direct naar inhoud van 2.4 Ruimtelijke structuur
Plan: Uithofslaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0255BUithofslaan-50VA

2.4 Ruimtelijke structuur

2.4.1 Stedenbouwkundige structuur

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0255BUithofslaan-50VA_0003.png"

De hoofdstructuur bestaat uit drie delen met ieder een eigen karakter. Centraal ligt de bestaande lintbebouwing (oorspronkelijke tuinderswoningen) langs de Uithofslaan.

Deze blijft gehandhaafd. Vrij komende kavels worden opgevuld met woonbebouwing die wat betreft karakter aansluit bij de bestaande bebouwingen en passend binnen het beeld-/kwaliteitsplan van villapark Uithofslaan. In het noordelijke gedeelte tussen het te handhaven volkstuinencomplex en de boomgaard ligt een aantal grote locaties. Hier is een op zichzelf staand buurtje ontwikkeld omringd door water in de vorm van sloten. De kavels worden centraal ontsloten. De woningen bestaan voornamelijk uit vrijstaande woningen en het type twee onder één kap woningen.

Ten westen van de lintbebouwing wordt de stedenbouwkundige structuur bepaald door de oorspronkelijke 'slotenverkaveling'. Het wegenpatroon is hier op gebaseerd. De kavels staan loodrecht op deze watergangen. Aan de noordwestrand zijn een aantal eilanden aangelegd als overgang naar de ecologische zone langs de Wennetjessloot.

Op deze eilanden kunnen bijzondere woonhuizen worden ontwikkeld.

2.4.2 Verkeer en infrastructuur

Het plangebied is een locatie die vooralsnog alleen voor het autoverkeer goed bereikbaar is.

De dichtstbijzijnde OV-knooppunten zijn de NS-stations Rijswijk en Den Haag Hollands Spoor (HS), beide op meer dan 7 km afstand. Wel wordt het gebied door een aantal buslijnen bediend. De verlengde Lozerlaan zorgt voor een directe verbinding met de A4 enerzijds en de kust (Kijkduin) anderzijds. Bij de verdere ontwikkeling in het kader van de Westlandse Zoom kan de openbare vervoersvoorziening wellicht verbeterd worden. Langs de Poeldijkseweg ligt een hoofdfietsroute naar het Westland. In het plangebied wordt langs de Wennetjessloot een meer recreatieve fietsroute aangelegd welke wordt doorgetrokken via een fietsbrug naar het recreatiegebied De uithof.

2.4.3 Groen

Het plangebied maakt deel uit van het natuur en recreatiegebied de Uithof. Op regionale schaal maakt het gebied deel uit van de Westlandse Zoom en de provinciale ecologische verbindingszone tussen de kustduinen en het polderlandschap van Midden-Delfland. De Wennetjessloot inclusief de oevers is een ecologische verbinding van de ecologische hoofdstructuur.

2.4.4 Water

Het grootste gedeelte van het plangebied maakt onderdeel uit van de Eshofpolder. De totale oppervlakte van de Eshofpolder is circa 1.048 hectare en daarvan is ruim 63 hectare oppervlaktewater. In de polder zijn meerdere peilgebieden met een verschillend waterpeil, maar het overgrote deel van de Eshofpolder is waterhuishoudkundig gezien één peilgebied. Voor het grootste gedeelte van het plangebied is het waterpeil -0.80 meter. In het plangebied is veel oppervlakte aanwezig. Het water rond de Uithofslaan is vooral doorgaand en breed. Dit versterkt het polderkarakter, maar is ook gunstig voor de kwaliteit, het beheer en het gebruik van het water. Het water is afwisselend in breedte en bijna alle tuinen grenzen aan water.

2.4.5 Bodem

Het gebied is een voormalige glastuinbouwlocatie. Zoals gebruikelijk bij verouderde glastuinbouwbedrijven is er asbest geconstateerd in puinafval, wat gebruikt is voor verharding van paden. Deze bodemvervuiling is inmiddels gesaneerd.

2.4.6 Kabels en leidingen

In het gebied liggen geen hoofdtransportleidingen.