direct naar inhoud van 4.7 Waterhuishouding
Plan: Nieuwenhoorn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0530.BPNieuwenhoorn2012-vg01

4.7 Waterhuishouding

Huidige waterhuishouding

Oppervlaktewatersysteem

Het watersysteem in het plangebied wordt door middel van stuwen in een aantal peilgebieden gehandhaafd. Het streefpeil Nieuwenhoorn-West (Ravense Hout en polders) bedraagt -2,4 m NAP. In de bebouwde kom in polder Nieuwenhoorn bedraagt het streefpeil -2,2 m NAP. Wateraanvoer vindt plaats vanuit het noordoosten, langs de Rijksstraatweg. Het systeem watert in zuidelijke richting af.

Waterkwaliteit

Uit monitoring door het waterschap is bekend dat het water plaatselijk zeer voedselrijk en chloriderijk is. Op plaatsen met stilstaand water kan dit leiden tot stankoverlast bij bewoners.

Grondwater

De gemeente heeft in 2011 een verkennend grondwateronderzoek voor de gehele gemeente laten uitvoeren ('Systeemanalyse grondwater en grondwatermeetnet Hellevoetsluis', april 2011). Het onderzoek bestond uit een analyse van bekende gegevens over de ondergrond en een bevolkingsenquête naar de ervaringen met (grond)wateroverlast.

De bebouwde kom ten oosten van de Dorpsweg, de sportvelden en de begraafplaats hebben een relatief grote drooglegging. In de buurt van de Theo Kwantenstraat, het agrarisch gebied en rond de Korteweg is de drooglegging kleiner. Het Ravens Hout heeft een uitzonderlijk kleine drooglegging als gevolg van de lage ligging van het maaiveld.

Uit het verkennend onderzoek komt naar voren dat de oudere bebouwing langs de Korteweg (van voor 1950) potentieel gevoelig is voor daling van de grondwaterstand. Het vermoeden is dat de draagkracht van de ondergrond (mede) wordt bepaald door een hoge grondwaterstand. Een eventuele daling van de grondwaterspiegel kan bij gebouwen die gebouwd zijn op staal, leiden tot ongelijke zetting.

Uit de enquête blijkt dat er enkele klachten zijn met betrekking tot natte krupruimtes en kelders, het merendeel van de klachten komt uit de buurt rond de Theo kwantenstraat.

Afvalwaterketen

Nieuwenhoorn is rioleringstechnisch opgedeeld in drie bemalingsgebieden en het buitengebied. Het stedelijk gebied kent voor het overgrote gedeelte een gemengd stelsel. Uitzondering hierop is de omgeving van de Jan Capteinstraat en de Westhilstraat, waar zich een gescheiden stelsel bevindt.

Aandachtspunten en knelpunten

De doorspoeling van het watersysteem in Nieuwenhoorn is een knelpunt; dit komt enerzijds door een matige wateraanvoer en anderzijds door de aanwezigheid van doodlopende sloten. Als gevolg hiervan staat het water op enkele plaatsen stil waardoor omwoners last hebben van stinkend slootwater. In het Maatregelenplan Water, de programmatische uitwerking van het Waterplan Hellevoetsluis, zijn maatregelen opgenomen om dit probleem op te lossen. In 2010 is de belangrijkste probleemlocatie, de sloot tussen het Achterdorp en de Theo Kwantenstraat, aangepakt. Middels een persleiding wordt een doodlopende sloot permanent doorgespoeld waardoor de waterkwaliteit verbetert en de stank verdwijnt.

Ten aanzien van grondwater is er een aandachtspunt voor de oudere bebouwing aan de Korteweg (van voor 1950). Zie eerder onder kopje 'grondwater'.

Beheer en onderhoud

Het waterschap Hollandse Delta is beheerder van het oppervlaktewater en van de afvalwaterzuivering. De gemeente is belast met het reguliere onderhoud van het water (schonen, maaien, onderhoud beschoeiing) en is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de riolering.

Invloed van het bestemmingsplan op de waterhuishouding

Het bestemmingsplan voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen die niet eerder onderbouwd zijn en heeft dan ook geen invloed op het watersysteem, de waterveiligheid en de waterkwaliteit binnen het plangebied.

Wateropgaven en -ambities

De gemeentelijke waterambities, zoals verwoord in de Watervisie 2030, voor Nieuwenhoorn zijn:

  • het realiseren van een doorgaande verbinding voor de doorstroming van het oppervlaktewater. In dit kader zijn reeds maatregelen uitgevoerd (zie onder kopje 'aandachtspunten en knelpunten').
  • het Ravense Hout is aangeduid als gebied voor gebiedseigen waterberging in kader van mogelijkheid natuurontwikkeling met recreatie.

Watertoetsprocedure

In het kader van het wettelijk vooroverleg (Bro artikel 3.1.1 lid 1) is de waterbeheerder om een formele reactie op het voorontwerp gevraagd. De wateradviezen die hieruit volgen zijn meegenomen in het ontwerpbestemmingsplan.