De locatie ligt aan de rand van de gemeente Hillegom en kan daarmee tevens de entreefunctie voor de gemeente Hillegom waarmaken. Om de hoek van het plangebied aan de Parallelweg en Beeklaan (N442) te accentueren is een stedenbouwkundig en architectonisch accent gerealiseerd, in de vorm van gestapelde woningen, die deze entreefunctie benadrukt. Bovendien wordt hiermee een belangrijk deel van de aanwezige geluidhinder voor het achtergebied afgeschermd. De begane grond van de locatie ter plaatse wordt benut ten behoeve van parkeren. De hoofdentree van de locatie sluit aan op de bestaande rotonde. Daarnaast dient er een nevenontsluiting gerealiseerd te worden aan de spoorzijde van de locatie op de Parallelweg. Dit in verband met calamiteiten.
Voor het toekomstige woongebied wordt een sfeer van dorps wonen zoveel mogelijk nagestreefd welke goed aansluit bij de bestaande omgeving. Daarbij kan ruimtelijk onderscheid worden gemaakt tussen het noordelijk deel van de locatie, dat meer aansluit bij de bestaande woonomgeving, en het zuidelijk deel dat zich overwegend aan de Beeklaan presenteert. Naast het gebruik maken van bestaande ruimtelijke elementen als water en groen is woningtypologisch en architectonisch aangesloten bij de bestaande woonomgeving. De eigentijdse invulling met een mix van grondgebonden en gestapelde woningen in een overwegend dorpse setting, opgebouwd met een traditionelere architectuur al dan niet met kap, past daar goed bij. Qua bouwhoogte wordt uitgegaan van maximaal twee bouwlagen met een kap voor de grondgebonden woningen en maximaal vier woonlagen boven de kruin van de aanliggende weg voor het stedenbouwkundig accent in de vorm van gestapelde woningen, waarbij de begane grond laag benut wordt voor parkeren en bergingen. Dit betekent dat er sprake is van maximaal 5 bouwlagen voor het stedenbouwkundig accent. De noordrand van de locatie bestaat uit zeer grote tuinen van bestaande woonbebouwing met een overwegend groene uitstraling. Met de invulling van de locatie wordt hierop ingespeeld. In het plan is voldoende ruimte voor groen en spelen. Centraal in het plan, als zijnde “de entree”, is een grote groene ruimte voorgesteld waar eveneens een plek voor spelen is.
De bestaande watergang langs de Beeklaan is verbreed ten behoeve van de waterkwaliteit in het plangebied. Extra waterberging is niet nodig omdat in het terrein in de oorspronkelijke situatie nagenoeg volledig verhard is en er dus een afname van verhard oppervlak in het gebied is. De verbreding van de watergang en het toepassen van natuurvriendelijke oevers zorgt voor een landschappelijke overgang naar het woongebied. De watergang langs de Beeklaan heeft een natuurvriendelijke oever, wat inhoudt dat er een geleidelijke overgang is van nat naar droog. De natuurvriendelijke oever heeft een flauw talud waarbij een begroeiing duidelijk waarneembaar is.
De noordelijke grens van het plangebied wordt gevormd door een watergang evenwijdig aan de Spoorlaan en Parallelweg. Deze watergang vormt de erfgrens tussen bestaande en nieuwe kavels. De watergang evenwijdig aan de Parallelweg wordt verbreed tot 4 meter met een achterpad en beschoeiing met plasberm als natuurvriendelijke oever. De watergang evenwijdig aan de Spoorlaan wordt niet verbreed, maar alleen verdiept ten behoeve van een betere waterhuishouding. Wel vindt een verbetering van de kades plaats.
In ’t Zand wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd. De afwatering vindt plaats op de bestaande watergangen in het gebied. Duikers verbinden deze watergangen met het primaire waterstelsel; de Hillegommerbeek en de watergang langs het spoor.
Het dorpse karakter van het plan komt mede tot uitdrukking door de groene inrichting van de openbare ruimte. Direct bij de entree, aan de hoofdas ligt een groen plein. Dit grasveld met bomen en een speelvoorziening is de centrale groene ruimte van de buurt. Woningen zijn op deze groene ruimte georiënteerd waardoor het centrale karakter versterkt worden.
Alle straten hebben bomen in het profiel. In combinatie met de hagen als erfscheiding zorgt dit voor een dorpse sfeer. Ook de parkeerkoffers in het noordelijke deel en de parkeerplaatsen bij het appartementengebouw zijn voorzien van bomen. De parkeerlaag onder de appartementen wordt langs de Beeklaan en Parallelweg aangevuld met groen zodat er een landschappelijke overgang ter plaatse van het hoogteverschil ontstaat.
Het plan kent een diversiteit aan woningtypen; variërend van vrijstaande, twee-onder-een kap-, geschakelde, rijen-, patiowoningen en appartementen. Totaal is in het plan ruimte voor 130 tot 150 woningen. In het plan zal 70% van de woningen in de vrije sector worden gerealiseerd en 30% van de woningen in de sociale sector. Deze laatste woningen bevinden zich in het appartementencomplex. Door de verschillende woningtypen krijgt het gebied een gemengd karakter. Alle grondgebonden woningen bestaan uit twee lagen met kap. Het appartementengebouw bestaat uit meerdere volumes variërend van twee tot vier woonlagen met daaronder op de begane grond een parkeerlaag.