldingen 6 en 7 tonen uitsneden van de twee kaarten.
 
Afbeelding 6: uitsnede functiekaart structuurvisie (na 1e herziening)
 
Afbeelding 7: uitsnede kwaliteitskaart structuurvisie
 
Conclusie
De gronden van het plangebied zijn na de 1e Herziening Provinciale Structuurvisie en Verordening Ruimte (vaststelling 23 februari 2011) op de functiekaart aangewezen als 'stads- en dorpsgebied'. Een stads- en dorpsgebied is een aaneengesloten bebouwd gebied, waarin de functies wonen, werken en voorzieningen gemengd en gescheiden voorkomen.
Het plangebied is daarnaast op de kwaliteitskaart aangewezen als 'stedelijk netwerk'. Een Stedelijk netwerk is een stads- en dorpsgebed bestaande uit samenhangende stedelijke agglomeraties en kernen die gekoppeld zijn aan het Zuidvleugelnet.  
Door de herziening van de structuurvisie past de ontwikkeling van de locatie 't Zand binnen het beleid zoals gesteld in de structuurvisie. Woningbouw past namelijk goed binnen de functie 'stads- en dorpsgebied' en de kwaliteit 'stedelijk netwerk'. Vanuit de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte' bestaat er derhalve geen bezwaar tegen de ontwikkeling van de locatie 't Zand.
    
3.2.2 Regioprofielen Cultuurhistorie Zuid-Holland (2010)
De visie Regioprofielen Cultuurhistorie Zuid-Holland is op 13 april 2010 vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. De wijze waarop omgegaan dient te worden met de regioprofielen is vastgelegd in de provinciale structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte'. De Regioprofielen Cultuurhistorie vormen samen met de provinciale structuurvisie het kader waarbinnen de provincie stuurt op cultuurhistorie en ruimtelijke ordening. In de visie heeft de provincie zestien Regioprofielen opgesteld, met als doel het behouden of inpassen van cultuurhistorie bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. De aangewezen profielen dienen als een handreiking en sturingskader voor gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders en adviesbureaus om het aspect cultuurhistorie op te nemen in ruimtelijke plannen.
 
Eén van de zestien topgebieden is de Bollenstreek. Het plangebied is binnen dit gebied gelegen. De algemene richtlijn voor de Bollenstreek is continuïteit van karakter. Voor dit gebied betekent deze richtlijn:
  • behouden en versterken van samenhang tussen alle onderdelen binnen deze ruimtelijke eenheid: brede waterlopen, rechthoekige kavels, hoge wegen, hakhout en weilanden op de strandvlakten, nederzettingspatroon op de strandwallen;
  • herkenbaar houden van het rechthoekige verkavelingspatroon van het zanderijenlandschap;
  • bij nieuwe ontwikkelingen de bestaande ruimtelijke eenheden – die samenhangen met de poldergrenzen (bijvoorbeeld Lageveense- en Hogeveense Polder, Zilkerpolder, Zanderijpolder) als leidraad nemen.
Conclusie
De gronden van het plangebied zijn gelegen in het topgebied de Bollenstreek. In het stedenbouwkundig plan voor de locatie is aangesloten bij de bestaande woonomgeving en is gebruik gemaakt van bestaande ruimtelijke elementen als water en groen. Door de aansluiting bij het bestaand gebied is het plan in overeenstemming met de richtlijn continuïteit van karakter uit de Regioprofielen Cultuurhistorie. Vanuit de Regioprofielen Cultuurhistorie bestaat er derhalve geen bezwaar tegen de ontwikkeling van de locatie ’t Zand.    
3.2.3 Verordening Ruimte (2010)
Op 2 juli 2010 hebben Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland de Verordening Ruimte vastgesteld. De Verordening Ruimte draagt bij aan het realiseren van de provinciaal ruimtelijke belangen en doelen zoals die benoemd zijn in de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte'. De Verordening Ruimte bevat tevens regels die van belang zijn voor de gemeente bij het opstellen van hun bestemmingsplannen. De verordening omvat in aanvulling op de structuurvisie toetsbare criteria van provinciaal belang waaraan planvorming moet voldoen. In de Verordening Ruimte zijn regels opgenomen over bebouwingscontouren, agrarische bedrijven, kantoren, bedrijventerreinen, detailhandel, waterkeringen, milieuzonering, lucht- en helihavens, molen- en landgoedbiotopen.
 
Conclusie
Onderhavig plangebied is gelegen binnen de bebouwingscontouren zoals aangegeven in de Verordening Ruimte. Voor het ontwikkelen van woningbouw binnen de bebouwingscontouren worden in de verordening geen regels gegeven. De Verordening Ruimte vormt derhalve geen belemmering voor de ontwikkeling van de locatie 't Zand.