Plan: | Nieuwenhoorn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0530.BPNieuwenhoorn2012-vg01 |
Noordelijke Randweg
Onderdeel van het eerdere bestemmingsplan “Nieuwenhoorn” was de Noordelijke Randweg. De Noordelijke Randweg diende op korte termijn gerealiseerd te worden. Om de planologische procedure snel te kunnen afronden, is ervoor gekozen om een postzegelbestemmingsplan op te stellen om de Noordelijke Randweg versneld te kunnen realiseren. Op 22 april 2010 heeft de raad dit bestemmingsplan vastgesteld. Tegen het vastgestelde bestemmingsplan “Noordelijke Randweg” is beroep ingesteld bij de Raad van State. Op 16 mei 2012 heeft de Raad van State de ingediende beroepen ongegrond verklaard waarmee het bestemming Noordelijke Randweg onherroepelijk is geworden.
Mogelijke ontwikkelingslocaties voor woningbouw
Op de percelen aan de Rijksstraatweg 247 en 275 zijn twee potentiële locaties aanwezig waar in de toekomst eventueel woningbouw zou kunnen plaatsvinden. De betreffende percelen zijn gelegen binnen de rode bebouwingscontour uit de Verordening Ruimte van de provincie. Momenteel zijn er geen concrete woningbouwplannen voor deze twee locaties. Voor de locatie aan de Rijksstraatweg 275 is inmiddels al een planologische procedure doorlopen die woningbouw mogelijk maakt. Op de verbeelding heeft dit perceel daarom de bestemming Wonen - 2 gekregen.
Woningbouwplannen rond de Dorpsweg (perceel 595)
In het kader van het voorontwerpbestemmingsplan Nieuwenhoorn was de bestemming “Wonen - Uit te werken” opgenomen op een tweetal percelen. De beide percelen waarop de bestemming 'Wonen - Uit te werken' is gelegd in het voorontwerpbestemmingsplan, zijn gelegen buiten de 'rode bebouwingscontour' van de Verordening Ruimte van de provincie Zuid-Holland. Woningbouw is niet eerder mogelijk dan nadat door de provincie een ontheffing van de verordening is verleend.
In het ontwerpbestemmingsplan Nieuwenhoorn is de bestemming Wonen - Uit te werken geschrapt. De reden om de uit te werken woonbestemming te schrappen, is gelegen in het feit dat het aanvragen van de ontheffing van de verordening en de andere onderzoeken die uitgevoerd moeten worden, zoveel tijd vergen dat een en ander tot een vertraging van de vaststelling van bestemmingsplan zal leiden.
Teneinde de woningbouw alsnog mogelijk te maken zal een aparte ruimtelijke procedure worden gevolgd. De initiatiefnemer voor de woningbouw zal ook in het kader van een dergelijke procedure een ontheffing van de Verordening Ruimte moeten aanvragen.
Transportbedrijf Van Orselen aan de Rijksstraatweg 301
In het voorontwerpbestemmingsplan is op het perceel van het gelijknamige transportbedrijf aan de Rijksstraatweg 301 de verharding op het perceel met de kadastrale aanduiding 234 opgenomen. Gebleken is dat de betreffende verharding gedeeltelijk ten onrechte positief is bestemd. In 2008 is er door de gemeente een vrijstelling verleend om de verharding te realiseren. Tegen de verleende vrijstelling is destijds beroep ingesteld door een van de belanghebbenden. De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard en derhalve had de verleende vrijstelling niet verleend mogen worden. Daardoor mag er ook geen positieve bestemming worden opgenomen. De rechtbank was van mening dat de afstand tussen het bedrijfsterrein en de woning van de belanghebbenden te kort was, waarmee ernstig betwijfeld moet worden of aan de geldende geluidsnormen kan worden voldaan.
Tegen het gegrond verklaarde beroep is door de transportonderneming hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. De Raad van State heeft het hoger beroep gegrond verklaard en stelt dat niet is uitgesloten dat na het treffen van maatregelen in de overdrachtsfeer (geluid) alsnog aan de geluidsnormen kan worden voldaan. Door de transportondernemer is een nieuw actueel geluidsonderzoek uitgevoerd. Het geluidsonderzoek moet uitwijzen of met het treffen van maatregelen in de overdrachtsfeer, de geluidsbelasting dusdanig kan worden gereduceerd dat de verharding alsnog voor de bedrijfsdoeleinden kan worden gebruikt.
Voor het gedeelte van het perceel 234 dat buiten het bestemmingsplan wordt gelaten zal dan een afzonderlijke planologische procedure doorlopen moeten worden om de verharding alsnog te kunnen gebruiken voor de bedrijfsdoeleinden. Een en ander op voorwaarde dat door het treffen van maatregelen in de overdrachtsfeer, de geluidsbelasting binnen de normen blijft.
Uitbreiding begraafplaats aan de Stoofweg
Aan de westkant van de huidige begraafplaats heeft de gemeente grond in eigendom die bij een noodzakelijke capaciteitsuitbreiding die, vooralsnog niet is voorzien voor de komende planperiode, voor eventuele extra begraafcapaciteit kan worden benut.