direct naar inhoud van Samenvatting
Plan: Bloemenbuurt 2020
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0323ABloemenbrt-50VA

Samenvatting

Waarom is dit nieuwe bestemmingsplan nodig?

De gemeente wil voor de Bloemenbuurt een nieuw bestemmingsplan vaststellen. Het vorige bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 27 november 2008 en is verouderd. Dit nieuwe bestemmingsplan is geen ontwikkelplan dat grote ruimtelijke veranderingen mogelijk maakt, maar een herziening (actualisering conform de Wet ruimtelijke ordening), waardoor weer een actueel planologisch kader voor de wijk ontstaat. Het bestemmingsplan bouwt nadrukkelijk voort op alle sterke kwaliteiten van de Bloemenbuurt.

Het voorliggende bestemmingsplan Bloemenbuurt van de gemeente Den Haag vormt hiermee het nieuwe planologisch-juridisch bindende kader voor het toelaatbaar gebruik van de gronden binnen het plangebied, dit is vastgelegd op de digitale verbeelding (plankaart) behorende bij dit bestemmingsplan en in de regels. Zoals aangegeven betreft het een overwegend conserverend bestemmingsplan, waarbij deels de bestaande rechten uit het bestemmingsplan van 2008 zijn overgenomen, deels de bestaande situatie (op basis van uitgevoerde inventarisaties, luchtfoto's, hoogte kaarten) en een ontwikkeling mogelijk maakt met betrekking tot vergroten van woningen, door het toestaan van dakopbouwen. Dit in tegenstelling tot een deel van het plangebied Bloemenbuurt dat onder de beheersverordening viel en in 2015 is vastgesteld, "Bloemenbuurt-Laan van Meerdervoort". Daarin waren dakopbouwen uitgesloten. In het vorige bestemmingsplan Bloemenbuurt van 2008 was voor een aantal woningen de mogelijkheid om een dakopbouw te realiseren reeds mogelijk gemaakt. Echter de onderzoeken die daaraan ten grondslag lagen bleken niet altijd even nauwkeurig, aangezien de uitbreidingsregeling in die periode nog redelijk nieuw was. Zo bleken voorwaarden waaronder een dakopbouw gerealiseerd mocht worden niet erg 'gebruiksvriendelijk' in de toepassing ervan, en zaten er gebreken in het bezonningsonderzoek. Hierdoor is er op veel woningen ten onrechte geen mogelijkheid voor een dakopbouw opgenomen. Daarom is bij het nieuwe bezonningsonderzoek voor deze actualisatie van het bestemmingsplan ten aanzien van de mogelijkheid voor dakopbouwen voor het hele plangebied Bloemenbuurt onderzoek verricht, inclusief het deel dat in 2015 onder de beheersverordening viel.

Bij de actualisatie van het bestemmingsplan Bloemenbuurt zijn ook de beleidsdocumenten en visies die in de tussenliggende periode bestuurlijk zijn vastgesteld in de actualisatie meegenomen. Het gemeentelijk beschermd stadsgezicht "Sportlaan - Segbroeklaan en omgeving" maakt deel uit van het plangebied. De stedenbouwkundige, architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden van het beschermd stadsgezicht worden in dit bestemmingsplan vastgelegd. Daarnaast is het gehele gebied opnieuw en conserverend digitaal vastgelegd om de bestaande kenmerken en structuren van de wijk te behouden en te beschermen.

Wat verandert er door het nieuwe bestemmingsplan?

Ten opzichte van het vorige bestemmingsplan veranderen er een aantal belangrijke zaken. Voor de helderheid worden deze hieronder puntsgewijs opgesomd:

  • Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om in het plangebied dakopbouwen toe te staan. Dakopbouwen hebben tot doel de woning waar ze bij horen te vergroten. Bij het uitbreiden van een woning geldt met het vaststellen van de Parkeernota per maart 2016 geen parkeertoets meer, omdat bij dergelijke vergrotingen van een woning dit over het algemeen niet leidt tot meer auto's per woning. Tevens sluit het mogelijk maken van dakopbouwen beter aan bij het gemeentelijke woonbeleid, om de stad aantrekkelijk te houden voor gezinnen met kinderen. In dit nieuwe bestemmingsplan wordt de nieuwe regeling voor dakopbouwen opgenomen voor de bestemming "wonen - 1";
  • Op 18 februari 2014 is door Burgemeester en Wethouders de beleidsregel vastgesteld (RIS 270113) die bepaalt dat in een periode van tien jaar na het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het vergroten van een woning door middel van een dakopbouw, zij geen medewerking verlenen aan een aanvraag tot bouwkundig splitsen van de betreffende woning met dakopbouw in meerdere zelfstandige woningen. Op 19 april 2017 is de Woonvisie Den Haag 2017-2030 vastgesteld. In deze visie staat de redeneerlijn voor één stedelijke beleidslijn met betrekking tot bouwkundig splitsen. De regels zijn vastgelegd middels een algemeen verbod in de Algemene Bouwregels. Onder bepaalde criteria kan worden afgeweken van het verbod.
  • In dit nieuwe bestemmingsplan is de aan- en bijgebouwenregeling uit het vorige bestemmingsplan geschrapt. Het vergunningsvrij bouwen (dat voor vrijwel heel Den Haag geldt) maakt aan- en bijgebouwen mogelijk;
  • Ruimtelijke ontwikkelingen die gedurende de planperiode zijn vergund, zijn verwerkt in deze actualisering.

In het bestemmingsplan Bloemenbuurt 2020 wordt voor bepaalde woningen de mogelijkheid geboden om dakopbouwen toe te laten. Daarmee wordt de al in het voorgaande bestemmingsplan ingezette mogelijkheid voortgezet. Wel onder het huidige geldende beleiden, uitkomst bezonningsonderzoek en stedenbouwkundige randvoorwaarden ten aanzien van dakopbouwen. Dakopbouwen zijn op de planverbeelding aangeduid met de bouwaanduiding [sba-dob]. Soms volledig over het dakvlak, soms met een setback aan de voor- of achterkant. Daar waar al een dakopbouw gerealiseerd is, is de feitelijke bouwhoogte met de gerealiseerde dakopbouw aangegeven en is daarbovenop geen nieuwe dakopbouw mogelijk.

Daarnaast is een regeling getroffen hoe kan worden omgegaan met onbenutte en niet gerealiseerde bouwlagen, welke in het voorgaande bestemmingsplan eerder mogelijk zijn gemaakt.

Met onbenutte bouwlagen is er geen sprake van een nieuwe ontwikkeling. Deze locaties zijn niet via een specifieke bouwaanduiding op de planverbeelding (plankaart) opgenomen. Er is voor gekozen om de feitelijke goot- en bouwhoogten vast te leggen op de digitale planverbeelding in plaats van hoeveelheid bouwlagen. De onbenutte bouwlagen zijn geïnventariseerd en opgenomen op een kaart in bijlage 9. Met een binnenplanse afwijking en een verwijzing naar de kaart in bijlage 9 voor de onbenutte bouwlagen is voor de bestemmingen in artikel 14 en 15 de mogelijkheid opgenomen om alsnog medewerking te verlenen aan het toestaan van deze onbenutte bouwlagen. Het eventueel alsnog benutten hiervan behoort via een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid tot de mogelijkheden. Bij een volgende actualisering van het plan zullen vervolgens, indien in de tussenliggende periode er hiervoor geen aanvraag om omgevingsvergunning wordt ingediend, deze onbenutte bouwlagen in zijn geheel worden geschrapt. Voor een uitgebreide beschrijving wordt verwezen naar bijlage 9.

In het bestemmingsplan uit 2008 is voor de bestemmingen "Maatschappelijk"en "Sport" een percentage opgenomen voor de actuele en aanvullende uitbreiding ten dienste van deze bestemmingen en het meest doelmatig functioneren hiervan. De gewijzigde methodiek in het bestemmingsplan Bloemenbuurt 2020, ten aanzien van het opnemen van bouwvlakken rondom bestaande bebouwing waar bebouwing is/mag plaatsvinden, in plaats van een percentage bebouwing te benoemen maakt dat er vierkante meters toegekende bouw ruimte wordt weg bestemd. Daarmee vervalt ook de mogelijkheid voor uitbreiding ten behoeve van beter functioneren of efficiënter ruimte gebruik. Dit is onwenselijk, ook niet de bedoeling vanuit het beleid en kan planschade opleveren.
Het alsnog benutten van deze bouw ruimte wordt in dit bestemmingsplan Bloemenbuurt 2020 behouden. Bij een volgende actualisering van het plan zullen vervolgens, indien in de tussenliggende periode er hiervoor geen aanvraag om omgevingsvergunning wordt ingediend, deze onbenutte bouw ruimte worden geschrapt. Om deze reden is bij de regels van de bestemmingen "Maatschappelijk-1", "Maatschappelijk-2", "Maatschappelijk-3" en "Sport" de mogelijkheid opgenomen om de onbenutte ruimte aan vierkante meters per perceel waar dat speelt, met een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid alsnog mogelijk te maken.