Plan: | De Vesting |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0530.BPDeVesting2011-VG01 |
Provinciale Structuurvisie: 'Visie op Zuid-Holland'
In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De Structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Daarnaast zijn duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid belangrijke pijlers.
De functiekaart geeft de gewenste ruimtelijke functies weer die in de structuurvisie zijn geordend, begrensd en vastgelegd als ruimtelijk beleid tot 2020. Op de functiekaart van Visie op Zuid-Holland is het plangebied aangeduid als 'stads- en dorpsgebied' en 'stedelijk groen'. Tevens is de primaire waterkering aangegeven.
Naast het sturen op functies, 'wat en waar', wil de provincie ook sturen op kwaliteit, 'waar en welke'. Op de kwaliteitskaart zijn zowel de bestaande als de gewenste kwaliteiten benoemd op een globale, regionale schaal. Op de kwaliteitskaart van Visie op Zuid-Holland is het plangebied aangeduid als 'historische kern', 'stedelijk groen' en 'water'.
Beide kaarten duiden de bestaande situatie en hiermee is het plangebied Vesting ook in de toekomst passend in de provinciale visie.
Tot 2020 staan voor het stedelijk netwerk de volgende provinciale belangen centraal:
Figuur 3.2. Uitsnede Functiekaart (bron: Visie op Zuid-Holland)
Figuur 3.3. Uitsnede Kwaliteitskaart (bron: Visie op Zuid-Holland)
Provinciale Verordening Ruimte
In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. Om het provinciaal ruimtelijk beleid uit te voeren heeft de provincie verschillende instrumenten, waarvan een verordening er één is. De Verordening Ruimte stelt regels aan gemeentelijke bestemmingsplannen. De verordening, gebaseerd op artikel 4.1 van de Wet ruimtelijke ordening, stelt regels betreffende de inhoud van en de toelichting op bestemmingsplannen over onderwerpen in zowel het landelijke als het stedelijke gebied van Zuid-Holland. De verordening heeft slechts betrekking op een beperkt aantal onderwerpen. Bij het opstellen van het bestemmingsplan dient daarom ook rekening te worden gehouden met ander provinciaal beleid. Het gaat daarbij vooral om het integrale ruimtelijke beleid dat is opgenomen in de provinciale structuurvisie en het bijbehorende uitvoeringsplan.
Daarnaast is het ontwerp Besluit algemene regels ruimtelijke ordening ('AMvB Ruimte') van het Rijk van belang. Hierin zijn regels opgenomen waaraan provinciale verordeningen moeten voldoen. Enkele onderwerpen in de verordening van de provincie Zuid-Holland vloeien rechtstreeks voort uit de AMvB Ruimte, zoals regels over de Ecologische Hoofdstructuur en de Nationale Landschappen. Met de Provinciale Verordening kunnen zaken geregeld worden die generiek van aard zijn (relevant voor alle gemeenten of een bepaalde groep gemeenten) en in eerste instantie vooral een werend of beperkend karakter hebben.
Op kaart 1 van de Provinciale Verordening is het plangebied van het bestemmingsplan Vesting aan te merken als gebied dat gelegen is binnen de opgenomen bebouwingscontour.
Verder is op kaart 8 zichtbaar dat er primaire en regionale waterkeringen in het gebied zijn opgenomen. Deze waterkeringen zijn verwerkt in de verbeelding van het bestemmingsplan Ten slotte is op kaart 11 de Molenbiotoop van Molen De Hoop opgenomen. De molen en een groot gedeelte van de molenbiotoop zijn gelegen in het onderhavige plangebied.
Woonvisie Zuid-Holland 2005-2014
In januari 2005 stelden Provinciale Staten van Zuid-Holland de Woonvisie Zuid-Holland 2005-2014 vast. In deze visie geeft de provincie aan hoeveel woningen er in deze periode in Zuid-Holland gebouwd moeten worden en welke kwalitatieve accenten daarbij worden gelegd. Het provinciale beleid is erop gericht dat alle bevolkingsgroepen kunnen beschikken over passende woningen. In de woonvisie is daarom zorgvuldig gekeken naar de behoefte aan sociale woningbouw, aan woningen voor midden- en hogere inkomens en aan woningen voor ouderen en jongeren. Binnen de woonvisie wordt de verstedelijkingsstrategie, zoals die zich in de Zuidvleugeldiscussies heeft gemanifesteerd, gehanteerd, te weten: eerst bouwen in de centra van steden en dorpen en de bebouwde kom nabij bestaande of nieuw te ontwikkelen stations en haltes van openbaar vervoer. Het is de ambitie 50% van de nieuwe behoefte aan woningen door middel van verdichting of inbreiding te realiseren. De overige behoefte dient op nieuwe uitleggebieden (bijvoorbeeld Zuidplaspolder) te worden gerealiseerd. Het streven is om circa 30% sociale woningbouw over de gehele woningproductie te realiseren, om de bestaande omvang van de sociale voorraad te waarborgen zolang de sociale woningmarkt op slot zit. Om de categorie woningzoekenden met lagere inkomens te kunnen bedienen zal ook het doorstromingsbeleid versterkt moeten worden; de belangrijkste prioriteit binnen de woonvisie is het bouwen voor senioren en starters op de woningmarkt. De versterkte aandacht voor senioren kan woningen voor starters en doorstromers vrijmaken; stedelijke woonmilieus dienen meer gedifferentieerd te worden. Bij sloop van sociale woningvoorraad kan in de buurt meer gebouwd worden voor midden- en hogere inkomensgroepen.
Het bestemmingsplan De Vesting is grotendeels conserverend van aard en er worden ten aanzien van de Woonvisie Zuid-Holland 2005-2014 geen knelpunten verwacht.
Woonvisie Zuid-Holland 2011-2020 (in voorbereiding)
De woonvisie 2011-2020 is in voorbereiding. De provincie gaat uit van krimp in de landelijke gebieden en wil afspraken maken om tot een vermindering van het aantal geplande nieuwbouwwoningen te komen. Ook gaat de provincie in overleg met gemeenten in het stedelijk gebied om slechte woningen in een hoger tempo te vernieuwen en te verbeteren. Voor heel Zuid-Holland wil de provincie komen tot de bouw van meer woningen voor alleenstaanden en eenouderhuishoudens, aangezien 90% van de groei uit dit type woningen bestaat.
Uitgangspunt voor de provincie blijft dat nieuwbouw overwegend in de stedelijke gebieden zal plaatsvinden. Het bestemmingsplan De Vesting is grotendeels conserverend van aard en er worden ten aanzien van de Woonvisie Zuid-Holland 2011-2020 geen knelpunten verwacht.
Structuurvisie Detailhandel PZH 2007
De Structuurvisie Detailhandel Zuid-Holland 2007, vastgesteld in september 2007, legt de gewenste ruimtelijke verzorgingsstructuur tot en met 2010 vast. De visie kent een grotere verantwoordelijkheid toe aan gemeenten voor lokale detailhandelsplannen tot 2.000 m2 in winkelcentra en heeft als doel de dynamiek in de detailhandel te bevorderen en de bestaande structuur te versterken. De structuurvisie legt de locaties vast voor 'gewone' regionale detailhandel en voor perifere detailhandel.
In de structuurvisie worden binnen Hellevoetsluis alleen het centrum (de Struytse Hoeck) en het bedrijventerrein Kickersbloem genoemd. Andere locaties worden niet genoemd omdat deze niet of nauwelijks bovenlokaal functioneren of weinig bestedingen uit de eigen gemeente trekken. De detailhandel in de vesting wordt derhalve niet vermeld in deze visie. Vanuit het beleid zijn er dan ook geen belemmeringen voor de detailhandel in De Vesting.
Provinciaal Waterplan Zuid-Holland 2010-2015
Het Provinciaal Waterplan Zuid-Holland 2010-2015 (Provincie Zuid-Holland, 2009) beschrijft de hoofdlijnen van het provinciaal waterbeleid inclusief het grondwaterbeleid. Het vervangt het Beleidsplan Groen, Water en Milieu en het Grondwaterplan 2007-2013. De provincie heeft in dit plan het beleid uit het Nationaal Waterplan en het huidige Europese beleid vertaalt naar provinciale kaders en doelstellingen voor de periode 2010-2015. In het provinciale waterplan gaat het vooral om de wat vraag, in de waterbeheerplannen van de waterschappen gaat het vooral om de hoe vraag. Op basis van de Waterwet en de Wet ruimtelijke ordening heeft het Provinciaal Waterplan de status van structuurvisie.
Een ruimtelijke wateropgave wordt van provinciaal belang beschouwd als die wateropgave een basisvoorwaarde is voor het behalen van een (provinciale) ruimtelijke ambitie/hoofdopgave. In dit kader is sprake van twee typen ruimtelijke wateropgaven: Type 1) wateropgaven die betrekking hebben op concrete gebieden/zones waarbij de provinciale structuurvisie zorgt voor (planologische) bescherming van deze gebieden/zones - denk bijvoorbeeld aan reserveringen voor waterberging en vrijwaringzones voor toekomstige dijkversterkingen,
Type 2) wateropgaven die zich vertalen naar uitgangspunten, basisvoorwaarden of de locatiekeuze van ruimtelijke ontwikkelingen – zo moet bijvoorbeeld de potentiële overstromingsdiepte in ogenschouw worden genomen bij locatiekeuzes voor economisch waardevolle functies.
Het provinciale waterplan heeft geen consequenties voor het bestemmingsplan Vesting; er zijn geen wateropgaven benoemd die betrekking hebben op concrete gebieden of zones binnen het bestemmingsplangebied.
Waterbeheerplan waterschap Hollandse Delta
Het Waterbeheerplan is het beleidskader voor de regionale waterbeheertaak in de periode 2009-2015. Het is de opvolger van de integrale waterbeheerplannen die opgesteld zijn door de rechtsvoorgangers van Hollandse Delta. In het waterbeheerplan worden de functies van het water, de doelstellingen per functie en het beleid op een breed scala aan onderwerpen beschreven. Het waterbeheerplan bevat beleidskaders die op hoofdlijnen richting geven aan de uitvoering van maatregelen en werkzaamheden bij het waterschap. Nieuw in dit waterbeheerplan is de verankering van waterlichamen, doelen en maatregelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water.
Beleidsplan Waterkeringen (Waterschap Hollandse Delta, 2006)
Het Beleidsplan Waterkeringen van waterschap Hollandse Delta is het beleidskader voor de waterkeringbeheertaak in de periode 2006-2011. In het Beleidsplan Waterkeringen worden de functies van de waterkeringen, de doelstellingen per functie en het beleid op een breed scala aan onderwerpen beschreven. Het Beleidsplan Waterkeringen bevat beleidskaders die op hoofdlijnen richting geven aan het functioneel beheer van de waterkeringen, aan het waarborgen van de waterkerende functie en aan de uitvoering van onderhouds- en verbeteringsmaatregelen.