direct naar inhoud van Samenvatting
Plan: Wateringse Veld Noord, 2e herziening (Lof)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0331BWV2hLOF-50VA

Samenvatting

Waarom is dit voorstel nodig?

In het Uitvoeringskader Erasmusveld (2008) is ten zuiden van de Erasmusweg ter plaatse van het voormalige volkstuinencomplex Nieuw Vlietlust en het westelijk deel van het achtererf van een voormalige boerderij woningbouw in het groen voorzien. Ten oosten van het woongebied voorziet het Uitvoeringskader in de aanleg van een ecologische verbindingszone - het ecolint – die via de Noordweg tot aan de Tomatenlaan loopt.

Het ecolint kent nu haar definitieve route: ze loopt vanaf de Erasmusweg ten noordoosten van de woningbouwlocatie in dit plan en buigt naar het oosten af richting het volkstuinencomplex Zonnegaarde. Ze kruist de Laan van Wateringse Veld,loopt ten zuiden van het volkstuinencomplex Nooit Gedacht, onderlangs de woningen aan de Carry van Bruggenhof, rondom het sportcomplex van de hockeyclub van Wateringse Veld en buigt dan naar het zuiden af. Ze kruist de Noordweg ter hoogte van haar aansluiting op het Laantje van Kempen en loopt ten westen van dat Laantje tot aan de Kennemerlandsingel.

De woningbouw betreft tussen de 125 en 150 woningen. Het ecolint wordt zo'n 2 kilometer lang.

De locatie voor de woningbouw en het eerste deel van het ecolint was een volkstuinencomplex en het achtererf van een voormalig agrarisch bedrijf.

Het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Wateringse Veld Noord' voorziet in een bestemming voor volkstuinen en die maakt de voorgenomen woningbouw en de ecologische verbindingszone niet mogelijk. Deze herziening biedt die mogelijkheid wel.

De rest van het ecolint bestaat uit een waterloop met daarom heen buffergroen of andere functies. Dat tracé kent meerdere bestemmingen en die maken de aanleg van de ecologische verbindingszone niet mogelijk. Deze herziening biedt de mogelijkheid passende bestemmingen aan te wijzen en aan het hele tracé een gebiedsaanduiding 'ecologsche verbindingszone' op te leggen.

Wat verandert er door dit voorstel?

De hele inrichting van het voormalige volkstuinencomplex en het westelijk deel van het achtererf van een voormalig agrarisch bedrijf zal veranderen. Het wordt een groene woonwijk. Er komen gestapelde woningen aan de zuidwestzijde. De rest van de wijk bestaat uit grondgebonden woningen. Het betreft koop- of huurwoningen. Bijna de hele woonwijk zal omgeven zijn door watergangen en voorzien zijn van groengebieden. Er komt één ontsluitingsweg, die afbuigt. Die sluit op de Martinus Nijhoffweg aan, de rest zijn voet- en fietspaden of ventwegen. De ontsluitingsweg kent parkeerterreinen. Als er sprake is van parkeren op eigen terrein, dan speelt zich dat achter de hoofdgebouwen af.

Een voormalige watertoren, die als gemeentemonument herinnert aan het tuinbouwverleden van het plangebied en haar omgeving, wordt in het plangebied verplaatst naar de openbare ruimte in de woonwijk. De archeologische vindplaats op het eind van de ecologische verbindingszone bij het Laantje van Kempen wordt beschermd.

Ten noordoosten de woonwijk komt ten westen van een bestaande watergang een ecologische verbindingszone, het ecolint, met veel groenvoorzieningen, een parallelle watergang en een voet- en fietspad tussen Erasmusweg en Martinus Nijhoffweg.

In het tracé van het ecolint wordt rondom de waterloop het groene buffergebied omgezet in een ecologische verbindingszone. Zo zal het Sophie Edmondpad vervallen en wordt het wateroppervlak groter. Van het volkstuinencomplex Zonnegaarde wordt maar een klein deel in de zone betrokken. Bij het Laantje van Kempen wordt de waterloop naar de Noordweg doorgetrokken en aangesloten op de waterloop ten zuiden van die weg.

Hoe zijn de omwonenden bij het plan betrokken?

Voor de besluitvorming van het Masterplan Erasmusveld - Leywegzone is een procedure gevolgd, die tot een raadsbesluit in 2008 heeft geleid. Eerst werd een Nota van Uitgangspunten besproken, daarna het Masterplan. Betrokkenen werden daarbij in de gelegenheid gesteld hun aan- en opmerkingen naar voren te brengen in de raadscommissie- en in de raadsvergadering.

Daarnaast heeft de ontwikkelaar diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd, waar omwonenden hun aan- en opmerkingen op het plan konden maken en vragen konden stellen.

Zo bracht de bewonersavond op 20 november 2018 over de woonwijk naar voren dat omwonenden zich zorgen maakten over de afwikkeling van het extra verkeer dat het plan oplevert voor het te drukke kruispunt tussen de Laan van Wateringse Veld en de Noordweg. Zij wensten om die reden dat de nieuwe wijk uitsluitend op de Erasmusweg wordt aangesloten. Hen is toen mondeling en later in het verslag van die avond schriftelijk toegelicht dat het extra verkeer te gering is om dat kruispunt onevenredig te kunnen belasten (bijlage 13 Verkeerseffecten bij de toelichting). Haar geringe omvang zou bij een vervangende aansluiting op Erasmusweg leidden tot een verminderde doorstroming. De Erasmusweg is juist voor het lange afstandsverkeer bedoelt en dat behoeft een vlotte doorstroming.

Ten behoeve van de bouwprojecten Zevenwoudenweg en Laantje van Kempen zijn inspraakmomenten gehouden waarbij werd aangegeven dat oevers van de wetering tot het ecolint zullen gaan behoren.

Het vooroverleg ten behoeve van dit bestemmingsplan heeft tot contacten met de besturen van de volkstuinencomplexen geleid en tot verdere afstemming. Nu de herinrichting van Wateringse Veld Noord op enkele onderdelen na nagenoeg voltooid is, is het vervolgtracé van deze zone tot aan de Kennemerlandsingel eveneens in het ontwerp van dit bestemmingsplan opgenomen. Bij de publicatie van het ontwerp worden de betrokkenen van dit tracé uitdrukkelijk op de opname van dit tracé gewezen en uitgenodigd om de stukken in te zien.

Tot slot

Het belang van de volkshuisvesting in een sociaal-inclusieve stad, de stadsbrede natuurontwikkeling, de waterhuishouding op dit breukvlak tussen twee watersystemen en van duurzame woningbouw in een groene omgeving, dit alles wordt met dit plan gediend.